Liftback/kombi w granicach 40-50 tysięcy

04 Wrz 2023, 17:09

Cześć, chciałbym się ukierunkować na jakiś konkretny model przy poszukiwaniach samochodu. Budżetu mam powiedzmy około 40 tysięcy (ostatecznie mogę trochę dołożyć).

Interesuje mnie liftback/kombi z silnikiem benzynowym, który będzie bardziej żywy niż mam obecnie (Volvo S60 2.4 140km). Chciałbym automat, ale nie jest to warunek.

Moje typy samochodów które podobają mi się:
Skoda Superb 2 3.6
Ford Mondeo Mk5 2.0?
Audi A4 B8

Czy to co wymieniłem w ogóle ma jakiś sens? Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje to byłbym wdzięczny.
Cooxez
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 20 01 2015

04 Wrz 2023, 20:10

Cooxez napisał(a):Czy to co wymieniłem w ogóle ma jakiś sens?

Zależy ile razy więcej chcesz wydawać na utrzymanie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Wrz 2023, 20:48

Cooxez napisał(a):Skoda Superb 2 3.6

Cooxez napisał(a):Czy to co wymieniłem w ogóle ma jakiś sens?

:no:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Wrz 2023, 13:18

Cooxez napisał(a):Ford Mondeo Mk5 2.0?
To moim zdaniem najlepsza opcja z podanych tylko budżet nie ten :wink:
Andy33
Początkujący

06 Wrz 2023, 22:30

No dobra, w sumie to żadne konkrety tu nie padły, myślę że temat do kosza a ja po prostu wybiorę coś bardziej ekonomicznego.
Cooxez
Nowicjusz

07 Wrz 2023, 06:44

Cooxez napisał(a):No dobra, w sumie to żadne konkrety tu nie padły,

Ale jakie konkrety jak zaproponowałeś 3 auta z czego superb 3,6 w kiblowatej wersji która nic nie ma wspólnego z ekonomią i szybką jazdą jakby wskazywały koszty użytkowania tego super udanego "silnika" .

Więc zostają 2 Twoje typy.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...

07 Wrz 2023, 07:01

Gdzie z tych dwóch na jeden nie masz budżetu (już pomijając kwestie techniczne) a przy drugim musiałbyś diesla szukać
franccc
Stały forumowicz

07 Wrz 2023, 07:03

Ale jakie konkrety jak zaproponowałeś 3 auta z czego superb 3,6 w kiblowatej wersji która nic nie ma wspólnego z ekonomią i szybką jazdą jakby wskazywały koszty użytkowania tego super udanego "silnika" .

Więc zostają 2 Twoje typy.

Poprosiłem o propozycje w tym budżecie, a na podstawie tego jakie samochody mi się podobają, oczywiste jest to że nie mówię o ekonomiczności, a o sensownym wyborze który nie będzie się sypał po prostu i nie zjedzą mnie za bardzo koszty.

Z jednej strony czytałem opinie o 3.6 że jest to trwały i bezawaryjny silnik, ale chciałem poznać na ten temat wasze zdanie (i na temat tych innych samochodów w tym budżecie które wymieniłem), mówicie że nie, ale żadnej alternatywy tak na prawdę nie dostałem z Waszej strony. Tylko że mondeo to nie ten budżet, no i zostaje Audi, co pewnie też Waszym zdaniem nie ma sensu. Zresztą, superb który ma 6,5 do setki to jest kiblowata wersja?

Szczerze mówiąc to już zacząłem patrzeć na jakieś Golfy 7 1.4 tsi albo Mazde 3 III.
Cooxez
Nowicjusz

07 Wrz 2023, 07:15

Cooxez napisał(a):jednej strony czytałem opinie o 3.6 że jest to trwały i bezawaryjny silnik

To chyba tylko dla skrajnych fanbojów marki :mrgreen:
Cooxez napisał(a):Zresztą, superb który ma 6,5 do setki to jest kiblowata wersja?

Jak masz powyżej 18lat nie operuje tak mocno tą wartością :ok:
szybki
Moderator - Tuning

07 Wrz 2023, 07:49

Cooxez napisał(a):Zresztą, superb który ma 6,5 do setki to jest kiblowata wersja?
No ale nie tylko przyspieszenie się liczy, patrząc tylko na to nie znajdziesz dobrego i fajnego auta w takim budżecie.

Przy takich założeniach i budżecie wolałbym pójść chyba w Mazdę 6 z silnikiem 2.5 np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... FLq2j.html
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2023, 07:59

A ile razy rocznie ten parametr 0-100 jest ci potrzebny? 0 razy? Jeździsz autem nie schodząc poniżej 4000 obrotów?

Jeśli rzeczywiście chcesz mieć "żywe" auto jak wcześniej napisałeś to potrzebujesz czegoś z turbo, bez znaczenia czy diesel czy benzyna, ma być duży moment obrotowy dostępny w szerokim zakresie obrotów
franccc
Stały forumowicz

07 Wrz 2023, 08:22

No jak wyprzedzam to obecnie nie ma opcji żeby to zrobić sprawnie na 2-3k obrotów, tylko powyżej 4.

No ale tak, masz rację, potrzebuję czegoś z turbo, chociaż Mazda 3/6 bardzo mi się podoba a ma tylko wolnossące. Jak one wypadają pod względem korozyjności? Poprawili to w tych rocznikach czy dalej chrupie ruda?
Cooxez
Nowicjusz

07 Wrz 2023, 08:25

Cooxez napisał(a):Z jednej strony czytałem opinie o 3.6 że jest to trwały i bezawaryjny silnik, ale chciałem poznać na ten temat wasze zdanie (i na temat tych innych samochodów w tym budżecie które wymieniłem), mówicie że nie, ale żadnej alternatywy tak na prawdę nie dostałem z Waszej strony. Tylko że mondeo to nie ten budżet, no i zostaje Audi, co pewnie też Waszym zdaniem nie ma sensu. Zresztą, superb który ma 6,5 do setki to jest kiblowata wersja?

Na plus elastyczność i brzmienie, do tego rzadka nietypowa wersja, one będą w cenie bo te silniki wymarły, a brzmią niesamowicie.
Na minus wysokie koszty bo często serwis to ASO i części, rozrząd, spalanie - to jest wtrysk FSI więc z lpg słabo
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

07 Wrz 2023, 09:04

Trevor napisał(a):one będą w cenie bo te silniki wymarły, a brzmią niesamowicie.

30-35k za kawał auta z napędem 4x4 i automatem w rocznikach pokroju 2011-12 to znaczy "w cenie"?
Ładny diesel więcej kosztuje
franccc
Stały forumowicz

07 Wrz 2023, 09:31

Wyznacznikiem ceny nie są najtańsze egzemplarze = zapuszczone syfy wystawione za 20 tys mniej.

Zdrowe sztuki w okolicach 150-200 tys to koszt raczej 40+ a nawet 50-60

Pomijam fakt ile kosztuje taki Passat B6 R36... (poszukaj takiego za 30k życzę powodzenia, noo chyba że anglik)

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... FzmHs.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... FNc9E.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... FNbfc.html
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017