Rozrząd powinien siedzieć na znakach.
Na kołach zębatych wałków rozrządu ssącego i wydechowego są znaki.
Ustawia się je tak aby napisy EXHAUST na obydwu kołach były skierowane w kierunku kolektora ssącego w idealnym poziomie. Łatwo to zobaczyć ponieważ wówczas dwa znaki po przeciwnej stronie kół muszą się schodzić na środku (jak szczerbinka z muszką w spluwie
![Wink ;)]()
). Dodatkowo na kole pasowym wału korbowego jest znak (nacięcie od zewnetrznej strony) które musi się pokryć ze znakiem na korpusie pompy olejowej. Ale ten najdalej wysunięty w prawą stronę (po lewej stronie masz inne znaki 16 12 8 4 TDC). Znak z którym ma się pokryć wycięcie na kole jest umieszczony na korpusie pompy olejowej po prawej stronie osi wału na godz 1-szej. Trudno to zobaczyć bez zdejmowania osłony bocznej prawej silnika.
Aby dokładnie ustawić/sprawdzić znaki wału korbowego trzba zdjąć koło pasowe wału korbowego, jest ono zabezpieczone klinem i śrubą ale tutaj chyba się nie obejdzie bez blokady silnika (wału) z drugiej strony silnika.
Następnie pod kołem pasowym wału (gdy je zdejmiemy) mamy koło paska rozrządu, a na nim dwie kropki między którymi ma się znaleźć znak na korpusie pompy olejowej mniej więcej w okolicach god. 1-szej.
Podsumowując należy ustawić wg w/w opisu:
1. Znaki na wale korbowym silnika
2. Znaki na wałkach rozrządu
Dodam, że doświadczeni mechanicy rzucą okiem na rozrząd i wiedzą czy jest ok po ustawieniu krzywek i zaworów
![Wink ;)]()
jeśli mieli zablokowany wał korbowy.
Z tego co pamiętam to otwarte są w tej pozycji zawory ssące 3-go cylindra i wydechowe 4-go cylindra. Sposób z ustawianiem tłoków w środkowym położeniu też jest stosowany.
Sprawdzamy wówczas ustawienie rozrządu poprzez otwory w świecach długim prętem kontrolując czy tłoki 1 i 2 są w połowie tulei cylindra (nie potrzeba sprawdzać wszystkich tłoków
![Smile :)]()
) Jeśli mamy różnicę w poziomach tłoków należy się zastanowić nad wymianą małego zębatego kółka pod kołem pasowym wału korbowego.
UWAGA: Po założeniu paska rozrządu należy 2 razy przekręcić wałem i ponownie sprawdzić ustawienia na znakach czy są OK.
I musi być OK.