Licznik spalania

03 Kwi 2011, 10:57

Nie wiedziałem dokładnie gdzie umieścić ten temat i napisałem tu. Mam takie pytanko. Czy można zainstalować licznik spalania, żeby mi wskazywał ile pali?
Giacobbe91
Początkujący

Miejscowość: Strzelno

03 Kwi 2011, 11:13

wiesz że też chciałem zrobić taki licznik w cc tylko wyprzedziłes mnie tym tematem :razz:
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Kwi 2011, 13:21

Kiedyś obił mi się o oczy artykuł na ten temat,możesz oczywiście.Odpowiedni przepływomierz i komputerek z wyświetlaczem,montowany w środku autka.Wtedy to kosztowało(wiele lat temu )ok 500 zł bez montażu,teraz nie mam pojęcia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Kwi 2011, 15:08

tia tylko wyskalowanie tego masakra :mrgreen:
ogólnie jeśli chcesz sobie chwilowy pobór powietrza to lepiej sobie założyć zwykły vakuometr :wink:
rzecz ptosta do założenia i bezawaryjna, pokazuje chwilowe zmiany podciśnienia w kolektorze (za czym idzie zapotrzebowanie na powietrze) :wink:
do tego jest to pomocne urządzenie w diagnostyce ;)
[link do oferty na Allegro wygasł]
ja mam coś takiego tyle że zamontowane na stałe :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Kwi 2011, 16:02

PhantomASA1 napisał(a):Odpowiedni przepływomierz i komputerek z wyświetlaczem,montowany w środku autka

seryjnie taki wskażniczek montowano w Mercach Wschodu - bodajże od 1985r:???:
niestety przepływomierz lubił sie blokować /jakość i czysytość paliwa/
i tym samym dopływ paliwa :evil:
- więc było troche kierowników, którzy ratowni byli na ...lince do warsztatu,
przepływomierz był nienaprawialny
opisywany przez doc. Pociesznego wakuometr zdecydowanie w zasadzie nieawaryjny,
a już nie unieruchamiający silnik w razie W,
silnik benzynowy ma regulację ilosciową mieszanki paliw-powietrz - więc idzie to sobie jakoś wyskalować ,
ja korzystam niestety z tych liczników przy dystrybutorze :mrgreen: to poprawia pamięć zużycia paliwa :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

06 Kwi 2011, 13:34

w nie ktorych gps-ach można zainstalowac program sluzacy do mierzenia kosztu jazdy oraz spalania
Marcin93Nh
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

06 Kwi 2011, 19:25

A ja zadam pytanie - taki licznik spalania to jest spalanie rzeczywiste, czy średnie, czy chwilowe czy jakieś inne? Bo zamontować licznik spalania rzeczywistego to chyba nie jest takie proste... Trza by montować urządzenie mierzące przepływ paliwa na każdym wtrysku i to za elektromagnesem. I komputer musiałby sumować ilość wtryśniętego paliwa do komory spalania przez każdy wtrysk. A to chyba już jest niemożliwe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000