REKLAMA
Witam.
Pisze posta poniewaz w internecie znajduje bardzo duzo sprzecznych ze soba informacji na ten temat. To moze po kolei. Chce wziac w leasing BMW F30. Kwota brutto tego auta to okolo 210 tys zl. Mam kilka watpliwosci, ktore wypunktuje i bede wdzieczny za odpowiedz do kazdego z nich. Dodam ze prowadze jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza i auto bedzie mi sluzylo glownie do celow prywatnych.
Najpierw parametry leasingu:
Kwota brutto auta: 210 tys. zl,
Okres: preferuje 3 lub 4 lata
Kwota poczatkowa: do 50 tys. zl
1. Czy warto brac wysoki wykup i nizsze raty czy na odwrot? Dodam, ze na ten moment nie wiem czy bede chcial wykupic auto czy tylko wymienic na kolejne.
2a. W przypadku wykupu 1%, czy bede musial odprowadzac podatek VAT i PIT od sprzedazy auta?
2b. A w przypadku > 30%?
3. Ktora opcja sie bardziej mi oplaci jezeli bede chcial auto jednak sprzedac?
4. Ktora opcja sie bardziej mi oplaci jezeli bede chcial auto zostawic dla siebie?
5. Bank zaoferowal mi duzo nizsza rate leasingu niz dealer ale minusem jest koniecznosc pozniejszego wykupu auta. Czy to mi sie oplaci? Jezeli tak, to czy lepiej wziac wysoka rate i mniejszy % wykupu czy na odwrot?
6. Jak podejsc do negocjacji ceny tego auta? Czy BMW daje sensowne rabaty? Czy jako osoba niedoswiadczona mam szanse na cos wiecej niz dywaniki? Interesuje mnie raczej zejscie z ceny o te 5-10%
7. Czy da sie zrobic tak, ze po wykupie auta (z odliczonym VATem i PITem) sprzedaje auto za jakis czas w kwocie netto?
Pozdrawiam