Leasing auta - ulgi podatkowe, raty, u dealera czy banku?

18 Lis 2017, 12:45

Witam.

Pisze posta poniewaz w internecie znajduje bardzo duzo sprzecznych ze soba informacji na ten temat. To moze po kolei. Chce wziac w leasing BMW F30. Kwota brutto tego auta to okolo 210 tys zl. Mam kilka watpliwosci, ktore wypunktuje i bede wdzieczny za odpowiedz do kazdego z nich. Dodam ze prowadze jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza i auto bedzie mi sluzylo glownie do celow prywatnych.

Najpierw parametry leasingu:
Kwota brutto auta: 210 tys. zl,
Okres: preferuje 3 lub 4 lata
Kwota poczatkowa: do 50 tys. zl

1. Czy warto brac wysoki wykup i nizsze raty czy na odwrot? Dodam, ze na ten moment nie wiem czy bede chcial wykupic auto czy tylko wymienic na kolejne.
2a. W przypadku wykupu 1%, czy bede musial odprowadzac podatek VAT i PIT od sprzedazy auta?
2b. A w przypadku > 30%?
3. Ktora opcja sie bardziej mi oplaci jezeli bede chcial auto jednak sprzedac?
4. Ktora opcja sie bardziej mi oplaci jezeli bede chcial auto zostawic dla siebie?
5. Bank zaoferowal mi duzo nizsza rate leasingu niz dealer ale minusem jest koniecznosc pozniejszego wykupu auta. Czy to mi sie oplaci? Jezeli tak, to czy lepiej wziac wysoka rate i mniejszy % wykupu czy na odwrot?
6. Jak podejsc do negocjacji ceny tego auta? Czy BMW daje sensowne rabaty? Czy jako osoba niedoswiadczona mam szanse na cos wiecej niz dywaniki? Interesuje mnie raczej zejscie z ceny o te 5-10%
7. Czy da sie zrobic tak, ze po wykupie auta (z odliczonym VATem i PITem) sprzedaje auto za jakis czas w kwocie netto?

Pozdrawiam
Sheppard
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Lis 2017, 13:33

Sheppard napisał(a):1. Czy warto brac wysoki wykup i nizsze raty czy na odwrot? Dodam, ze na ten moment nie wiem czy bede chcial wykupic auto czy tylko wymienic na kolejne.

A my mamy wiedzieć czy chcesz wykupić czy nie?

Sheppard napisał(a):2a. W przypadku wykupu 1%, czy bede musial odprowadzac podatek VAT i PIT od sprzedazy auta?
2b. A w przypadku > 30%?

Od tego masz księgowego. Częściowy vat jeśli wartość auta <3500 co jest nierealne

Sheppard napisał(a):3. Ktora opcja sie bardziej mi oplaci jezeli bede chcial auto jednak sprzedac?
4. Ktora opcja sie bardziej mi oplaci jezeli bede chcial auto zostawic dla siebie?

Zwykle leasing z niskim wykupem końcowym jest sumarycznie tańszy. Wszystko zależy od konkretnej oferty.

Sheppard napisał(a):5. Bank zaoferowal mi duzo nizsza rate leasingu niz dealer ale minusem jest koniecznosc pozniejszego wykupu auta. Czy to mi sie oplaci? Jezeli tak, to czy lepiej wziac wysoka rate i mniejszy % wykupu czy na odwrot?

Nikt nie może Cię zmusić do wykupu auta.

Sheppard napisał(a):6. Jak podejsc do negocjacji ceny tego auta? Czy BMW daje sensowne rabaty? Czy jako osoba niedoswiadczona mam szanse na cos wiecej niz dywaniki? Interesuje mnie raczej zejscie z ceny o te 5-10%

Za dużo zmiennych. Najwięcej dostaniesz biorąc już "gotowy" egzemplarz z "poprzedniego rocznika", może być nawet sporo więcej niż 10%.

Sheppard napisał(a):7. Czy da sie zrobic tak, ze po wykupie auta (z odliczonym VATem i PITem) sprzedaje auto za jakis czas w kwocie netto?

Jesteś płatnikiem vat. Pytanie do księgowego.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lis 2017, 13:51

Bank mnie nie musi zmuszać, po prostu w umówię będzie napisane ze zobowiązuje się wykupić auto.
Sheppard
Nowicjusz

18 Lis 2017, 16:47

Duży wykup zawsze będzie droższy, bo więcej odsetek jest do zapłaty.
Jeżeli chodzi o czystą ekonomię, to zawsze lepiej opłaci się wykupić auto i sprzedać go we własnym zakresie.
Jest jeszcze jedna dobra opcja, wykup ze wskazaniem. Ty jako firma, możesz wskazać siebie jako osobę prywatną do wykupu auta. Trzeba wtedy odczekać 6 miesięcy ze sprzedażą auta, by ominąć podatek od wzbogacenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lis 2017, 17:03

No wlasnie. Tylko teraz tak. Zakladamy ze chce wykupic auto jako osoba prywatna, uzywac jakis czas (np. te 6 miesiecy) i sprzedac.

Popraw mnie prosze jezeli sie myle. Zaklamy ze w obu przypadkach wykupuje auto:

1) Zalozmy ze mam auto za 100 tys. Kwota wykupu niech bedzie 50 000 a drugie 50 000 w ratach. Od rat moge odliczyc VAT i PIT, wiec okolo 30% (15 000). Czyli do dnia wykupu za auto zaplacilem 50 000 - 15 000 = 35 000. I teraz musze wykupic to auto, czyli doplacic kolejne 50 000 od ktorych juz nic nie moge odliczyc bo wykupuje je na cele prywatne. Place wiec za auto 85 000
2) Tym razem kwota wykupu to 1% czyli 1 000zl. W ratach wiec place 99 000 - VAT i PIT czyli 69 000zl. Jak widac jest to duzo bardziej oplacalne. Nie boli mnie juz ze od tego 1000zl nie odlicze VATu
Sheppard
Nowicjusz

18 Lis 2017, 19:06

Dokładnie, dlatego w tym przypadku(pomijam już nawet niższe odsetki) najbardziej opłacalna jest niska kwota wykupu. Tylko jeżeli wykupisz auto za 1000zł, a sprzedasz za 50tys, to mamy już wzbogacenie, dlatego konieczny jest 6 miesięczny okres karencji.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...