Lanos przekładnia kierownicza

05 Cze 2014, 21:14

Witam, w moim lanosie od jakiegoś czasu słychać dosyć mocne stukanie, dzieje się to tylko podczas skręcania w lewą stronę. Dodatkowo jest wyczuwalny luz na drążku kierowniczym. Zatem czy jest możliwość wymiany samych drążków kierowniczych, żeby skasować te luzy? Lanos jest ze wspomaganiem, ubytków płynu nie ma, a chciałbym uniknąć regeneracji, albo wymiany na inną używkę która też będzie miała już swoje przejechane.
Piotr932
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 8V 86KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Cze 2014, 07:29

Piotr932 napisał(a):w moim lanosie od jakiegoś czasu słychać dosyć mocne stukanie, dzieje się to tylko podczas skręcania w lewą stronę.
A nie przypadkiem odzywa się przegub... :?:
Piotr932 napisał(a):Dodatkowo jest wyczuwalny luz na drążku kierowniczym.
A moze jednak na końcówce drązka kierowniczego... :?: Powiem szczerze ze z luzem na drązku kierowniczym w Lanosie raczej się nie spotkałem...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

06 Cze 2014, 14:58

Nie, nie jest to przegub. Jak złapię drążek, to jest wyczuwalny luz góra-dół. Gdzieś wyczytałem, że jeżeli maglownica byłaby do wymiany, to takie stukanie występowałoby niezależnie od tego czy skręcam w lewo czy w prawo? Jak już mówiłem magiel nie cieknie, wspomaganie działa normalnie. Dlatego nie chciałbym wymieniać całej maglownicy, ani jej regenerować, ze względu na wartość jaką teraz posiada samochód.
Piotr932
Początkujący

06 Cze 2014, 16:26

Piotr932 napisał(a):Jak złapię drążek, to jest wyczuwalny luz góra-dół.
Zrób to jeszcze raz i dobrze kukaj na koncówkę drązka czy to własnie nie na niej jest ten luz.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Cze 2014, 19:37

Nigdzie indziej luzu nie zauważyłem, tylko drążek ma luz góra dół. Czy diagnosta na szarpakach stwierdzi gdzie jest luz? Jeżeli uszkodzona jest maglownica, to czy nie powinno być tych samych objawów podczas skrętu w lewo jak i w prawo? Domyślam się, że maglownica z przebiegiem 200tyś+ ma już swoje przejechane i jakieś tam luzy ma, chciałbym się tylko upewnić czy nie wystarczy może wymienić samych drążków żeby uspokoić to stukanie.
Piotr932
Początkujący

06 Cze 2014, 23:52

Piotr932 napisał(a): Czy diagnosta na szarpakach stwierdzi gdzie jest luz?
Do sprawdzenia tego luzu nie potrzeba zadnych szarpaków.Wystarczy tylko to odpowiednio sprawdzic na obrotnicach i będzie wiadomo o co biega.Myśle ze będzie to najlepsze rozwiązanie a Ty dowiesz sie co trzeba naprawić-wymienic...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wymiana oleju w automatycznej i manualnej skrzyni biegów
    Większość kierowców doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną funkcję pełni olej w samochodzie. Niestety, choć zazwyczaj pamiętamy o konieczności jego wymiany w silniku, zapominamy o skrzyni biegów. Wciąż ...

03 Wrz 2014, 14:14

Ogólnie miałem coś podobne jakiś czas temu. Temat w sumie jest bardzo indywidualny i to, że u jednego przy takich objawach nie trzeba regenerować nie oznacza, że u drugiego też nie będzie trzeba. W sumie zrób jak ja zadzwoń sobie do AUTO-REGE Przekładnie kierownicze to ich specjalizacja przedstaw sprawę i zapytaj. Jak ja dzwoniłem odebrał bardzo w porządku Pan który doradził i powiedział, że mogę wymieniać, ale to będzie dla mnie drożej i lepiej żebym zmienił konkretne części. W każdym razie wiem jak sam szukałem, że nie każdy mechanik to robi, w zasadzie ciężko znaleźć takiego który jest chętny żeby się bawić z przekładniami.
Szensze
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3
Rok produkcji: 2007

01 Lut 2015, 21:27

spróbuj skonsultować to z firmą, która naprawdę ogarnia solidnie takie rzeczy, na przykład oni ARGO zajmują się tylko tym, więc masz pewność, że cię nie oskubią na inne rzeczy :)
audi89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2001
Auto: audi a5

16 Lut 2015, 19:49

A próbowałeś jechać do serwisu ze swoim autem? Ja zawsze jak mam jakieś wątpliwości ze swoim automatem to jeżdzę do[reklama], bo nie chce, zeby mi całkiem padła skrzynia, niestety wymiana to nie są jakieś maleńkie pieniadze. Wolą chuchać na zimne.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 24 Lut 2015, 21:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

02 Mar 2015, 05:06

Tez mam cos u siebie z przekladnia i nie wiem gdzie się z tym udac, znalazłem cos takiego bardzo blisko mnie [reklama] myslicie, ze spoko warsztat?
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 02 Mar 2015, 09:46, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
kalakala
Nowicjusz

Auto: nie mam