Lexus IS 200 od dzidy

27 Lut 2016, 15:34

mike liczę na Twoją inwencję w zakupie :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Lut 2016, 16:51

[link do oferty na Allegro wygasł] :naughty:
U mnie na mieście jest jeden taki. Zawsze się za nim oglądam i poniekąd zazdroszczę gościowi :oops: wiem, jestem dziwny :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2016, 17:42

Poza częściami blacharskimi tam nie ma jakiejś filozofii i podejdą podzespoły z innych renówek :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Lut 2016, 20:16

dzida napisał(a):Niestety nie można edytować postów starszych niż kilka dni, więc wrzucam link do moich raportów spalania, które są uaktualniane po każdym tankowaniu w tablecie samochodu i są do podejrzenia tutaj...

A ja mam stały temat w GS V8 spokojne miasto 62l i 550-570km albo trasa spokojna bez wyprzedzania jazda do 140km/h 62l i 620-640km a mój rekord to prawie 700km tylko trudno było bo cierpliwość siadała :D

Oczywiście wyniki bez eco głupot i od czasu do czasu mocniejsze ruszenie na światłach.

Sorki dzida za off top :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Lut 2016, 12:44

Żaden offtop :mrgreen:
U mnie jest względnie wysokie spalanie, bo auto głównie użytkowane w mieście na zimno - jak masz takie spalanie to jakby mi się trafiła jakaś V8 w GSie to bym przygarnął - ostatnio bardzo mnie przekonuje ten model :D

Oczywiście dla zwykłego Janusza nasze wyniki to są jakieś astronomiczne wartości, gdzie on chce 5l :lol: Jednak wolę spalić 2x więcej i posłuchać cylindrów :oops:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 12:59

dzida napisał(a):Oczywiście dla zwykłego Janusza nasze wyniki to są jakieś astronomiczne wartości, gdzie on chce 5l :lol: Jednak wolę spalić 2x więcej i posłuchać cylindrów :oops:

Nie koniecznie bo ostatnio miałem wycieczkę do de z synem i z januszem a do tego centusiem. Dzień przed wyjazdem dowiedział się że nie jadę avenem na lpg tylko GSem na pb nastąpiło straszne poruszenie... generalnie w pierwszym momencie zrezygnował.

Ale najciekawsza była jego mina przy rozliczeniu gdy jadąc wartko autostradą (w/g przepisów) wyszło 10,5l a jak wracaliśmy w deszczu spadło do 9,2l oczywiście tankowania pod korek...

Więc ile spali zwykłe auto r4 przy 130-140km/h ?

dzida napisał(a):jakby mi się trafiła jakaś V8 w GSie to bym przygarnął - ostatnio bardzo mnie przekonuje ten model :D

Pisałem Ci co przyśpiesza decyzję :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Panther
    Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...

28 Lut 2016, 13:57

szybki napisał(a):Pisałem Ci co przyśpiesza decyzję :mrgreen:

najbardziej przyśpieszyłoby decyzję dobra sztuka z "możliwością zamiany na tańszy najlepiej IS 200" :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 20:54

Dziś robiłem tankowanko do pełna GSa w celu sprawdzenia spalania w mieście, korki, bardzo krótkie odcinki, korzystanie z przyśpieszenia wyszło 13,7l pb :x
Czyli 440km na 60l.
szybki
Moderator - Tuning

05 Mar 2016, 19:15

szybki i tak Ci tu niektórzy nie będą wierzyć :mrgreen:

Mały update stanu samochodu, bo jest o czym napisać :mrgreen:

Od czwartku samochód został oddany pod opiekę trzeciego już mechanika i chyba znalazłem tego co się zna na robocie (a raczej znają, bo to ojciec z synem).
Plan wyglądał następująco:
- skończenie poliuretanów wahaczy i magla (stare były jeszcze dobre)
- wymiana zapieczonych łączników stabilizatora (FEBI Bilstein)
- uszczelnienie zacisku hamulcowego
- uciszenie tego piep**** sprzęgła
- wymiana tylnych klocków (TRW)
[zdjęcie wygasło]

Plan wykonany ponad programowo, ponieważ udało się zrobić wszystko z pewnymi różnicami:
Zacisk nie został uszczelniony tylko kupiona została używka z IS 300, bo była na szrocie o dziwo - 120zł. Zostały mi wszystkie zestawy naprawcze. Na zdjęciu stare części
[zdjęcie wygasło]

Guma jednego sworznia została rozerwana i wpadły dwie sztuki marki OYODO - 240zł komplet. Tak wyglądał obecny:
[zdjęcie wygasło]

Została mi do ustawienia zbieżność, bo kierownica jest przekręcona o jakieś 15 stopni - niestety nie udało się dzisiaj, bo za późno i nie sprawdziłem jak się teraz jeździ.
Najlepsze na koniec - jak przestawili samochód to zapomnieli o wyłączeniu świateł. Aku mi padł kompletnie, że chcąc zadowolony odjechać nic się nie odezwało. Dojechałem do domu i szykuje się nocka pod prostownikiem.

Koszty:
Łacznik stabilizatora x2: 270zł
Poliuretany na wahacze i magiel: 500zł
Używany zacisk z IS300: 120zł
Sworzeń wahacza x2: 240zł
Klocki hamulcowe tył: 146zł
Robocizna: 330zł
Razem: 1606zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Mar 2016, 23:54

Jakiej firmy kupiłeś sworznie wahaczy?

Uważaj na ten element bo można się przejechać :angry:
szybki
Moderator - Tuning

06 Mar 2016, 12:39

szybki napisał(a):Jakiej firmy kupiłeś sworznie wahaczy?

Uważaj na ten element bo można się przejechać :angry:

Mechanik mi zamówił w sklepie OYODO , bo były od ręki i wziął na swoje rabaty. Przynajmniej nie TRW co się sypią po 5000km... Zobaczymy jak te, bo na forum nie widziałem aby ktoś miał.
Miałem zamówić oryginały z ASO ale wtedy uziemiłbym auto na ponad tydzień zanim by doszło... a kuźwa poprzedniego mechanika specjalnie się pytałem czy sworznie są ok, to stwierdził, że są dobre i nie zamówiłem. Przy montażu tulei wyszło co innego...
jak się sypną (mam nadzieje bez urwania koła) to zamówię z ASO ;)

Narazie się cieszę błogą ciszą w aucie i od jutra precyzją prowadzenia, po ustawieniu geometrii :mrgreen:

P.S. Ten mechanik co u niego robiłem to dobry spec-samouk jak się go posłucha na temat napraw. Opowiadał też jak w latach 80tych modził Granadę turbiną na silniku z Peugeota :mrgreen: We Francji stwierdzili "specjaliści", że to niewykonalny projekt i potem nie dowierzali jak to jeździ - wtedy był rzeźnikiem i jeszcze większe oczy robili, że nie jest mechanikiem z zawodu :D
I druga anegdota to, że zrobił sobie sprężarkę powietrza na bazie turbiny z renault 25 :mrgreen:

edit:
Test do 140km/h po ustawieniu pełnej zbieżności na dwóch osiach (120zł) przeszedł śpiewająco :naughty:

A wnętrze wygląda teraz tak:
[zdjęcie wygasło]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Mar 2016, 22:37

dzida napisał(a):Niestety nie można edytować postów starszych niż kilka dni, więc wrzucam link do moich raportów spalania, które są uaktualniane po każdym tankowaniu w tablecie samochodu i są do podejrzenia tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Nie myślałeś o tym żeby wpisywać tankowania i inne wydatki na motostacie lub AWC?
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

07 Mar 2016, 22:42

nie, bo tam wpisuje sobie bezpośrednio przez tablet w samochodzie szybko i wygodnie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2016, 18:02

Powiem Ci, że jak na 16-letnie auto klasy premium koszty utrzymania rzeczywiście póki co są na bardzo niskim poziomie - zazdroszczę w szczególności tych biłgorajskich stawek za robociznę (we Wrocku taka ilość wymian nieźle pociągnęłaby mnie po kieszeni :) ). Zastanawiam się jakby to wyglądało przy bardziej intensywnej eksploatacji (trochę mało jeździsz).
No i fajne jest to, że tak dbasz o swoje autko - podejrzewam, że jak już przyjdzie do odsprzedaży będzie całkiem spora kolejka chętnych. Przy tak niewielkich przebiegach rocznych w sumie można by było faktycznie pomyśleć o jakimś V8, skoro nie masz póki co żadnych innych wydatków i zobowiązań :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

13 Mar 2016, 20:06

łysy30 napisał(a):azdroszczę w szczególności tych biłgorajskich stawek za robociznę (we Wrocku taka ilość wymian nieźle pociągnęłaby mnie po kieszeni :) ).

Ten mechanik podchodzi inaczej do sprawy brania kasy :)
Powiedział, że za rozrząd zawsze bierze 150zł czy to Lexus z łatwym dostępem, czy coś z trudnym np V6 VAG. Wie, ze ludzie mają mało kasy i z nich nie ździera, a sam nie jest pazerny. Robił też wielu na krechę.
Inna sprawa, że mieli na warsztacie Grand Vitarę 1,9 diesel i przez pół tygodnia szukali usterki ale wzięli tylko za to co zrobili bez naliczania niewiadomo ilu roboczogodzin :)
... i chyba jest dobry skoro ma cały podwórek samochodów różnej maści i musiałem się umówić 2 tyg. wcześniej :D
łysy30 napisał(a):Zastanawiam się jakby to wyglądało przy bardziej intensywnej eksploatacji (trochę mało jeździsz).

Myślę, że większe trasy wyszły by mu na dobre, a nie ciągle na zimno, a w zawszeniu pewnie coś tam by porobił jeszcze z tyłu - np. 16 poliuretanów za 700zł, bo pewnie poddałyby się przy większym przebiegu. Myślę, że nie bawiłbym się w wymianę jednej tulejki :mrgreen:

A tak co do odsprzedaży w sumie po to robię tą całą historię aby potem nie robić długiego opisu tylko ktoś będzie mieć wgląd. Ułatwi mi to sprzedaż :)

V8 mi się marzy ale z drugiej strony mam pewne przymiarki na budowę domu i ustatkowanie się :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika