Lanos Problem z odpaleniem na benzynie

08 Sie 2007, 10:30

Może ktoś wie co może być przyczyną że Lanos nie chce mi palić na bęzynie? Odpalam na gazie. Ostatnio wymieniałem zbiornik paliwa, początkowo myślałem że winna jest popmpa paliwa lecz słychać że pracuje, a zdarzało mi się że troszkę pojeździłem na benzynie i było dobrze, lecz problem z jazdą i odpalaniem na benzynie jest dalej. dodam jeszcze że jak jest zimny silnik to jazdy na bęzynie nie ma wogóle na oktanach mogę "polatać" jak jest rozgrzany silnik lecz nie pracuje tak rewelacyjnie. Ps. wymieniałem: świece, przewody, filtr powietrza gazu i paliwa, dodatkowo wszystkie wtyczki popryskałem WD 40. Proszę o pomoc
professional
Nowicjusz

Miejscowość: Jabłonna Lacka
  • 08 Sie 2007, 21:46

spróbój zdjąć przewód za pompą paliwa,przełacz na benzyne i zakrec rozrusznikiem.i zobacz czy napewno paliwo leci
    chicken19
    Zaawansowany

09 Sie 2007, 09:12

sprawdzałem przy filtrze paliwa i leci. Jak zmieniałem zbiornik to zdjełem klemę z + z akumulatora. Mógł rozprogramować się komputer?
    professional
    Nowicjusz

09 Sie 2007, 11:22

To,czy zdiąłeś klemę z akumulatora nie ma w zasadzie znaczenia.Skoro piszesz,że na gazie silnik chodzi elegancko,to sprawdz ciśnienie paliwa(to,że pompa działa,nie znaczy,że daje odpowiednie ciśnienie),sprawdz też regulator cisnienia paliwa i sondę lambda(wczesniej dowiedz się,czy w instalacji gazowej masz emulator sondy lambda,czy nie - jak nie masz emulatora,to sonda odpada,ponieważ pracuje także na gazie.A jak pracuje prawidłowo na gazie,to na benzynie również).No i pozostają wtryskiwacze - sprawdz,czy wszystkie są sprawne.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Sie 2007, 10:42

Jutro sobota więc posiedzę trochę przy samochodzie musi mi chodzić na benzynie. Co do Ciśnienia paliwa to myślę że jest dobre bo tak jak pisałem kilka dni wstecz jeżdziłem na benzynie. Jeszcze sprawdzę fazy zapłonu czy od jazdy na gazie nie przestawiły się.
    professional
    Nowicjusz

10 Sie 2007, 19:26

professional: jeszcze nie słyszałem, żeby "fazy zapłonu" przestawiały się od jazdy na gazie, chyba, ze "na gazie"? :wink: Zajrzyj do "Problemy techniczne" i znajdź posty "cwaniak" - on ma receptę na narowiste lanosy... :D :D :D
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
      Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...

10 Sie 2007, 21:48

Problem leży po stronie zasilania benzynowego.Skoro chodzi na gazie to układ zapłonowy jest na 100% sprawny,a nawet bardzo sprawny.Zasilanie LPG wymaga Bardzo dobrego stanu układu zapłonowego.Jakby było cos nie tak z układem zapłonowym,to pierwsze byłyby problemy z jazdą na gazie.Tak więc musisz sprawdzić układ zasilania od baku do wtryskiwaczy(bak,pompa paliwa,ciśnienie na pompie,przewody paliwowe,które mogą być dziurawe lub przytkane,filtr paliwa,który może być przytkany lub odwrotnie założony,regulator ciśnienia paliwa,wtryskiwacze,przekaźnik i bezpiecznik pompy paliwa,bezpiecznik wtrysku - chyba wszystko wymieniłem.
    Ewentualnie do sprawdzenia pozostaje sonda lambda(ale tylko w przypadku jak w instalacji gazowej jest założony emulator sondy lambda) i można ewentualnie sprawdzić czujnik temperatury cieczy chłodzącej(chodzi o czujnik na zasilaniu benzyny.Czujnik na zasilanie gazem jest osobny.Nie pomyl z czujnikiem termicznym wentylatora).
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Paź 2007, 11:59

Po wymianie pompki paliwa wszystko wróciło do normy. Lecz pozostał nowy problem bo gazu potrafi łyknąć między 11l a 13l/100km.
    professional
    Nowicjusz

18 Paź 2007, 13:41

:D Ale taki jest urok Lanosa, że łyka tyle gazu...A benzyny przypadkiem pod 10/100 nie potrafił wciągnąć? :wink:
    fordon

18 Paź 2007, 17:33

Potrafi łyknąć powiadasz... :) A ile łyka ci benzyny? :)
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Paź 2007, 17:36

MotoAlbercik: :shock: Kogo pytasz o ilość spalanej benzyny?
    fordon

18 Paź 2007, 17:37

mialem kiedys taki problem powodem byla zbyt mala ilosc benzyny w baku przy 2-4l nie odpalal albo z wielka trudnościa dolałem problem znikał
    krooger
    Nowicjusz

18 Paź 2007, 17:38

Jak to kogo?A kto ma problem ze spalaniem dużej ilości gazu - autor postu :roll: .
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Paź 2007, 22:55

lasty napisał(a):Wg mnie daewo to beznadziejna marka. To są auta na całe życie=> Kupiłeś nie sprzedasz, w dodatku non stop się psują. Jedyne Daewo jakie akceptuję to Chairman na licencji i wszytskich podzespolach z S-klasy W140.

Widzę, że poza problemami natury gramatycznej (Daewo, to nie to samo co Daewoo) posiadasz raczej mizerne rozeznanie w rynku motoryzacyjnym.

Nie kwestionuję Twoich indywidualnych preferencji, jednak Twoja wypowiedź poza tym, że nic nie wnosi do tematu to jeszcze jest myląca i krzywdząca jednocześnie.

Po pierwsze...
    Samochody Daewoo ze względu na rozsądnie skalkulowaną na Polskim rynku cenę zarówno samych produktów (samochodów) jak i części zamiennych są bardzo chętnie nabywanymi pojazdami z rynku wtórnego.

Po drugie...
    Skąd pomysł, że cały czas się psują?
    Jeśli tak to jakie modele miałeś na myśli?
    Z mojej praktyki warsztatowej, jak też ze względu na fakt, iż posiadałem i posiadam nadal nie jeden model samochodu koncernu Daewoo, stwierdzam, że w przypadku odpowiedniej kosmetyki, jak i realizowania napraw i przeglądów zgodnie z terminami, auta te są niemalże bezawaryjne.

Owszem, każdy model trapiły swoiste bolączki, jednak każdy z nich posiadał swój konkretny słaby punkt, lub kilka punktów.

Poza tym, pojazdom tym poza nie do końca udaną jakością wykonania nie można wiele zarzucić.

Pozdrawiam - Łukasz /SpeedR/ Bielakowski
    Serdecznie pozdrawiam
    Łukasz /SpeedR/ Bielakowski
    SpeedR
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Lis 2007, 14:57

lasty napisał(a):Wg mnie daewo to beznadziejna marka. To są auta na całe życie=> Kupiłeś nie sprzedasz, w dodatku non stop się psują. Jedyne Daewo jakie akceptuję to Chairman na licencji i wszytskich podzespolach z S-klasy W140.

Mówisz o Daewoo... Chyba ogólnie o całej marce... tzn. Lanos, Leganza... Nubira... Polonez... A kto by pomyślał, że zagraniczne to też takie cuda?? 8) :lol: np. vw golf 3 z 91-95 r... Ople Vectry (nie widaomo jak wypadną Vectry C pod tym względem - podobno coś zmienili odnośnie tych blach)... to mają słabe blachy (szczególnie Vectra A... nowsza - B...)... Mało to widać Vectr ze szpachla (co nie znaczy, że pełno ich jest... chodzi mi o to, że nie mają błotników)?? Lub inne auta robione na sprzedaż?? :x można powiedzieć: Cudze chwalicie a swego nie znacie...!! Ostatnio miałem okazję jeździc Matizem kolegi przez tydzień... 58.500 km przebniegu... Można powiedzieć, że nowe autko :D To powiem, że fajne autko, małe zwinne, z odejściem jak na silnik 0.8... więc jak coś to się zastanów co piszesz i o czym... Odnośnie awarii, to każde auto będzie się psuło jak bedziesz miał w 4-ech literach terminy napraw, przeglądów...

p.s.
    jedni lubią Daewoo... inni BMW... I o gustach sie nie gada... Pamiętaj. A swojego i innych zdań nie narzucaj i nie ośmieszaj...
    Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
    andrzejau
    Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka