Leon/Toledo II, Octavia czy może Golf IV - auto do 14tys.

30 Kwi 2010, 11:01

Witam. Chcę kupić samochód, który będzie cechował, się bezawaryjnością, niskimi kosztami utrzymania, oraz atrakcyjnym wyglądem. Pod uwagę biorę głównie 4 auta.
- Seat Toledo II/ Leon: Bardzo podoba mi sie wizualnie i z tego co widziałem to chyba dałoby się kupić coś z silnikiem 1,4 lub 1,6, bo diesla chyba za te pieniądze nie dostane.
- Skoda Octavia: z tego co wiem dobre niezawodne auto, mój brat ma i nie narzeka. Interesują mnie roczniki od 99. Silniki 1,6 benzyna, moga być także diesle, lub jakis wiekszy silnik jeśli posiadałby instalację LPG.
- Golf IV: Tutaj chciałbym rocznik od 98 z silnikami takimi jak w Octavii.

Wcześniej rozważałem również Focusa ale znajomy ma takowego z 2004r i to co sie z nim dzieje zniechęciło mnie do tego modelu.
Jak sądzicie czy dam radę coś znaleźć w dobrym stanie z wyżej wymienionych modeli?? Który z nich będzie znaleźć najłatwiej i który byście polecili?

I jeszcze mam kilka linków. Jak możecie to napiszcie co sądzicie o tych autach.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
pelash
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

30 Kwi 2010, 22:04

Między Leonem a Golfem zasadniczych różnic nie ma. Inny wygląd, nieco inna charakterystyka. Technologia ta sama. Do mnie bardziej przemawia Leon. Do takich aut radzę kupować silniki benzynowe co najmniej 1.6. A jak ma być z gazem to 2 litrowe.
Odpuść sobie zatem te Leony z silnikami 1.4 - 75KM, bo ciężko się tym jeździ.

Licz się też z tym, że Octavia w kombi i dieslu będzie miała dużo kilometrów nastukane. Takich samochodów nie kupuje się po to by stały.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2010, 22:23

Dishman , mowisz ze Leon i Golf to ta sama technologia ? silniki te same ? itp ?
ArO639
Nowicjusz

Miejscowość: CK

30 Kwi 2010, 23:34

Leon, Golf i Octavia różnią się tylko budą.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Maj 2010, 13:11

Dishman , mowisz ze Leon i Golf to ta sama technologia ? silniki te same ? itp ?

Tak, silniki te same, zawieszenie to samo. Nie wiem jak ze skrzyniami biegów... .
Do tego pakietu dodać można jeszcze Audi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Maj 2010, 13:50

Na Octavię zwłaszcza w TDI za 14 tyś radzę uważać, podobnie rzecz ma się Golfa.
To taka dolna granica cenowa dla tych samochodów. Leon 1.4 spali tyle co 1.6 jak nie lepiej i w dodatku ledwo jedzie. O Toledo zwłaszcza TDI zapomnij, nie kupisz w dobrym stanie. Tzn. kupić kupisz tylko musisz bardzo dużo szukać, uważać i szczegółowo sprawdzać.

Tutaj masz jeszcze fajny samochód:

stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

09 Maj 2010, 09:18

A co sądzicie o tym Seacie?? Rozmawiałem z właścicielem to powiedział, że cena jest do negocjacji. Jeśli chodzi o stan to wszystko jest ok, jedynie próg jest do malowania, bo przytarty.
pelash
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce