Lepsze od Volvo V90? ~160tys zł / oftop o Audi S6

30 Wrz 2022, 08:28

Cześć,
Potrzebuje kombi/suva, już od dawna rozważam parę modeli i nie potrafią się zdecydować.
Auto w benzynie i wszelkimi opcjami z tym związanymi, nie chce diesla.
Cena 35,000€ okolice 170tys zł. Auto kupione w Niemczech, które zostanie w Niemczech.

Mój top to Volvo V90 T6 AWD R-desing 2.0 310km 2017-2019. Chciałbym żebyście waszym zdaniem polecili lepszy wybór, kiedy zależy mi na min 250km mocy, względnej bezawaryjności, rozsądnym spalaniem i przede wszystkim ładna stylistyka.
Myślę też o mniejszym Volvo V60 z tym samym silnikiem ponieważ w tych samych pieniądzach można dorwać auto młodsze nawet 2lata i z przebiegiem rzędu 30tys km, kiedy V90 będzie miało nawet 80-100tys przejechane. Jeżdżę 10-15tys km rocznie więc kupno auta z przebiegiem 30 a 100tys km robi mi wielką różnicę podczas sprzedaży za około 5lat. Dodatkowo będzie lżejsze więc spalanie i prowadzenie prawdopodobnie lepsze. Mimo wszystko ciągnie mnie do większego modelu.

Kolejne auto to chyba standard Audi A6 C7 2.0tfsi 252km quattro s-line. Audi prawdopodobnie będzie palić mniej? Dość często słyszałem takie teorie, potwierdzicie? Tutaj minusem stylistyka, to wciąż ładne auto ale zaprojektowane w 2011r, to już widac. 2.0 ponieważ 3.0tfsi praktycznie się nie pojawia. Łatwiej już o S6 niż 3.0tfsi i tutaj też chciałbym usłyszeć czy utrzymanie takiego S6 jest jakieś kolosalnie większe? Ogólnie kupno S6 za 35tys € to wchodzi w gre? Chociaż na start przebieg takich S6 je odstrasza względem prawie nowego V60.

Z suvow, dość spory wybór w Audi Q5 2.0tfsi 2017+ nie znam auta, środek ładny nowoczesny. XC90 podobnie jak V90, jeszcze starsze 2016-2017 i spory przebieg plus spalanie sporo większe w identycznym silniku, ale ten czołg również kusi. XC60 odpada, nie podoba mi się.

Merc GLC wydaje się mały, GLE ładna krowa podobnie do XC90 duże przebiegi, starszy od V60. Wszystko rozsądnie przemawia za V60 ale kto rozsądkiem kupuje auto :twisted:

Czekam na propozycje czym mógłbym się zainteresować a czego nie brać pod uwagę z mojego zestawienia.
Piuke
Początkujący

Prawo jazdy: 01 09 2012
Auto: Nie mam

30 Wrz 2022, 09:53

Piuke napisał(a):Potrzebuje kombi/suva, już od dawna rozważam parę modeli i nie potrafią się zdecydować.
Ja bym wybrał kombi bo mniej spali, będzie przestronniejsze z większym bagażnikiem i do tego pewnie kupisz nowsze niż SUVa. Konkurencja dl V90 to Audi A6 Avant, BMW serii 5 Touring, Mercedes klasy E w wersji kombi ale ja bym chyba pozostał przy Volvo ten design robi robotę w tym modelu i moim zdaniem żaden inny nie jest w stanie mu dorównać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Wrz 2022, 09:56

Wszystko rozsądnie przemawia za V60 ale kto rozsądkiem kupuje auto

Wygląda na to, że np. Ty. Budżet masz spory, przebiegi robisz małe (więc kwestia spalania, kosztow serwisy itd) nie powinna być jakoś wybitnie istotna a kręcisz się jednak wśród "popularnych" aut jakich na drogach sporo, polotu w tym nie ma żadnego.

imo v60 to świetne auto. Wyposażenie jest, wygoda jest, kawał bagażnika również. V90 to już limuzyna do wygodnego tłuczenia kilometrów a tego robił nie będziesz.

Jak chcesz mieć fajne auto to masz np. alfę stelvio.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Wrz 2022, 11:08

franccc napisał(a):

Jak chcesz mieć fajne auto to masz np. alfę stelvio.

Piękne niebieskie stelvio ma brat, więc odpada, nie można mieć przecież tego samo. Plus bagażnik w stelvio niby duży a jednak taki sobie. Ja muszę do bagażnika wsadzić 30kg psa, V90 ma piękną oryginalna klatkę dlatego byłbym skłonny iść po wieksze auto.

Mieszkam w DE tu się roi od audi i Mercedesów, BMW serii 5 jest chyba najwięcej. Jeśli waszym zdaniem wybieram nudne auta, pospolite to czym się zainteresować? Po to ten post. Myślałem o jeepie grand Cherokee 5.7 / 6.4 do gazu ale samo kupno tego auta to jedno, tutaj podatek roczny za taki samochód wynosi 650€ kiedy za Volvo 150€, niby to wydatek roczny, ale różnica spora, w dodatku jeepy jak wiadomo ściągane, mniej lub więcej klepane o tym nie chce tu dyskutować.

A co z tą S6 w takich pieniądzach, bubel na kółkach czy dobre egzemplarze? Plus kosz serwisu, tarcze hamulcowe chociażby nie są to trzy krotnie droższe rzeczy od zwykłego 2.0tfsi?
Piuke
Początkujący

30 Wrz 2022, 12:03

Piuke napisał(a):Mieszkam w DE tu się roi od audi i Mercedesów, BMW serii 5 jest chyba najwięcej. Jeśli waszym zdaniem wybieram nudne auta, pospolite to czym się zainteresować?
Zbyt dużego wyboru w kombi nie masz więc Volvo tu jest myślę bardzo fajna opcją.
Piuke napisał(a):A co z tą S6 w takich pieniądzach, bubel na kółkach czy dobre egzemplarze?
A myślisz że ktoś zwróci uwagę czy jeździsz zwykłą A6 czy S6? 95% osób nie będzie o tym wiedziało więc nadal to mocno pospolite kombi w DE :wink:

Tak klatka dla psa fajna do Volvo nie widziałem jeszcze takiej wersji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Wrz 2022, 12:21

Rokiko napisał(a):Zbyt dużego wyboru w kombi nie masz więc Volvo tu jest myślę bardzo fajna opcją.

Tak klatka dla psa fajna do Volvo nie widziałem jeszcze takiej wersji.

Co z kwestia mniejsze czy większe? Klatka, klatką ale powiedzmy, że to nie bedzie decydowało o wyborze auta, do V60 takiej dedykowanej nie ma, ale mógłbym komuś zlecić przerobienie tej większej.

Oglądam V90 i V60 od dawna na mobile, sprawa wygląda tak, że większa jest zazwyczaj 2017/2018r rzadko, ale czasami pojawi się 2019r, zazwyczaj przebiegi mają 80-100tyś km. Natomiast V60 będzie zdecydowanie 2018/2019 czasami nawet 2020r i przebiegi tutaj oscyluja w granicach 40-60tyś km. Ja osobiście nie boję sie dużych przebiegów, wiem, że te silniki w ciężkich XC90 robią po 350tyś+ ale przy sprzedaży już będzię to pełniło rolę. Za 5lat bo tyle mniej więcej jeżdżę jednym autem sprzedawać z 170 a 110tyś km robi różnice. Oczywiście wszystko o czym mówię to budżet do 35tyś euro, bo wiadomo dokładając znajde młodsze V90.
Piuke
Początkujący

01 Paź 2022, 16:53

Ja mogę tylko dodać,że wśród sondażów zrobionych wśród uzytkowników ,nabywców nowych aut w salonie oferującym auta europejskie,najwięcej zadowolonych klientów było z VOLVO,niemieckie auta niestety pozostawały w tyle,już nie pamiętam ,ale kilka oczek niżej,przede wszystkim chodziło o niezawodność i awaryjność jeszcze na gwarancji,aż po auta kilkuletnie,niemieckie wypadły dosyć słabo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Paź 2022, 17:33

Bo ogólnie coś w tym jest, że jeśli ktoś sobie kupi volvo to mu się ciężko przesiąść do czegoś innego. Banalnie to zabrzmi ale to są po prostu "dobre auta". Bardzo ciężko znaleźć na rynku coś co ma lepszy stosunek ceny do tego co oferuje i dotyczy to zarówno nowych modeli jak i używek.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Paź 2022, 19:44

To prawda,ogólnie to bardzo solidne maszyny,miałem okazję pojeżdzić trochę C30 w dieslu 1.6,chciałbym mieć w W210 tak masywne drzwi chociazby,w tym aucie czułem się jak w czołgu,masywność i solidność odczuć można tylko otwierając drzwi,serio?! Według mnie Mercedesy,BMW oraz AUDI wysiadają,zresztą w tym rankingu pozostały w tyle,po VOLVO wskoczyły Japończyki,przed VOLVO plasowali się też oni,problem tylko w tym,gdzie jakiemukolwiek Japońcowi do VOLVO,opony czyścić mogą,TOYOTY?! Śmiechu warte,chuchając na karoserię mozna porobić wgniotek.Tutaj tylko należy wycelować w najlepszy silnik i tyle.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Paź 2022, 20:22

PhantomASA1 napisał(a):Ja mogę tylko dodać,że wśród sondażów zrobionych wśród uzytkowników ,nabywców nowych aut w salonie oferującym auta europejskie,najwięcej zadowolonych klientów było z VOLVO,niemieckie auta niestety pozostawały w tyle,już nie pamiętam ,ale kilka oczek niżej,przede wszystkim chodziło o niezawodność i awaryjność jeszcze na gwarancji,aż po auta kilkuletnie,niemieckie wypadły dosyć słabo.

Takie sondaże są średnie bo trzeba najpierw sprawdzić kto je zlecił. Jak coś to poszukałbym konkretnych danych sprzedażowych.

PhantomASA1 napisał(a):To prawda,ogólnie to bardzo solidne maszyny,miałem okazję pojeżdzić trochę C30 w dieslu 1.6,chciałbym mieć w W210 tak masywne drzwi chociazby,w tym aucie czułem się jak w czołgu,masywność i solidność odczuć można tylko otwierając drzwi,serio?! Według mnie Mercedesy,BMW oraz AUDI wysiadają,zresztą w tym rankingu pozostały w tyle,po VOLVO wskoczyły Japończyki,przed VOLVO plasowali się też oni,problem tylko w tym,gdzie jakiemukolwiek Japońcowi do VOLVO,opony czyścić mogą,TOYOTY?! Śmiechu

Proponuje ponownie zweryfikować nowe volviaczki bo żyjesz trochę starymi czasami :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Paź 2022, 22:57

Jeździłem obiema V-kami i bardziej przypadła ki do gustu V60. V90 jest ciekawym, wygodnym i sporym autem, komfort jazdy, wyposażenie i poziom bezpieczeństwa tego nie trzeba chwalić. Jak dla mnie minusy są dwa, gabaryt - przy ciasnych miejscach parkingowych trzeba się namęczyć by zaparkować. Druga sprawa bagażnik, jest spory ale bardzo głęboki, sporo przestrzeni zabiera klapa i półka przez co bagażnik jest mniej ustawny.
V60 to trochę mniejsze w środku za to bagażnik bardziej "kwadratowy" i łatwiej zapakować się pod dach.
Testowałem zwykłe V-ki jak i Cross Country i osobiście brałbym V60CC
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Paź 2022, 23:57

Akurat uważam, że CC to przerost formy nad treścią i są dużo brzydsze od zwykłych odpowiedników, więc nie wchodzą w grę. Jeśli już to XC90 jednak różnica ceny jest na tyle duża, że V60 zdecydowanie wygrywa. Myślę, że spośród V60 a V90 wybiorę ten, który w danej chwili kupna będzie dostępny, ładniejszy, lepiej wyposażony, bardziej opłacalny.
Piuke
Początkujący

02 Paź 2022, 07:41

Polecam na YT,, VOLVO V90 wzorzec w klasie,YOUTUBER Moto Pasje Kamila.Dlaczego VOLVO? Ano dlatego jak podkreślano po przeprowadzeniu sondażu,VOLVO stosuje dopracowane i niezawodne silniki Forda,z którymi nic się nie dzieje,i są trwałe ,jeśli wymienia się olej nie co 30 tyś km,tylko co 10,jak na razie do 300 tyś km nie notuje się usterek ,ani problemów,jest jeszcze coś co wyróżnia ten model,jeśli wybierze się ten system nagłośnienia,w żadnym innym aucie nie ma takiej jakości brzmienia i efektów(system Bowers & Wilkins)Jest jeszcze coś,moje odczucia,gdy jadę nie zauwazam Mercedesów,AUDI,BMW,VOLVO dostrzegam z daleka i jeszcze patrzę na niego przez ramię,odwracam głowę,nieczęsto się to zdarza,gdyż takiego krażownika widuję bardzo rzadko,a przedstawicieli św Trójcy po kilka dziennie,VOLVO,no moze raz na kilka miesięcy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Paź 2022, 07:46

Zapomniałem jeszcze dodać,w Mercedesach,Audi,BMW widuję chłystków,którzy wyrwali ojcu fury z garażu,w tym VOLVO nigdy nie widziałem młodzieniaszka,dzieciaka z mlekiem pod nosem,zawsze na moją ocenę prezesów firm.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Paź 2022, 09:59

Akurat mam 28lat i chce Volvo, co do nie spotykania na drodze to się nie zgodzę. U mnie spotykam regularnie, najwięcej jest XC60 ale ludzie jeżdżą Volvo. To nie jest taka skala jak niemiecka trójca, w końcu żyje w Niemczech, jednego dziennie można spokojnie zobaczyć, S60 nie widuje wcale. Za to Lexusów jest jak na palcach jednej ręki, akurat jeżdżę aktualnie Lexusem więc zauważam każda jedną sztukę.
Piuke
Początkujący