Leon 1.9 TDI Zimny silnik się trzęsie i krztusi

18 Sie 2014, 13:25

Witam , mam pewien problem z moim samochodem już od pewnego czasu, i żaden mechanik nie umie go znaleźć bo to jest taka jedna z rzadkih objaw ale które przeżkadzają i nie powinno być w porządku.........
Auto Seat Leon 1.9 TDI 81kw 110KM ASV 2002rok
Od pewnego czasu zobaczyłem że po odpaleniu i gwałtownym (mocnym) przyspieszaniu silnik przerywa tak jak by mu paliwa brakowało, i kiedy się to zdarzy auto się zaczyna strasznie trząść i musi odpocząć przez jakieś 20 sek nie wolno mi wćiskać dalej gazu bo zgaśnie.
Objawy pojawaiją się tylko na zimnym silniku przez pierwszy kilometr (około) na każdym biegu.
Po chwili wszystko jest OK i auto rwie.
Wiem że to TDI i nie wolno wciskać na zimnym, ale raz się spieszyłem do zauważyłem te objawy, kolejne próby potwierdziły mnie, że coś jest nie tak.
Po odpaleniu (zimny silnik) i gazowaniu na biegu jałowym nie widać objawów.
Przy delikatnym przyspieszaniu nie ma objwów.
Błędów na komputerze nie ma.........
Turbo regenerowany, filter paliwa wymieniony, MAF senzor wymieniony, olej, filtr oleju.
TDIRed
Nowicjusz

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI 81KW ASV
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2002

19 Sie 2014, 13:00

A dziura w dolocie powietrza..? Kłopoty ze składem mieszanki z tego powodu? Może też czujnik temperatury jest trafiony,bo daje stale parametr jakby silnik był ciepły i na zewnątrz też cieplutko..? :) Dlatego zimny silnik ma za małą dawkę paliwa.,a jak się rzeczywiście nagrzeje jest ok.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Sie 2014, 18:12

Dziękuje za odpowiedż.

Tak ostatnich dni wskazowka temperatury silnika jakoś śię dziwnie zachowywała.
Jade normalnie przez pół godziny a tu wskazówka spada na 70 stopni, i później znów wraca normalnie na 90. Zdarza się rzadko ale się zdarza może 1-3 razy w tygodniu wskazowka temperatury silnika jakoś dziwnie się zachowuje........
TDIRed
Nowicjusz

19 Sie 2014, 18:35

Może termostat też nie domykać się ale te usterki z tą co pisałeś wcześniej raczej nie są powiązane. Objawy nie domykającego się termostatu będą takie,że nagrzany silnik (90 st) jak się wyjedzie na szosę to temperatura będzie spadać podczas jazdy. Natomiast po korkach ,stając często na światłach będzie temperaturę trzymać. Jazda z tą usterką na dłuższą metę szkodzi silnikowi i ma wpływ na większe spalanie.
artur73
Awatar użytkownika

19 Sie 2014, 19:19

Dzięki też tak myślałem że choczi o termostat z tym wskaźnikiem. Ale mnie raczej martwi ten pierwszy problem, żeby znaleźć to co mu sprawia taką prace na dopiero co odpalonym silniku :).
TDIRed
Nowicjusz

20 Sie 2014, 06:47

Spróbuj jeszcze odpiąć podmienić w warsztacie na próbę sondę Lambda.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...