Likwidacja szkody z polisy bez wiedzy jej właściciela!

17 Maj 2012, 12:26

Witam.

Kilka miesięcy temu brałem udział w drobnym zdarzeniu drogowym. Żadna ze stron nie przyznała się do winy. Zdarzenie nie było na drodze publicznej, więc policja umorzyła sprawę.

Właściciel tamtego pojazdu zgłosił szkodę do likwidacji z mojego OC. Otrzymałem e-mailem od Allianz prośbę o wypełnienie formularza zdarzenia i dosłanie kopii dokumentów moich i wozu. Odpisałem e-mailem, że nie poczuwam się do spowodowania tego zdarzenia, po wcześniejszej konsultacji z infolinią Allianz, że to wystarczy.

Kilka dni później identyczne pismo z identyczną datą dostałem także Pocztą Polską. Zignorowałem je, gdyż uznałem, że ubezpieczyciel po prostu podejmuje próbę kontaktu na różne sposoby.

Więcej w tej sprawie się nie wydarzyło. Przynajmniej tak myślałem. Niestety przy przedłużaniu ubezpieczenia okazało się, że na mojej polisie jest zarejestrowana i wypłacona właśnie ta szkoda!

Czekam teraz na kontakt ze strony likwidatora. Czy taką sprawę mogę odkręcić i co muszę zrobić w tym kierunku?
Gandhi
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

17 Maj 2012, 18:10

teraz już za późno,
a OC jest po to żeby zrobić auto z polisy sprawcy, jeśli nie ma orzeczenia jednej ze stron wtedy jest współwina i naprawiasz OC 2 auta, tyle w temacie,
poza tym zmień temat, bo zostałeś jak piszesz poinformowany i to 2 krotnie o tym fakcie, a to czy się czujesz winny, czy nie wobec przepisów nie ma znaczenia, policja nie stwierdziła winy jednej osoby więc wine ponosicie wspólnie, on naprawia auto z twojego OC ty z jego cała sprawa, należy się cieszyć że nie dostaliście mandatu :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...
    Wideorejestratory i agresja na drodze
    Wideorejestratory stały się popularne nie bez przyczyny. Bo chociaż zwykle służą rejestrowaniu zdarzeń drogowych, to mogą okazać się przydatne także w innych, kłopotliwych sytuacjach. Słyszeliście o takim zjawisku jak "road ...