Lexus IS 200 od dzidy

20 Sty 2016, 22:44

Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje. Także od początku.

Marka: Lexus
Model: IS 200
Rocznik: 2000r.
Silnik: 1988cm3, rzędowy, 6 cylindrów (1G-FE)
Moc: 155KM
Skrzynia biegów: Manualna
Napęd: Tylny
Moment obrotowy: 195Nm
Paliwo: Pb 95 i 98

Data zakupu: 03.05.2015r.
Przebieg w dniu zakupu: 201 500km (autentyczny)
Karoseria: Bezwypadkowy. 2 elementy malowane – błotnik lewy przód i klapa bagażnika w serwisie ASO Toyota w Niemczech przez pierwszego właściciela.

Specyfikacja wyposażenia to środkowa wersja (Elegance) składająca się dodatkowo z:
- podgrzewanych pokrytych skórą i alkantarą foteli,
- elektryczną regulacją fotela kierowcy,
- podgrzewanej przedniej szyby w miejscu wycieraczek
- felgi aluminiowe 17”
- …i pewnie o czymś jeszcze o czym nie pamiętam.
Takie rzeczy jak podgrzewane i elektryczne lusterka, automatyczna klima, ABS, ASR (TRC), halogeny, pełna elektryka szyb, zmieniarka CD (awaryjna) oraz audio wysokiej jakości to standard w każdym IS mk1. Najciekawsze jest to co ma dokupione, czyli pakiety SPORT I i SPORT II o ówczesnej wartości ok. 1000 euro składające się z:
SPORT I
- fabrycznie przyciemnione szyby
- aluminiowe nakładki na pedały i progi
- grafitowe wykończenie wnętrza
SPORT II
- sportowe drążki stabilizatora
- obniżone zawieszenie o 15mm
- …i najważniejsze, czyli to co każdy chce mieć w IS-ie :D - mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu (LSD) tzw. szpera typu Torsen. Było stosowanych kilka wersji, a u mnie umieszczona jest o oznaczeniu A02B. Używki chodzą po 1000zł, bo radocha w zimie przednia :mrgreen:
Z przyziemnych to jeszcze opony letnie DUNLOP 17” oraz zimowe GOODYEAR 16” na stalowych felgach.

Modyfikacje:
Montaż tabletu oraz konsoli nawigacji z wersji po lifcie w miejsce fabrycznej półki – 780zł. Temat szerzej opisany pod linkiem:
lexus-is-200-montaz-tabletu-w-miejsce-fabrycznej-nawigacji-vt87479.htm
Zastosowanie cyfrowej zmieniarki USB/SD – fabryczna się zacina, a cyfrowa sprawuje się świetnie – 250zł.
Zastosowanie świateł pozycyjnych w lampach przeciwmgielnych tylnych przy zachowaniu ich działania - 40zł

Naprawy i koszty eksploatacji:
- 180 000km - wymiana rozrządu (przez poprzedniego właściciela)
- 200 000km - wymiana oleju na syntetyk 0W30 Castrol (przez poprzedniego właściciela)
- 202 300km - wymiana żarówki pozycyjnej W5W lewy przód - 0zł
- 202 750km - wymiana podświetlenia tablicy rejestracyjnej na LEDowe - 70zł
- 204 100km - 16.07.2015 - wymiana przednich tarcz hamulcowych TRW, wymiana przednich klocków hamulcowych TRW, wymiana płynu hamulcowego TRW DOT 4, regeneracja zacisków hamulcowych obydwu osi - 1000zł
- 205 250km - wymiana wycieraczek na hybrydowe Denso - 89zł
- 205 500km - wymiana żarówki pozycyjnej W5W prawy przód - 0zł
- 206 600km - wymiana żarówek mijania HB4 na OSRAM Cool Blue - 76zł
- 206 650km - wymiana żarówek pozycyjnych W5W w reflektorach na niebieskie - 6zł
- 209 100km - wymiana dwóch łączników stabilizatora na FEBI Bilstein (270zł), montaż 8miu poliuretanów w przednich wahaczach i 3 w maglownicy (500zł), wymiana zacisku hamulcowego lewy przód na używany z IS300 (120zł), wymiana dwóch sworzni wahacza na OYODO (240zł), wymiana klocków hamulcowych tył TRW (146zł). Łącznie z robocizną - 1606zł
- 209 120km - ustawienie pełnej geometrii obydwu osi - 120zł
- 210 600km - 11.05.2016 - wymiana: oleju na Motul 8100 X-Clean+ 5W30 (152zł), filtra oleju Bosch (25zł), oleju w skrzyni biegów i dyferencjale na RedLine MT-90 (417zł), filtra powietrza na KNECHT (51zł). Łącznie z robocizną - 715zł
- 211 900km - wymiana akumulatora na Centra CB605 60Ah - 330zł
- 215 100km - wymiana wycieraczek na Bosch Eco (23zł), żarówek pozycyjnych na Philips White Vision (11zł) oraz kupno wycieraczek hybrydowych Denso na wiosnę (79zł)
- 219 050km - wymiana filtra powietrza na sportową wkładkę K&N (215zł), wymiana 6-ciu świec irydowych DENSO SK20R11 (270zł)
- 219 500km - 10.08.2017 - wymiana sprzęgła komplet AISIN (docisk, tarcza, łożysko), wymiana łożyska na wałku sprzęgłowym, wymiana płynu do wspomagania, wymiana oleju Motul 8100 X-clean+ 5w30 i filtra oleju Bosch, wymiana płynu chłodniczego, uszczelnienie wycieku płynu chłodniczego w okolicach skrzyni biegów, nabicie i odgrzybienie klimatyzacji, wymiana filtra kabinowego. Łącznie z robocizną - 1100zł
- 219 900km - wymiana żarówek świateł mijania HB4 na Osram Cool Blue Hyper+ - 98zł
- 224 100km - wymiana sondy lambda Bank 1 Sensor 1 (przed katalizatorem dla cyl. 1-3) na Denso DOX-0236 - 310zł
Suma: 6 118zł

OC:
2015: 430zł
2016: 475zł
2017: 661zł
Suma: 1 566zł

Spalanie:
Spalanie na bieżąco uaktualniane w tablecie po każdym tankowaniu - wyniki tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Moje przebiegi to 70-80% miasto na krótkich 4km odcinkach w jedną stronę (codzienne dojazdy do pracy).

Plusy i minusy (subiektywna ocena):
Wady:
- słabej trwałości manualne skrzynie biegów – w każdym egzemplarzu powyżej 200tys. „miauczą" łożyska i wyrabiające się synchronizatory – na szczęście można z tym jeździć bez większych problemów;
- dwumasa kosztuje 3000zł – na szczęście się nie „sypie”;
- zapiekające się tłoczki hamulcowe;
- padająca zmieniarka CD (mnie nie dotyczy skoro jest cyfrowa);
- brak ksenonów w wersji przed liftem;
-/+ spalanie? Pali tyle co e46 320i i Audi 1,8T;
-/+ osiągi – mi wystarcza innym mało.
Zalety:
+ nietuzinkowość;
+ niska awaryjność;
+ ceny części w ASO zaskakują, że nie opłaca się czasem kupować zamienników;
+ koszty eksploatacji nie wyższe niż w przypadku niemieckich konkurentów;
+ RWD + szpera;
+ dźwięk silnika;
+ VVTi (zmienne fazy rozrządu)
+ wygłuszenie wnętrza;
+ bardzo dobre audio nawet w serii, co mnie cieszy jako melomana;
+ dobre hamulce - 36m od 100km/h do 0km/h;
+ świetne prowadzenie;
+ jakość spasowania wnętrza - nic nie skrzypi;
+ pancerne automaty obniżające jeszcze koszty eksploatacji.

Jeśli chodzi o wady i zalety warto obejrzeć test mojego egzemplarza na kanale autovloger:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tak wygląda, „krótki” opis mojego auta, więc teraz fotki - enjoy :D
Lexus IS 200 od dzidy
Lexus IS 200 od dzidy
Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy

Lexus IS 200 od dzidy
Ostatnio edytowany przez dzida 10 Mar 2018, 15:12, edytowano w sumie 28 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

23 Sty 2016, 00:28

A miałem już do ciebie dzida pisać, dawno mnie tu nie było a jestem ciekaw co u Lexa słychać. Widzę, że kasy włożyłeś już podobnie co ja w Accorda. U mnie poszedł rozrząd (made in Japan wszystko), olej (Motul 8100 X-cess, i dobrze ci radzę, zlej te dziadostwo jakim jest Castrol i zalej coś z wyższej półki, Valvo, Motul, Millers, Amsoil itd.), bo szkoda silnika na Castrola.
Pochwal się też tymi Osramami w mijania, u mnie są Tungsramy +90% (120-stki mi poszły po 3 miesiącach), są białe, ale w żaden odcień niebieskiego nie wpadają. Szkoda mi tylko xenonów, często wracam nocą a podobno wzrok się mniej męczy przy barwie jaką emitują ksenony.

Jak w ogóle wrażenia z jazdy? Albo inaczej - myślisz już o przesiadce na coś innego? To chyba najlepiej pokazuje wady auta, mnie kusi przeskok na klasę wyżej, Lexus GS300 najbardziej prawdopodobny, ewentualnie Accord VII generacji, jako, że to odczuwalnie nowocześniejsza konstrukcja i technologia.

PS. Zaciski hamulcowe sam regenerowałeś? Mnie też to czeka, tylny zapieczony, tarcza nierównomiernie zużyta, oby piasta była prosta. No ale już szykuję się na regenerację i pewnie od razu wlecą nowe tarcze na tył, podobno wsadzenie nowego klocka do przyrdzewiałej tarczy jest głupotą.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

24 Sty 2016, 14:46

Killaz napisał(a):i dobrze ci radzę, zlej te dziadostwo jakim jest Castrol i zalej coś z wyższej półki, Valvo, Motul, Millers, Amsoil itd.), bo szkoda silnika na Castrola.

taki mam plan na wiosnę - do silnika pójdzie coś na "M", a do skrzyni i mostu OEM Toyoty

Killaz napisał(a):Pochwal się też tymi Osramami w mijania, u mnie są Tungsramy +90% (120-stki mi poszły po 3 miesiącach), są białe, ale w żaden odcień niebieskiego nie wpadają. Szkoda mi tylko xenonów, często wracam nocą a podobno wzrok się mniej męczy przy barwie jaką emitują ksenony.

jak montowałem to próbowałem zrobić zdjęcie ale nie widać było różnicy na zdjeciu. Różnica jest widoczna na drodze, jak się bezpośrednio patrzy itp. Szczególnie w zimie daje to ładne światło i polecam. Ja miałem PHILIPSy blue Vision w poprzednim Hyundaiu i wytrzymały 2 lata. Nie pakowałem żadnych +100%, bo to gumno wart, szybciej padają i wypalają odbłyśnik.

Killaz napisał(a):Jak w ogóle wrażenia z jazdy? Albo inaczej - myślisz już o przesiadce na coś innego?

świetnie się tym jeździ szczególnie zimą :naughty: Auto idealnie wstrzeliło się w moje wymogi :D
Marzy mi się V8 w GS 430 :mrgreen: ale pewnie następny będzie IS 250 z tego powodu, że nie potrzebuje tak wielkiego auta :D

Killaz napisał(a):PS. Zaciski hamulcowe sam regenerowałeś? Mnie też to czeka, tylny zapieczony, tarcza nierównomiernie zużyta, oby piasta była prosta. No ale już szykuję się na regenerację i pewnie od razu wlecą nowe tarcze na tył, podobno wsadzenie nowego klocka do przyrdzewiałej tarczy jest głupotą.

Regenerację miałem robić sam, bo temat dobrze był opisany na forum ale po godzinie walki z zapieczoną śrubą bez kanału (nie było jak przyłożyć siły) oddałem do mechanika - niestety jeden mi przeciekał po tej robocie i musiał mi inny poprawić na szczęście bez opłaty (za przysługę) :D

btw:
Wczoraj robiłem za szofera :mrgreen: Niestety na zimówkach :/
[zdjęcie wygasło]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 18:44

Auto fajne ma tylko dwie wady - gej, pardon, Lexus looki i denka od słoików zaraz obok :wink: można coś poradzić na to pierwsze bo o ile gdzieś widziałem to w Maździe 6 można wpakować jakieś USDM które są czerwone, tak o Lexie nie wiem nic
Czekany na test porównawczy IS 200 v 9-3 no i jak drugi znajomy ma to i a4 b6 :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Sty 2016, 19:07

mike1735 napisał(a):Auto fajne ma tylko dwie wady - gej, pardon, Lexus looki i denka od słoików zaraz obok :wink: można coś poradzić na to pierwsze bo o ile gdzieś widziałem to w Maździe 6 można wpakować jakieś USDM które są czerwone, tak o Lexie nie wiem nic

no od tego wszystkie gejlooki się zaczęły i gdyby domorośli tjuneży nie podłapali pomysłu to byłyby ciekawe - w srebrnym tak się nie rzucają w oczy ale...
...kusi mod w stylu wrzucenia do piekarnika, rozklejenia, pomalowania chromu i ponownym sklejeniu (przednich też) :D
W przeciwmgielne wpadną nowe oprawki aby mieć tam pozycje jak na obrazku:
Zdjęcie

tzw fog mode lub skyline look :naughty:

mike1735 napisał(a):Czekany na test porównawczy IS 200 v 9-3 no i jak drugi znajomy ma to i a4 b6 :naughty:

niestety to byłaby ocena subiektywna :mrgreen:
ale pokuszę się o krótką prezentację prowadzenia z e46 kolegi z dzisiaj - kilka cm i stanąłby dęba w rowie :naughty:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 21:11

A tak z ciekawości , co brałeś jeszcze pod uwagę przy zakupie i czym przeważył Lex ?
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2016, 21:35

dzida napisał(a):no od tego wszystkie gejlooki się zaczęły i gdyby domorośli tjuneży nie podłapali pomysłu to byłyby ciekawe
nie, nie byłyby :mrgreen: nie żebym coś podobnego miał w Focusie :roll:
BTW tak sobie niedawno przeglądałem ISy I gen na alledrogo i stwierdzam, że temu autu najbardziej do twarzy w graficie :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Sty 2016, 21:37

BMW na letnich? :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2016, 21:49

kyrtapSzn napisał(a):A tak z ciekawości , co brałeś jeszcze pod uwagę przy zakupie i czym przeważył Lex ?

Pierwsze to cena - wiadomo
Potem RWD lub 4x4 - chciałem coś innego niż FWD i po tej zimie już wiem, że nie wrócę do FWD :mrgreen:
Następne nietuzinkowość
Cena/jakość
Kolejne koszta eksploatacji, które wcześniej sobie dokładnie przeliczyłem.
Plusem były minimum 6-cyl. choć turbo nie odrzucałem. Osiągi i spalanie były mało ważne.
Jak byłem mały i oglądałem je w gazecie to chciałem to auto :D

Lex przeważył głównie nietuzinkowością i niską awaryjnością. Świetne połączenie lepiej prowadzącego się BMW z trwałością Avensisa. Jak widać kolega wolał być zawieziony na wesele moim Lexem niż kolegi e46 :D Cieszy mnie to, że ludzie się ciekawią tym autem pomimo 16 lat na karku.
Mimo 208tys. na liczniku jestem pewien, że zawiózłby mnie na koniec Europy i o wiele łatwiej się wstaje codziennie do roboty :mrgreen:

I jest jeszcze coś - pełno ludzi się boi tych samochodów, bo:
"kto to naprawi", "części drogie", "lepsze Audi, bo to Audi"
Dzięki temu ma się nietuzinkowe auto o ww zaletach, które dla Janusza jest "za drogie"

mike1735 napisał(a):i stwierdzam, że temu autu najbardziej do twarzy w graficie :wink:

jakbyś zobaczył złotego (jeździ anglik po Biłgoraju) to zmiażdżyłby Twoj typ :mrgreen:
ale to gust - ciekawe są wersje specjalne kanarkowo-żółte albo rzadko spotykane czerwone :cry:

Koniu napisał(a):BMW na letnich? :mrgreen:

Zimówki - kolega stwierdził, że skoro jest już blisko domu to da w palnik :mrgreen:
Po kilku minutach ja najechałem wracając z wesela - na początku go nie poznałem ale się zatrzymałem aby pomóc i takie zdziwko, że to on :lol: od razu do mnie "nic tu nie ma jedź do domu" :mrgreen:
Miał szczęście, że nic się nie stało i nie wpadł całkiem tylko się zawiesił na progach - przywiozłem sąsiada i razem z kolegi ojcem i bratem , którzy z nim jechali wypchaliśmy go. Holowanie za tył odpadało, bo belka była wspawana po wypadku najprawdopodobniej i nie było haka :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez dzida, 24 Sty 2016, 22:34, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 22:11

dzida napisał(a):Marzy mi się V8 w GS 430 :mrgreen: ale pewnie następny będzie IS 250 z tego powodu, że nie potrzebuje tak wielkiego auta :D

Nie rezygnuj z gs mk2 bo jako moto fan musisz sobie zapodać V8kę po której już wszystko będzie gorsze :mrgreen: i powiesz tak jak z napędami że już nie wrócisz do fwd. A do tego IS mk2 wielkością pewnie dogonił albo nie wiele ustępuje gs mk2...

p.s

Ostatnio po zrobieniu 1400km saabem 9.5 dieslem przesiadłem się do gs V8, zapodałem sobie ulubioną muzę i myślałem że się rozpłynę z radości że nie jadę saabem... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Sty 2016, 22:22

szybki napisał(a):Nie rezygnuj z gs mk2 bo jako moto fan musisz sobie zapodać V8kę po której już wszystko będzie gorsze :mrgreen: i powiesz tak jak z napędami że już nie wrócisz do fwd. A do tego IS mk2 wielkością pewnie dogonił albo nie wiele ustępuje gs mk2...

no właśnie to mnie zachęca i ten piękny dźwięk w zestawieniu z dobrym wydechami jakby się miało super sportowe auto, a to sedan :naughty:

szybki napisał(a):Ostatnio po zrobieniu 1400km saabem 9.5 dieslem przesiadłem się do gs V8, zapodałem sobie ulubioną muzę i myślałem że się rozpłynę z radości że nie jadę saabem... :ok:

mam to samo 9-3 II vs. IS mk1 :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 22:25

szybki napisał(a):Ostatnio po zrobieniu 1400km saabem 9.5 dieslem przesiadłem się do gs V8, zapodałem sobie ulubioną muzę i myślałem że się rozpłynę z radości że nie jadę saabem...
Paaanie Golfem czwóreczką żeś jeszcze nie jechał :mrgreen:
szybki napisał(a): A do tego IS mk2 wielkością pewnie dogonił albo nie wiele ustępuje gs mk2...
Mam chrapkę na LS-a ostatnio ale tutaj koszty części jednak odstraszają i 3 samochód niepotrzebny... :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2016, 22:45

Koniu napisał(a):Paaanie Golfem czwóreczką żeś jeszcze nie jechał

To że jeden kolega nie ma pojęcia o tym co mówi to nie znaczy że musisz się śmiać, haha :mrgreen:
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2016, 22:48

Koniu napisał(a):Mam chrapkę na LS-a ostatnio ale tutaj koszty części jednak odstraszają i 3 samochód niepotrzebny... :/

rok temu LS 400 dało się ogarnąć za połowę tego co teraz chodzą także zarobiłbyś :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 23:23

dzida napisał(a):no właśnie to mnie zachęca i ten piękny dźwięk w zestawieniu z dobrym wydechami jakby się miało super sportowe auto, a to sedan :naughty:

Dźwięk silnika to jedno ale oddawanie Nm bajka :mrgreen: i to bez martwienia się o koszty paliwa i serwisu... :naughty:

A co do GS vs saab 9.5 to przestałem rozumieć pianie do saaba... :D niby auto skierowane do klienta w golfiku polo ralpha i w drogich okularkach czyli prawnika/doktora/architekta świadomego moto wyboru tego co jest dobre w samochodach a tu w środku tandeta aż boli, odgłosy diesla żenada, prowadzenie normalne tylko wygląd fajny...
I to jeszcze się tak złożyło że saabem objechałem katowice/bytom/szczyrk do żywca i wróciłem do Wawy po czym GSem pojechałem na Poznań 50km za Wawę i jeszcze tego samego dnia to po prostu masakra w odczuciach...
I co ciekawe saaba polubiłem bo pierwszy raz w życiu jechałem starszawym 9.3 2,0 turbo i jak na tamte lata nie było źle ale obecny 9.5 jest z 2008/9r. więc albo nastąpiło drastycznie uwstecznienie marki albo hmm... sam nie wiem. :(
Zresztą po tym przypadkowym porównaniu kolega już w przyszłym tygodniu sprzedaje sabinkę i mamy jechać po GSa :naughty:
Koniu napisał(a):Mam chrapkę na LS-a ostatnio ale tutaj koszty części jednak odstraszają i 3 samochód niepotrzebny... :/

Akurat zależy o którego LSa Ci chodzi ale uważam że jak trafisz bez pneumatyki LS400 90-99 to będzie najtańsza limuzyna v8 na rynku...
Takie Lexy trzeba umieć serwisować i nie dać się zwodzić mechanikom wymieniaczom ...
Dam Ci prosty przykład::: GS którym jeździłem był kupiony z usterkami do najpoważniejszego tematu należało uszkodzenie serwo pompy ABS czyli nie działał ABS i wspomaganie hebla... diagnoza w ASO od 6k same części, diagnoza allegro 900zł używany zestaw a mój mechanik poświęcił 10min w necie+mierniczek i wyszło że jest winny silniczek elektryczny używany w innych modelach tojek dostępny za... 300zł. z przesyłką :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe