15 Mar 2015, 16:52
Witam,
Szukam auta dla rodziny 2+1 (może kiedyś 2+2),
= Budżet - do 25 tys zł. Całość operacji (zakup, sprowadzenie, pakiet startowy, opłaty i rejestracja to max 25-27 tys zł).
= Rejon - głównie mazowieckie i łódzkie, może być też kujawsko-pomorskie lub wielkopolskie jeśli da się szybko dojechać (czyli wzdłuż autostrad A1 i A2); ewentualnie Niemcy
= Użytkowanie - małe miasto i okolice, rocznie 12-15 tys km.
= Własne potrzeby:
- klimatyzacja, centralny zamek, elektryczne szyby; obecnie mamy Clio II i chcemy zmienić na coś większego i oferującego minimum komfortu
- tylko benzyna (najlepiej wolnossąca, około 1.8-2.0, ale nie wykluczam uturbionych)
- dość pojemne, żeby spokojnie wrzucić wózek, torbę, jakieś zabawki itd.
- stosunkowo tanie w utrzymaniu, głównie mam na myśli awaryjność i koszty części zamiennych i eksploatacyjnych, spalanie może być duże
- 2005-2007 (jeśli da radę)
= Faworyci - liftbacków jest bardzo mało, naturalnym wyborem jest Mazda 6 i Opel Vectra, czy jest coś jeszcze godnego polecenia?
- Opel Vectra C liftback (koniecznie polift). Wyczytałem, że są problemy z tylnym zawiasem (remont co 50 tys km?) oraz elektroniką. Na co jeszcze cierpi Vectra?
- Opel Signum też mi się podoba. Vectra C jest raczej polecana na forum, nie wiem jak Signum, podobno to bliźniaczy model. Warto brać?
- Mazda 6 liftback - idealne auto, jakby miało dobre blachy...
= Jakie inne auta spełnią wymagania i są godne polecenia w tym budżecie? Liftbacków jest mało, a może np. jakiś duży hatchback.
PS Opada Octavia.