Licznik Dacia Sandero I - wyświetlanie temp. silnika i poziomu paliwa

29 Wrz 2021, 16:36

Witam,
Mam Dacię Sandero od niedawna i codziennie dowiaduję się o niej czegoś nowego. Zauważyłem, że nie zawsze widoczne są ikonki od poziomu paliwa ( dystrybutor ) i od temperatury płynu chłodzącego. Po prostu widać tylko kreski z lewej strony od paliwa i z prawej od temperatury ( po uruchomieniu silnika nie jest widoczna od razu, dopiero po kilku chwilach.). Innym razem od samego początku widać zarówno kreski jak i ikony dystrybutora i temperatury. Myślałem, że to może jest spowodowane słabym akumulatorem, jednak po wymianie na nowy nic się nie zmieniło. Ma ktoś może podobnie ? Od czego to zależy ?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam wszystkich
Rafał
roki30
Nowicjusz

29 Wrz 2021, 19:44

Instrukcja do ręki :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Wrz 2021, 20:18

Akurat nie mam. Jeżeli zna Pan odpowiedź to bardzo proszę o jej udzielenie.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

roki30
Nowicjusz

06 Paź 2021, 16:59

Nikt nie zna odpowiedzi?
roki30
Nowicjusz

06 Paź 2021, 17:21

Kao napisał(a):Instrukcja do ręki :ok:

roki30 napisał(a):Akurat nie mam.

No to poszukaj. W necie jest dostępna za darmo. Wybacz, ale my za ciebie nie będziemy czytać instrukcji i ci podpowiadać co w niej pisze. Z całym szacunkiem, ale nie rób proszę z naszego forum lokajów.
A tak na marginesie - ikonki od rezerwy i temp są ok - nie powinny świecić.
Pytanie, dlaczego na tym pierwszym nie świeci kontrolka silnika....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2021, 18:19

Nie świeci bo silnik pracuje, więc jest zgaszona. W instrukcji nic nie ma o tym. A na forum zadałem pytanie, bo myślałem że po to jest żeby pomagać sobie nawzajem. Z nikogo nie robię lokajów tylko prosiłem o udzielenie odpowiedzi. Wierz mi, że gdybym wiedział o co chodzi to bym tu nie pisał.
roki30
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    BMW xActivity 2003
    BMW xActivity, ten koncepcyjny SAV demonstruje połączenie w konstrukcji jednego pojazdu sportowej dynamiki jezdnej oraz przyjemności z podróżowania z otwartym dachem. BMW xActivity, zaprojektowane jako "kabriolet o ...

06 Paź 2021, 18:37

roki30 napisał(a): dopiero po kilku chwilach.
Kilka chwil to ile ? W zasadzie to trudno coś mądrego powiedzieć . Można by było rzec - działa , jeżdzi to olej . Masz wątpliwości a nie ma nic w instrukcji a podejrzewam że nie będzie to zapytaj serwis ASO . Być może podpięcie komputera diagnostycznego i przeskanowanie wszystkich dostępnych sterowników rzuci jakieś światło na problem . Może jakiś sporadyczny błąd w komunikacji między nimi ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Paź 2021, 10:25

Generalnie może to być spowodowane np. dłuższym postojem i jak odpalasz zanim komputer otrzyma dane to chwilę trwa. Wyświetla wartości dopiero jak już je ma kompletne.

Zobacz czy czasem tak się nie dzieje tylko po dłuższym postoju. Czy np. temperatura zewnętrzna ma na to wpływ? Jak zimniej to większy problem z wyświetlaniem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Paź 2021, 15:31

roki30 napisał(a):Nie świeci bo silnik pracuje, więc jest zgaszona.

Zgadza się - nie zerknąłem na obrotomierz :ok:
Spróbuj jeszcze docisnąć cały zestaw wskaźników nad tym ekranikiem - być może jest gdzieś słaby styk albo zimny lut. Podociskaj ten zestaw wskaźników w różnych miejscach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Paź 2021, 15:39

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Dam znać czy pomogło.
roki30
Nowicjusz

08 Paź 2021, 12:07

Odpaliłem dzisiaj silnik po tygodniu postoju. Na liczniku pokazały się wszystkie ikony co powinny być - tak jak na tym drugim zdjęciu.
Podociskalem licznik w różnych miejscach i tak: dociskając u góry znikało wszystko poza kreskami od poziomu paliwa i od temperatury ( pierwsze zdjęcie). Puszczając pokazywały się wszystkie ikony i kreski ( drugie zdjęcie ), jednak co jakiś czas delikatnie mrugały, jakby faktycznie coś nie łączyło.
roki30
Nowicjusz

08 Paź 2021, 13:46

No to znalazłeś przyczynę. Teraz musisz zdemontować zestaw wskaźników i dokładnie pooglądać go z tyłu, szczególną uwagę zwracając na obwody drukowane w miejscu, gdzie jest ten wyświetlacz jak i po całości.
Można też zrobić tak, że po zdemontowaniu tych wskaźników, przekręcasz stacyjkę i patrząc na te wskazania delikatnie dociskasz od tyłu i obserwujesz kiedy te kreski zaczną znikać i się pojawiać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika