Leasing, wynajem czy kupno 100-150k ?

28 Mar 2019, 16:49

Witam,
Aktualnie zakładam swoją DG i już od dłuższego czasu planowałem zakup nowego auta (może nawet jakiś używany 2 latek). Przeglądam wiele artykułów, oglądam sporo materiału na YT i czytam wiele różnych opinii i już sam nie wiem co lepsze :)

Nadal wydaję mi się, ze leasing będzie najlepszą opcją ale chciałbym zaczerpnąć waszej opinii.

Nie mam aktualnie jakiś preferencji co do auta, pobadają mi się crossover ale również hatchback czy sedany (kombi odpada).
Oglądałem i czytałem o tym, że często bardziej opłaca się wziąć inna markę auta z lepszą ofertą leasingowa i wtedy sama rata jest niższa pomimo droższego auta. Np. francuzy ponoć szybko tracą na wartości przez co rata samochodu o wartości 120-130k może być wyższa niż takie VW czy BMW za 150-160k z racji mniejszej utraty w przeciągu 3 lat.

Co do abonamentu to nie ukrywam, że jestem leniwą osobą i wszelkie załatwianie zbędnych spraw mnie irytuje gdzie oferta abonamentowa jak OC/AC, opony, serwis itp. mam już w 1 racie.

Nie widzę aktualnie + zakupu auta prócz tego, że mogę zrobić z nim co chcę no ale chyba każdy z nas chcę dbać o swoje nowe auto a to jest wymagane przy leasingowaniu/wynajmowaniu auta.

Ogólnie myślałem o benzynie, manual coś w okolicach 130-180KM (nie ukrywam, że wolałbym coś żwawszego). Testowałem toyotę corolle classic 132km i trochę jakby brakowało jej mocy.
Rocznie robię jakieś 10-15k przebiegu.

Wszelkie opinie mile widziane.
Helsing
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Mar 2019, 19:09

Sam nie wiesz czego chcesz wiec skąd my mamy to wiedzieć?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Mar 2019, 20:45

BMW nie tracą mocno wartości? :no:
aGradory

28 Mar 2019, 21:43

Eeeeee stój bo stodoła!!! Po pierwsze leasing dostaniesz w miarę dobry lub w ogole ale jak będziesz prowadził działalność najmniej 3 miechy. Trochę musisz pokazać że masz z czego płacić raty. Jaka masz zasadę opodatkowania? Auto potrzebne Ci do zbicia kosztów czy taka fanaberia? Liczyłem to kiedyś i wcale leasing nie pachnie tak kwiatkami. Wolałbym kupić za gotówkę i zamortyzować
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Mar 2019, 21:52

Dostanie i na nową działalność jeśli wykaże dobre obroty na prywatnym koncie w okresie bezpośrednio przed rozpoczęciem DG. No ale te 15% wkładu trzeba mieć/
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Mar 2019, 22:05

Wrzucam info z niedawnego tematu:
W Volvo abonament wychodzi porównywalnie do leasingu. Wszystko zależy od zadeklarowanego przebiegu rocznego, wariantu najmu (czy z kołami zima, przeglądami, poziomem serwisu, ubezpieczeniem). Jest możliwość wkładu własnego, niższej raty i mniejszego wykupu. Np. Volvo V60 D4 Inscription w cenie po rabacie 159tys - najem na trzy lata, limit 60kkm bez wpłaty własnej - 1897 netto - najem na trzy lata, limit 60kkm wpłata 10% - 1513 netto
Czytaj więcej: co-z-tymi-autami-na-abonament-vt114351.htm
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji w testach Euro NCAP
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji został uznany za najbardziej bezpieczny samochód w swoim segmencie, w ocenie Euro NCAP w 2012 roku. Wyniki we wszystkich kategoriach testowych okazały się najlepsze w klasie, co czyni ...

29 Mar 2019, 08:57

Swoją drogą zajebisty biznes że zaczyna się od zakupienia auta. :ok:
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2007

29 Mar 2019, 09:17

Na wkład własny mam, szukam kosztów więc amortyzacja też wchodzi w grę. Samochód i tak chciałem wymienić od jakiegoś czasu ale skoro DG założyłem to chciałbym jak najlepiej na tym wyjść.

Przy działalności mogę odliczyć polowe vatu i do tego rate w koszta wrzucić, więc sumarycznie taniej powinien być samochód na firmę.
Helsing
Nowicjusz

Auto: Nie mam