I o to własnie mi chodzi. Jaki jest zatem koszt leasingu auta za 89900 netto?
Wiesz do czego zmierzam?
Do chwili w której uda sie obalic opłacalność leasingu w stosunku do zakupu auta używanego za wspomniane 5% wpłaty własnej.
5% z kwoty ot by 123000zł to 6150zł czyli 15letni VW Transporter który ma przejeździć pół roku i zdobyc 25000zł na auto kilkuletnie które będzie musiało przejeździć dwa lata w których uzbieramy na nowe auto za gotówkę. Mówimy o odliczeniach i podobnych a ja próbuje doliczyć się jak to będzie wyglądało w efekcie końcowym czyli nie w chwili maksymalnego podniecenia nowym autem tuż po wyjeździe z salonu lecz po latach w których będziemy dysponować pełną gotówką na auto nowe bez leasingów. Nie zapominajmy o tym że przez 7 lat leasingu odsetki do banku to 4,8% rocznie od kwoty bazowej 100000zł netto.
4,8% x 7 lat = 33,6%
100000zł + 33,6% = 133600zł w okresie 7 lat.
I teraz jeśli odliczamy koszty kredytu z VATu to ile to będzie dokładnie?
Kolejna rzecz: dodatkowe badania auta potrzebne do VAT nie są za friko.
One kosztują od 51 do 91zł dodatkowo zatem to także należy doliczyć w skali 7lat. 91 x 7 = 637zł. Dodatkowo dojazd do SKP i czas poświęcony (średnio 50zł). 50x7 = 350zł + 637zł = 987zł.
To nie są jakieś tam dziwne skrajności tylko fakty. Tak postępuje każdy normalny człowiek czyli biznes plan od a do z licząć każdą złotówkę.
W sklepie stoi auto za 79900 + VAT a na rynku 4,5 latek stoi za 50000zł już z VAT. Jaka będzie róznica między autem 5letnim a nowym na odcinku najbliższych 10lat? Tu chodzi właśnie o to by swym garbem nie dorabiac banków a Ci którzy liczą, liczą, obmyślają, wymyślają i naprawdę "przemyślają" po latach mają co na biurku "liczyć". My tu mówimy o jednym aucie w leasingu i teraz, by zrozumieć o czym gadam - wystarczy t pomnożyc przez np. 4 jeśli firma potrzebuje większej ilości aut dostawczych. Jeśli odsetki to 33600zł od auta to w przypadku 4 wozów jest to już 134400zł czyli po 7 latach oddajemy komuś gratis jedbego z zakupionych wozów.
Bez urazy koleżanko, ja tu nie chcę nikogo urazić, obrazić, tak sobie tylko gdybam z kalkulatorkiem w łapie z on skubaniec za nic nie chce na niczym oszukać
![Mr. Green :mrgreen:]()