Lexus LF-NX

18 Wrz 2013, 11:31

Słyszeliście, że Lexus wypuścił model koncepcyjny z napędem hybrydowym?? Poniżej informacje na jego temat Lexus LF-NX jak się Wam podoba, bo według mnie jest ciekawy - wygląda nie przeciętnie i na pewno będzie wzbudzał sporo emocji, poniżej zdjęcie.

Zdjęcie

Koncept, którego premierę zaplanowano na salon IAA 2013, wyróżnia się masywnym nadwoziem z dynamicznie wyprofilowanymi powierzchniami i wyraźnie zarysowanymi konturami. Uwagę przykuwa typowa dla najnowszym modeli Lexusa osłona chłodnicy, ciągnąca się od dolnej krawędzi zderzaka aż po maskę silnika. Przedni pas uzupełniają dwa pokaźne wloty powietrza, nad którymi umieszczono niewielkie reflektory wykonane w technologii LED.

Profil auta zdominowały muskularne nadkola kryjące eleganckie obręcze aluminiowe z ramionami w kształcie litery „V”, duże panele drzwi oraz relatywnie niewielkie szyby. Całość sprawia wrażenie obcowanie z dynamicznym samochodem o ponadprzeciętnych możliwościach terenowych. Z kolei najważniejszymi elementami tylnego pasa są futurystyczne lampy przypominające swoim kształtem bumerang. Nadwozie zostało pokryte opracowanym specjalnie dla tego modelu lakierem Brushed Metal Silver, który doskonale uwidacznia wszelkie „smaczki” stylizacyjne będące dziełem japońskich designerów.

Kunszt projektantów widoczny jest również wewnątrz, gdzie zastosowano czarno-pomarańczowe wykończenie siedzeń i deski rozdzielczej, kontrastujące z niebieskim podświetleniem tablicy przyrządów i elementów obsługi. Nie zabrakło też futurystycznej konsoli centralnej z elektrostatycznymi przełącznikami oraz ekranów ciekłokrystalicznych, przekazujących kierowcy najważniejsze informacje.

Lexus LF-NX został wyposażony w najnowszą wersję hybrydowego układu napędowego. Więcej informacji zostanie podanych w momencie premiery podczas targów Frankfurt 2013.

źródło: Lexus
bartoszuk
Obserwowany

Auto: Honda Civic
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2013, 18:54

dla mnie bomba!! prezentuje się pięknie - kolor lakieru i wnętrze fantastyczne - chciałbym mieć takiego, albo chociaż mógł się przejechać jak już powstanie:)
kilik
Obserwowany

23 Wrz 2013, 17:59

Lexus jak dla mnie to klasa sama w sobie - przepiękne samochody i jeżdżę jednym z nich - co prawda nie tak aktualny rocznik, ale moje autko dalej sprawuje się fantastycznie - ostatnio natknąłem się na testy nowego IS, który zdobył 5 gwiazdek w teście NCAP - zobaczcie film bo robi wrażenie - szczególnie to co dzieje się wewnątrz auta z fantomami

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

fifik
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 07 1981

23 Maj 2014, 09:06

Nie słyszałem nigdy, żeby inne firmy prowadziły testy, które mają w rezultacie pokazać jak kierowcy reagują w niebezpiecznych sytuacjach. Lexus się tego podjął i chwała mu za to. Może to pierwszy krok do tego, aby powstało idealne i bezpieczne auto.
maślik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2002
Auto: VW
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda KAROQ - kompaktowy SUV
    Nowy kompaktowy SUV ŠKODY będzie nosił nazwę KAROQ. Jego nazwa i pisownia pochodzą z języka Alutiiq, używanego przez przedstawicieli rdzennego plemienia mieszkającego na wyspie, przy południowym wybrzeżu Alaski. Nazwa ...
    Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...