Lanos 1,5 16V DOHC

03 Sie 2009, 09:32

Witam .... wczoraj wracając z Ustronia gdzie wygrałem się Lanim (chciałem go przegonić na trasie) i ku mojemu zdziwieniu nie dało się nim jechać więcej niż 130km/h !! na początku myślałem że brakuje gazu więc przełączyłem na benzynę -- i to samo !! nawet jak z górki udało mi się go rozpędzić do 140km/h to zaraz na płaskim podłożu przy wciśniętym pedale gazu na maxa prędkość spadła do 130km/h ..... nie wiem co się stało z lanim zawsze spokojnie ten silnik 100 konny dawał radę rozpędzić Lanosa nawet do 200km/h nie było problemu (oczywiście to wymagało dłuuuugiej prostej :P) nawiasem mówiąc bagażnik pusty + tylko jedna osoba w samochodzie czyli samochód w ogóle nie obciążony .... co może być powodem tego że samochód nagle stracił prędkość maxymalną ?? bo przyśpiesza prawie tak samo jak kiedyś tzn. jest wolniejszy przyśpieszająć do 100km/h ....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna
  • 03 Sie 2009, 11:19

Wymień filtr paliwa,powietrza,wyczyść lub wymień świece zapłonowe.Zobaczymy czy pomoże.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Sie 2009, 11:48

MotoAlbercik napisał(a):Wymień filtr paliwa,powietrza,wyczyść lub wymień świece zapłonowe.Zobaczymy czy pomoże.

właśnie wymieniłem filtr paliwa, powietrza i zaraz jadę po świece ... jakie najlepiej kupić NGK ? DENSO ? BERU ? które najlepsze ?
    adam-and1
    Aktywny

03 Sie 2009, 12:22

Ja polecam NGK V-line.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

03 Sie 2009, 17:28

Z mojego doświadczenia z Daewoo,to wiem,że silniki tej firmy nie lubią za bardzo NGK.Polecam do tego autka nasze polskie Iskry.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

03 Sie 2009, 19:21

powiem tak... właśnie wymontowałem iskry .. takie były założone i założyłem nowe NGK Vlinie - różnica żadna ..... nadal prędkość max 130km/h ..... wymieniłem też kable na koreańskie podobno oryginalne ... nadal to samo .... co to jeszcze może być ???
    adam-and1
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Renault 5 super production
      To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...

03 Sie 2009, 19:35

A to sie stalo nagle czy tak powoli zaczal coraz wolniej jezdzic, i czy podlaczales pod komputer moze jakies bledy sa.
    dawidbn
    Zaawansowany

03 Sie 2009, 23:12

dawidbn napisał(a):A to sie stalo nagle czy tak powoli zaczal coraz wolniej jezdzic, i czy podlaczales pod komputer moze jakies bledy sa.
    hm ciężko powiedzieć bo zwykle lanosem jeżdżę do pracy max prędkość 90km/h po prostu nie mam sie gdzie rozpędzić. Auto dopiero od jakiegoś czasu miało ok 20% słabsze przyśpieszenie... Jednak postanowiłem jechać lanim do ustronia ok. 65 km. I go przegonić i własnie podczas tej wyprawy zauważyłem, że nie da się jechać szybciej niż 130km/h. Przy czym jak przyśpieszam to 1 bieg wchodzi spokojnie na 4,5tys obrotów i wyżej tak samo 2,3,4, natomiast 5bieg jak zaklęty wskaźnik obrotów zatrzymuje się na 3,7 tys obrotów czyli 130km/h i ani drgnie dalej - nie ważne czy jadę na pb95 czy lpg . Po prostu jak zaklęty 130km/h i koniec - brak mocy. Tak na marginesie obroty na jałowym idealne. Nic sie nie krztusi, nie trzęsie silnikiem. Przy 83tys. Wymieniony rozrząd kompletny teraz jest 91tys. Po wymianie rozrządu auto na gazie osiągało 200km/h.

---- czy to może być ewentualnie widna wydechu ? - w sumie od spodu wszystko wygląda ok. nic nie jest pordzewiałe.... jedynie nie mam katalizatora tylko coś co przypomina katalizator (coś a'la tłumik - założono mi to zamiast katalizatora ... nowy kat. 550zł a to coś 150zł z racji że to auto służy mi na dojazdy do pracy kupiłem to "coś")
    adam-and1
    Aktywny

04 Sie 2009, 15:32

A czy po usunięciu katalizatora autko miało moc,czy po tej wymianie ją straciło?Co zrobiłeś z sondą lambda po wyrzuceniu katalizatora?Kontrolka ilnika się nie świeci?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

04 Sie 2009, 15:40

MotoAlbercik napisał(a):A czy po usunięciu katalizatora autko miało moc,czy po tej wymianie ją straciło?Co zrobiłeś z sondą lambda po wyrzuceniu katalizatora?Kontrolka ilnika się nie świeci?

po usunięciu katalizatora i zamontowaniu tego czegoś auto miało normalną moc - zabieg był wykonywany ok . 1,5 roku temu . kontrolka silnika się nie świeci .... - nie ma na konsoli żadnej kontrolki - tzn. palą się po przekręceniu kluczyka następnie gasną i motor ogólnie chodzi idealnie .... jedynie ta prędkość maksymalna masakra .... sonda lambda wymieniona przy ok. 79 tys.

--- zamiast kat. zamonotwane jest to ---> [link do aukcja.onet.pl wygasł]
    adam-and1
    Aktywny

04 Sie 2009, 16:10

Jeżeli po usunięciu katalizatora wszystko było ok,to nie będzie to w takim razie tego wina.
    Skoro na pozostałych biegach autko idzie idealnie na całym zakresie obrotów,to można podejrzewać skrzynię biegów,że coś jest nie tak.Nic innego nie przychodzi mi na myśl.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

04 Sie 2009, 16:19

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli po usunięciu katalizatora wszystko było ok,to nie będzie to w takim razie tego wina.
    Skoro na pozostałych biegach autko idzie idealnie na całym zakresie obrotów,to można podejrzewać skrzynię biegów,że coś jest nie tak.Nic innego nie przychodzi mi na myśl.

a czy może to być wina sprzęgła ? jak pisałem kiedyś w innych postach skrzypi przy jego wciskaniu .... sprzęgło jest hydrauliczne, z tym, że na pół sprzęgła rusza idealnie gdy wrzucę na postoju 5 bieg i powoli ruszam to samochód również się toczy .... więc wygląda to jak by sprzęgło było sprawne ? ! tym bardziej nie ma efektu "ślizgającego" się sprzęgła ... tylko tyle, że skrzypi.... kurcze naprawdę nie mam pojęcia co to może być ....
    adam-and1
    Aktywny

04 Sie 2009, 20:33

Jakby to było sprzęgło,to miałbyś problem z rozpędzaniem się na wyższych biegach i napewno byś to odczuł podczas rozpędzania się.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

05 Sie 2009, 09:18

zastanawia mnie jeszcze czy może to być wina elektroniki .... ponieważ niedawno działy się niezłe jaja tzn. światła same się zapalały,gasły, alarm cały czas samoczynnie się wzbudzał, antena elektryczna wysuwała się nawet kiedy samochód być zamknięty bez kluczyka w stacyjce .... - wymieniłem 2 kostki wewnątrz kabiny - (są 3 kostki) obie były strasznie zarościałe - i chyba tą 3 też trzeba wymienić ....
    adam-and1
    Aktywny

05 Sie 2009, 11:50

Moze to byc wina elektroniki a tymbardziej jak piszesz ze ostatnio dzialy sie takie rzeczy i o jakie kostki ci chodzi?
    dawidbn
    Zaawansowany