Leasing auta używanego

21 Lut 2022, 15:48

Witam, nie wiem czy odpowiedni dział, ale jakby nie było dotyczy zakupu auta.

Co myślicie o braniu aut używanych w leasing? Jakie za i przeciw? Mam na myśli takie 3-4 latki?
Za na pewno cena, wiadomo że auto najwięcej traci wartości przez te pierwsze lata. Pewnie ubezpieczenie też sporo niższe - tak, też to uwzględniam w kosztach. Ewentualne bolączki i wtopy powinny być już ogarnięte serwisowo w nowym aucie. Czy to koniec, czy jest coś jeszcze za?

W innym temacie coś mi mignęło, że warunki finansowania są gorsze. Co to znaczy gorsze? O ile gorsze?
Wiadomo co nowe to nowe, a używany jak to używany i nie wiadomo jak ktoś dbał. Ta raporty Dekra też nie sa jakieś cudowne z tego co czytałem. Jednak nowe to już nie to co kiedyś - idąc za sąsiednim tematem, a gwarancja jak to gwarancja - "przykro nam, gwarancja tego nie obejmuje".

Generalnie sprawa wygląda tak, potrzebuje auto! Generalnie mam dość użerania się ze starymi strupami. Citroen który dzięki Wam kupiłem chodził super, naprawde potrzebował mało napraw, które dodatkowo były śmiesznie tanie, ale zdarzyło się parę razy, że musiałem jechać, a tu klops... Z innymi gruchotami jest podobnie, a to nie chce odpalić, a to gaśnie, a to coś przestało działać. Nigdy nie wiadomo... Komfort też taki sobie. A znowu inwestować w 20 kilkuletnie auto, żeby podwoić jego obecna wartość?

Na ten moment nie mam 50 czy 60k, żeby kupić coś lepszego, a kupując za 15 czy 20k i wrzucając w koszty będe to amortyzował 2,5 roku... Dodatkowo nie mogę odliczyć Vatu, co prawda tylko 11,5% , bo myśle o użytku mieszanym, ale zawsze coś ;)
Dodatkowo zdaje sobie sprawę, że to nie najlepszy czas na kupno auta, ale prawdopodobnie będzie tylko gorzej, a póki co na rower jest za zimno :D

Trochę tego wyszło, ale śledzę co się dzieje od dłuższego czasu i z każdym kolejnym dniem mam coraz większy mętlik w głowie.

Pozdrawiam, dzieki ;)
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)

21 Lut 2022, 16:42

Z ubezpieczeniem to niestety nie trafiłeś.
Przez pierwsze 3 lata często importer dorzuca się do ubezpieczenia
(tzw. ubezpieczenie dealerskie), stąd najtaniej w nowym aucie wychodzi ubezpieczenie za pierwszy rok.
O warunki leasingu musisz pytać bezpośrednio u źródła, na forum raczej nikt Ci wiążąco nie powie o ile taki leasing używanego jest droższy od nowego.
Ale faktem jest, że leasingodawcy wolą auta nowe. Ja w 2014 nie dostałem leasingu na 3-latka za 35tys, a chwilę potem, bez problemu wziąłem nowego Lancera.
W obecnych czasach(rozpędzająca się inflacja), ważne jest stałe oprocentowanie leasingu. U dealerów to prawie norma(w Dacii jest stałe), w innych firmach leasingowych może być z tym różnie-trzeba na to zwrócić uwagę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2022, 21:19

Ostatnio rozmawiałem z osobą która zastanawiała się nad wzięciem auta 3 letniego w leasing od firmy która leasingowała je od początku dla innego właściciela. Problem był taki że oprócz wyższego ubezpieczenia leasingodawca miał warunki serwisowania samochodu w ASO co dodatkowo zwiększało ogólne koszty.
Dlatego warto dokładnie się przyjrzeć też takiej umowie pod tym kątem również.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2022, 16:59

Panowie, dzięki za chęć pomocy. Śledziłem, czytałem, odwiedziłem kilka miejsc z kilkuletnimi używkami ale powiem że średnio ;/

Jednak, pojawiły się nowe Xceedy w salonach, jutro jadę obejrzeć. Co prawda najniższa wersja z pakietem smart ale po jeździe gruchotami chyba będzie wystarczająca.
Myślicie że znajdzie się coś lepszego w podobnej klasie za 100k? Xceed strasznie mi się podoba, dodatkowo bagażnik większy od hatchbacka a nadal nie taki wielki jak w combi. Na plus silnik wiekszy jak słoik ogórków.

I faktycznie zryczałtowane AC daje troche mniej, zwłaszcza że nie miałem wcześniej, a więc dzieki za rade ;)
Yeti pytanie jeszcze do Ciebie, bo widzę że chyba jesteś oblatany w temacie, na co jeszcze zwrócić uwagę przy załatwianiu formalności? O GAPie wiem, pakiety serwisowe chyba sobie daruję, coś jeszcze?
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
    Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...