Lanos - sonda lambda - stała wartość na LPG

05 Maj 2011, 17:17

Witam!
Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieściłem ten temat, ale kto nie ryzykuje ten nie ma. Ostatnio poczytałem trochę na forum o sondzie, bo niepokojąco wzrosło mi spalanie (jeżdżę raczej tylko na LPG). Sprawdziłem sondę, tak jak pisało na którymś z postów, i co dziwne, na benzynie wszystko jest ok, wskazania wahają się od 0,1 do prawie 0,8, ale na LPG pomiar stoi równo na 0,8 - 0,79. Żeby nie było wątpliwości sprawdziłem to i wczoraj i dziś, na gorącym silniku zaraz po przejechaniu około 20 km. I teraz się zastanawiam, czy to problem z samym LPG (może lewe powietrze, zła mieszanka), czy może problem z elektryką, bo przecież mimo wszystko skoro działa na benzynie to i chyba na LPG powinna zmieniać wartości...?

Chciałbym jeszcze dodać, ze gaz mam regulowany ręcznie, na śrubę.
michal2409
Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

05 Maj 2011, 18:30

Jak masz regulowaną ilość gazu, na śrubę ?
Sonda nie steruje gazem więc sygnał jest stały.
andrzej_124
Stały forumowicz

05 Maj 2011, 18:38

Tak, na śrubę. Kręciłem trochę niedawno, i ustawiłem tak że oscyluje około 0,4V, ale więcej zmian było po kręceniu śrubką na parowniku (chyba od mieszanki gazowo powietrznej to jest, albo od obrotów, chociaż nie było dużej różnicy), niż jak kręciłem tą śrubą od gazu
michal2409
Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

05 Maj 2011, 22:37

michal2409 napisał(a):Tak, na śrubę. Kręciłem trochę niedawno, i ustawiłem tak że oscyluje około 0,4V, ale więcej zmian było po kręceniu śrubką na parowniku (chyba od mieszanki gazowo powietrznej to jest, albo od obrotów, chociaż nie było dużej różnicy), niż jak kręciłem tą śrubą od gazu

Moja rada - przestań czymkolwiek kręcić i jedż do gazownika na regulacje .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna