Liberty Direct pytanie o OC

21 Sty 2011, 17:10

Temat na prośbę kolegi.
Tak więc w zeszłym roku kupił Opla Corsę z komisu gdzie było wykupione OC z Liberty na 30dni i należało je w ciągu tych 30 dni wypowiedzieć. Kolega wyjechał za granicę i wrócił teraz (minęło ok. 5 miesięcy). Nie wypowiedział tego ubezpieczenia.
Zorientował się że sprawa trafiła do firmy windykacyjnej więc od razu zapłacił to OC na cały rok. Zrobił przelew z konta przez internet.
Teraz ma pytanie czy przyjdzie mu jakieś potwierdzenie zapłaty automatycznie czy musi dzwonić do nich i coś wyjaśniać dlatego że wpłata była zaległa?
I firma windykacyjna prosiła o fax, jak ma go wysłać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Robertss
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 29 09 2009
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

21 Sty 2011, 18:09

Potwierdzenie dokonania wpłaty ma na koncie internetowym.
Teiretycznie nic nie musi robić, ale dla świętego spokoju niech zadzwoni do Liberty i poprosi o potwierdzenie, czy wpłata wpłynęła.
Niech zadzwoni również do tej firmy windykacyjnej ( chyba, że poczeka aż oni do niego zadzwonią ) i poinformuje ich, że nalezność jest uregulowana. Jak go poproszą aby im przesłał potwierdzenie wpłaty, to niech im powie, że niech sobie takie potwierdzenie wezmą od Liberty. I nich z nimi nie dyskutuje, tylko do razu odłoży telefon - po co będzie sobie minuty marnował.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2011, 01:01

Dzięki.
A właśnie zapomniałem że potrzebne mu jest potwierdzenie zapłaty do odbioru stałego dowodu osobistego. Przyślą mu to pocztą czy i tak będzie musiał do nich dzwonić?
Robertss
Nowicjusz

22 Sty 2011, 01:22

Robertss napisał(a): potrzebne mu jest potwierdzenie zapłaty do odbioru stałego dowodu osobistego

Myślę ze chodziło Ci o dowód rejestracyjny.Tak w tym przypadku w WK musi się okazac dokumentem ze posiada oplacone OC...
Robertss napisał(a): tak będzie musiał do nich dzwonić?

Na pewno nic mu się nie stanie jak do nich zadzwoni...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

22 Sty 2011, 01:50

Robertss napisał(a):Zorientował się że sprawa trafiła do firmy windykacyjnej więc od razu zapłacił to OC na cały rok. Zrobił przelew z konta przez internet.
Teraz ma pytanie czy przyjdzie mu jakieś potwierdzenie zapłaty automatycznie czy musi dzwonić do nich i coś wyjaśniać dlatego że wpłata była zaległa?
I firma windykacyjna prosiła o fax, jak ma go wysłać?

Pytanie zasadnicze: jaką kwotę wpłacił? Jeżeli dług trafił do windykacji, to firma ta może naliczyć własne koszty, które w świetle polskiego prawa trzeba pokryć. Cwaniakowanie i udawanie, że "przecież zapłaciłem polisę" nic nie da, bo kolega zapłacił ją grubo po terminie i prawdopodobnie za to zapłaci.

Windykacji nie ma się co bać, a tym bardziej traktować ich bezczelnie, bo odwdzięczą się tym samym. Windykator jest nieprzyjemny tylko wtedy, gdyby kolega powiedział, że nie zapłaci, a skoro już zapłacił, to nie będzie kłopotu. Potwierdzenia z internetu można wydrukować i wysłać faxem, sądzę, że mailem również przyjmą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2011, 02:07

Migi60 napisał(a):Myślę ze chodziło Ci o dowód rejestracyjny.Tak w tym przypadku w WK musi się okazac dokumentem ze posiada oplacone OC...

Przepraszam chciałem napisać "dowodu stałego" a myślałem o czymś innym :razz:

Z tego co wiem to mówili że nie są naliczane żadne koszta także chyba nie będzie tak źle.
A kwota to było coś ok. 850zł.
Opel Tigra 1.4 90KM ---> BMW E36 316 ---> Fiat CC 700 ---> Opel Corsa B ---> Opel Corsa C
Robertss
Nowicjusz

22 Sty 2011, 13:07

Robertss napisał(a):zapomniałem że potrzebne mu jest potwierdzenie zapłaty do odbioru stałego dowodu osobistego. Przyślą mu to pocztą czy i tak będzie musiał do nich dzwonić?

Do WK po DR może iść z wydrukiem z kompuera - drukuje tą operację z histroii transakcji.

Dishman napisał(a):Jeżeli dług trafił do windykacji, to firma ta może naliczyć własne koszty, które w świetle polskiego prawa trzeba pokryć.

Linki do konkretnej ustawy podaj, bo tak, to nie wiemy czy to prawda, czy zmyślasz :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2011, 12:21

Robertss napisał(a):Z tego co wiem to mówili że nie są naliczane żadne koszta także chyba nie będzie tak źle.

Widocznie rozliczają się we własnym zakresie ubezpieczyciel z windykacją. Generalnie istnieje możliwość, że wierzyciel, może żądać zwrotu kosztów odzyskania należności.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2011, 00:25

Tak ale to nie kończące się dochodzenie przynajmniej jak miałeś ubezpieczenie w słabej ubezpieczalni...
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

27 Sty 2011, 13:31

Niestety ten pierwszy etap, czyli wybór ubezpieczyciela, czytanie OWU itd jest kluczowy, potem to już musztarda po obiedzie i szereg problemów, jak to zaniedbamy.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa