Lanos z 1999r, 1.5 8V - warto inwestować? Co zrobić?

16 Lut 2014, 23:06

witam.
mam lanosa z 1999r, 1.5 8V, stan licznika ponad 200tys zaraz konczy mu sie waznosc instalacji, przeglad oraz ubezpieczenie. cos czasem puka przy skrecaniu (od niedawna), blacharsko jest w miare okey, do naprawy/wymiany prawe nadkole, reszta bez sladow korozji (progi robilem w zeszlym roku). ogolnie jezdze nim codziennie, to co trzeba bylo to nabierzaco naprawialem (w pazdzierniku 2013 wymieniony parownik, przewody zaplonowe, odmy silnika, zmieniony olej + plukanie silnika).

teraz pytanie do Was:
czy dalej w niego inwestowac i jezdzic az calkowicie padnie czy moze sprzedac go teraz tak jak stoi?? wiem ze nie wezme za niego niewiadomo ile ale tez wiem ze troche w niego bede musial wsadzic a i tak przymierzam sie do nowego wiekszego.
lucaklosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 1983

16 Lut 2014, 23:11

no jeśli i tak się przymierzasz do 'nowego' większego samochodu to nie bardzo jest sens w tego pakować kasę, co najwyżej ten przegląd butli mógłbyś zrobić ;d
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lut 2014, 23:18

pukanie przy skręcaniu to zużyty przegub więc musisz zobaczyć ile to kosztuje ale pewnie grosze jak to w Lanosie

wszystko zależy jaki byś miał budżet przy kupnie nowego
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Lut 2014, 07:15

No własnie jaki miałbyś budżet na nowe auto?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM

17 Lut 2014, 08:53

Generalnie ja bym sprzedał i zainwestował w nowe auto.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Lut 2014, 23:55

jaki budze?? do 10tys. a ile moglbym mniej wiecej wziasc za lanosa tak jak stoi teraz?? a ile gdy wszystko czyli przeglad, ubezpieczeniei gaz bedzie okey??
lucaklosik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Design Vision GTI - światowa premiera nad Wörthersee
    Zlot GTI Wörthersee to kultowa impreza dla pasjonatów motoryzacji. W 2013 roku spodziewanych jest około 150.000 fanów modelu GTI. W dniach 8-11 maja austriackie Reifnitz będzie dla nich prawdziwą mekką. ...

19 Lut 2014, 07:24

Myśle że około 3000-3500zł,zależy co tam jest na wyposażeniu jeszcze.
Jeśli masz 10patyków to ja bym zainwestował w nowe auto np Astra II,Laguna I,Peugeot 406,VW Golf IV.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM

27 Lut 2014, 09:17

lanos przeglad przeszedl bez problemow (pukanie ktore bylo to lacznik stabilizatora - naprawiony odrazu), oc do sierpnia wykupione, problem z butla bo konczy sie w czerwcu (gosc w stacji powiedzial ze lepiej zalozyc nowa butle ktora bedzie miala legalizacje niz jezdzic do wawy i sprawdzac stan tej butli ktora jest w aucie - koszt tych dwoch operacji podobny a niewiadomo na jaki okres czasu przedluza legalizacje starej butli - moze byc na rok, dwa albo wcale).

tak wiec lanos idzie do sprzedania (ale nic na sile)
lucaklosik
Nowicjusz

27 Lut 2014, 09:52

Daewoo mają to do siebie, że nie znoszą dobrze upływającego czasu. Jak to lanos, twardy, raczej bezawaryjny ale widać, że lata lecą. Jeździłem lanosem wiec wiem jak jest. Sprzedaj daewoo i szukaj nowego samochodu. Za ok 10 tys. kupisz już coś fajnego gdzie nie bedzie już dawnej koreańskiej tandety.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995