Lexus Landau

26 Sie 2020, 12:17

Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept Lexusa zwracał uwagę ciekawą konstrukcją. Auto oparto na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Landau był jednak krótszy od Lexusa GS o 60 cm i o 5 cm wyższy.
Lexus Landau Koncept miał pięciodrzwiowe nadwozie. Podobnie jak karoserie GS-a i bliźniaczej Toyoty Aristo, wygląd Lexusa Landau był dziełem słynnego studia Italdesign Giugiaro. Co nietypowe dla kompaktowego hatchbacka, pod jego maską znalazła się spora jednostka V8 o pojemności 4 l i mocy 249 KM. A automatyczna skrzynia biegów przekazywała napęd na wszystkie koła. To kolejna cecha, którą nawet dzisiaj trudno znaleźć w segmencie C.
Lexus Landau Rzadko spotykane samochody Lexusa. Znasz wszystkie?
źródło: Lexus| autor: Redakcja
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13110
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

27 Sie 2020, 11:47

Ten tył kojarzy mi się trochę z Golfem V. Ciekawe czy Bawarczycy nie ściągnęli częściowo tego wzoru właśnie z Lexusa. Ogólnie ten model Lexusa mi się nie podoba o ile ten tył jest jeszcze ok to przód i boki do mnie zupełnie nie przemawiają.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2020, 13:10

Mi też się kojarzy z Golfem V. Ogólnie spoko auto
Michał1988
Nowicjusz

01 Paź 2020, 18:10

Golf V to również moje pierwsze skojarzenie :D
malmon3
Aktywny