Leon I - warto?

27 Cze 2018, 12:15

Witam.
Myślę zmienić samochód i wybór padł na Leona. Więcej jeżdżę w miejscu, więc szukam czegoś w benzynie lub benzyna z lpg.
Podstawowe pytanie czy Leon jest dobrym wyborem? Wizualnie mi się podoba, opinie na jego temat też nie są złe.
Na co zwracać uwagę przy sprawdzaniu auta? Co najczęściej ulega awarii?

Wrzucam jedna ofertę która mi się spodobała, warto?

http://www.tarnowiak.pl/ogloszenie/1325 ... -mocy-125/
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

27 Cze 2018, 15:32

A potrzebujesz mocy czy nie?
Bo w tej kasie znajdziesz A3 polift czy Golfa IV w wersji 1,8T i to AUM czyli 180 koni zduszone fabrycznie do 150.
Wystarczy odblokować i podciągnąć i 190 parę na luzie.

Bo samo A3 1,8 znajdziesz za dużo niższą kasę, a to ciągle auta rodem z 96/97 roku płyta Golfa IV/A3 8L i praktycznie płacisz 12 tys za 17 letni kompakt, w rzeczywistości 22 letni.

Ja bym szukał 1,8T - pali tyle samo a zdecydowanie lepiej się odpycha przez turbo.
Ale samo auto wg mnie ok
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

27 Cze 2018, 15:43

Jestem tego samego zdania. Leon to techniczne wymienione powyżej auta, ale przez inaczej wygięta blachę osiągają znacznie wyższe ceny. Jeśli nie potrzebujesz mocy to będzie ok, bo jednak to 1.8 a nie 1.6, ale... ten 1.8 w utrzymaniu wyjdzie prawie identycznie jak 1.8T, za wyjątkiem turbo (które nie jest jakoś cholernie drogie), nadal masz łańcuch w rozrządzie itp itd.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

27 Cze 2018, 16:39

Ładny ten Leon ale tak jak poprzednicy napisali szkoda pieniędzy no chyba że stan jest naprawdę mega w co szczerze wątpie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lip 2018, 05:55

Prosiłbym jeszcze o opinie na temat tego auta:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Rok produkcji: 2000

17 Lip 2018, 10:15

Świeżo sprowadzony, cud, miód i orzeszki. Masz blisko to możesz podjechać i zobaczyć, ale na dzień dobry policz sobie co tam jest do zrobienia - sam rozrząd jest drogi w tej wersji 16V.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda5 bardziej elegancka, praktyczna i bezpieczna
    Mazda5 to model, który wprowadził przesuwane drzwi boczne do świata minivanów. Dostępny w trzech nowych kolorach karoserii – czerwonym Zeal Red, czarnym Jet Black i szarym Meteor Grey. Wnętrze samochodu ...
    Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...

17 Lip 2018, 11:17

No własnie wbrew pozorom ten silnik nie należy do tanich w utrzymaniu,wymiana wspomnianego rozrządu to wydatek około 700-900zł (robocizna razem z częściami). Niemal tyle samo kosztuje w 1.8 20V do tego 1.6 pali praktycznie tyle samo co 1.8.

A co powiesz na temat A3?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko trzeba by było sprawdzić kompresję bo lata już 10lat na gazie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012