Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka i to w hybrydzie. RX 500h to prawdziwy przełom w gamie Lexusa. To pierwszy w historii marki samochód, który wykorzystuje benzynowy silnik o pojemności 2,4 l z turbodoładowaniem, automatyczną skrzynię o sześciu przełożeniach i tu warto wspomnieć że to klasyczny automat z konwerterem, zintegrowany przedni silnik elektryczny i jednostkę PCU, a także kompaktowy tylny silnik elektryczny o mocy 80 kW wykorzystujący układ e-Axle który pracuje praktycznie zawsze niezależnie od prędkości.
Lexus RX 500h ma aż 371 KM/280 kW mocy i 550 Nm momentu obrotowego, a przyspieszenie od 0 do 100 km/h wynosi 6,2 sekundy. Tu uwaga... moment obrotowy 550Nm jest minimalnym który dostępny jest praktycznie zawsze na nasze potrzeby! Przedni silnik elektryczny zintegrowany został ze skrzynią automatyczną i służy głównie do odpalania silnika benzynowego oraz do manewrowania na parkingach i przy jeździe z małą prędkością.
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Moim zdaniem świetny jest ten taki nie wiem jak go nazwać "rudy" kolor! Fajnie wygląda. Ogólnie Lexus poprawił wygląd RX na spory plus.
Co do wad w takim samochodzie to ciężko je znaleźć ale z tego co słyszałem w tej wersji RX500h jest adaptacyjne zawieszenie które jak robi się nierówno nie do końca sobie radzi z jego ustawieniem. Słyszałem o tym w dwóch testach tego auta na różnych kanałach na YT.
Jest jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie zapewne jedni będą zadowoleni a inni nie. Chodzi o przyciski na kierownicy, tak są one w formie dotykowej co może przeszkadzać jak niechcący dotkniemy któregoś z nich no ale to trzeba by było przetestować samemu na żywo. Ja chyba bym nie chciał w tym miejscu przycisków reagujących na dotyk.
Czy serwisowanie w ASO się opłaca? Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
Opel ADAM na ścianie budynku przy stacji Metro Politechnika Opel ADAM najbardziej spersonalizowany, szykowny miejski samochód pojawił się na ścianie budynku przy stacji Metro Politechnika w Warszawie. Ekspozycję murala można będzie oglądać do 31 maja 2013. Najnowszy i najmniejszy ...
Baza z danymi technicznymi samochodów marki LEXUS. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu. Sprawdź: dane techniczne LEXUS
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.