Lanos-problemy na biegu jałowym.

10 Sie 2008, 15:26

Witam szanownych forumowiczów.Problem dotyczy obrotów na biegu jałowym.Silnik pracuje nierówno a samochodem "trzęsie".Przy hamowaniu silnikiem, pojazdem lubi poszarpywac.Dodam, że podczas jazdy silnik pracuje bez zarzutu.Przyspieszenie jak na lanosa 16V-normalne.Wystarczy minimalna prędkośc na luzie, a silnik zaczyna pracowac normalnie( nawet jak zjadę z krawężnika i samochód lekko się toczy ). Jednak w momencie kiedy autko się zatrzyma, silnik natychmiast zaczyna "taniec".
Wymienione:świece,przewody WN,silnik krokowy,czyszczona przepustnica,sprawdzone wszystkie przewody podciśnieniowe,reset komputera wykonano.Wszystko na nic.
Dodam, że nie ma znaczenia czy silnik pracuje na Pb, czy LPG.
Czy możliwa jest awaria sondy lambda bez zapalonej kontrolki "check"?
Czy możliwe jest przestawienie faz rozrządu(mechanik sprawdzał i twierdził, że jest ok.)?
Bardzo proszę o podpowiedzi.
hudy1
Nowicjusz

• 10 Sie 2008, 21:32

zobacz jeszcze kopułke i palec rozdzielacza jezeli bedą zużyte bedzie gubić iskre
    chicken19
    Zaawansowany

11 Sie 2008, 14:19

Nie mam palca rozdzielacza ani kopułki.W aucie znajduje się cewka, z której wychodzą bezpośrednio przewody WN.
    hudy1
    Nowicjusz

11 Sie 2008, 18:09

należało by ją sprawdzić.nie bawiłem sie przy tych cewkach wiec nie podpowiem Ci jak to zrobić.posprawdzaj czy przewody WN sa prawidłowo założone mógł sie któryś wysunąć.posprawdzaj też przewody dochodzące do cewki czy coś sie nie obluzowało.wykręć kolejno świece i posprawdzaj jaki mają kolor,czy nie są okopcone
    chicken19
    Zaawansowany

12 Sie 2008, 15:33

Wszystko sprawdzone i wymienione na nowe.Ciekawi mnie czy to nie przypadkiem sonda lambda.Check się nie świeci, ale może nie pracuje we wszystkich zakresach?Nie wiem już co o tym sądzic?
    hudy1
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
      Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...