Leon vs. Altea

25 Maj 2016, 13:53

Sytuacja:

Moja dziewczyna zmieniła pracę, będzie musiała około raz tygodniowo odwiedzać różne miasta, dlatego prosiła abym jej pomógł kupić samochód. Byłby to jej pierwszy samochód. Oboje jesteśmy około 30. Myślę że rocznie robilibyśmy nim jakieś 15.000.

Wymagania:

*tani w eksploatacji - przede wszystkim
*niezawodny
*niskie spalanie
*funkcjonalny (chcieliśmy tym samochodem raz-dwa razy do roku pojechać na wakacje gdzieś daleko (Mołdawia, Rumunia itp.), spalibyśmy wtedy z tyłu w samochodzie)
*70% trasa, 30% miasto
*ładny - ma to być samochód dla kobiety:)
*nie jest dla mnie w ogóle istotna moc silnika - ważne żeby jechał i tyle.
*4000€; max. 5000€

Propozycje:

Seat Altea II 1.9 TDI
Seat Altea XL II 1.9 TDI
Seat Leon 1.9 TDI

Wydaje mi się że 1.9 to jedyny sensowny silnik, gdyż jest oszczędny i niezawodny, dlatego przychylam się do niego. Nie jestem jednak pewny czy nie ma w nim jakiś ukrytych wad? czy spalanie jest rzeczywiście takie niskie?

Pytania:

1. Którego seata wybrać?
2. Istnieje bardziej sensowny wybór niż seat?
3. Ile kilometrów taki seat jest w stanie przejechać? (zakładając że kupię z przebiegiem 130-200tys. km)
4. Czy spalanie jest rzeczywiście takie niskie? (5,5l)
5. Na co zwrócić szczególnie uwagę przy kupnie? (nigdy nie kupowałem samochodu)
6. Kupić samochód w Niemczech czy w Polsce, gdyż te w Polsce wydają się tańsze, jednak nie wiem czy mogę ufać podanemu przebiegowi? (samochód będzie zarejestrowany w Polsce, my jednak mieszkamy w Niemczech)
GuruPelo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...