Limuzyna

21 Maj 2016, 11:03

Witam.
Chciałbym zasiegnąć opinii. Przymierzam się do kupna samochodu. Chciałbym, żeby był to samochód luksusowy. Samochód musi nadawać się do LPG. Cena do 55 tysięcy złotych. Chodzi też o to, aby koszta serwisowania nie były wysokie. Mam na oku takie samochody jak Acura RL 3.5, Volkswagen Phaeton 4.2, Lexus GS 430.
Dzięki za odpowiedź.
stanislas97
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2015
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Fit
Silnik: 1.5 i-vtec 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

21 Maj 2016, 12:16

stanislas97 napisał(a):Acura RL 3.5, Volkswagen Phaeton 4.2, Lexus GS 430

Identyczny zestaw jak ostatnio wybrał mój kolega i razem z acurą rl był grany legend zrezygnował z niego ponieważ dosyć ospale jechał i dużo palił a do tego miał za mało ekskluzywności :D , nie mógł znaleźć gs430 więc kupił Fajtka 4,2 w wersji long z bardzo małym przebiegiem i po pełnym serwisie z fakt. vat.
Spotkałem się z nim i ... jak usłyszałem o kwotach faktur oraz zobaczyłem jak ten samochód wygląda w środku po 150tyś.km. to przeżegnałem się nogą... na jego szczęście a właściwie nieszczęście przejechaliśmy się moim GS który ma większy przelot a serwis kosztował 1/10 tego co było wydane na jego wieśvagena... no i .......... fajtek jest już do sprzedania... :D

Dla mnie cena tych aut w 100% potwierdza ich fajność :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Maj 2016, 12:50

A jak się spisuje Lexus. Czy możesz mi go opisać?
stanislas97
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2015
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Fit
Silnik: 1.5 i-vtec 120KM
Rok produkcji: 2009

21 Maj 2016, 13:17

stanislas97 napisał(a):A jak się spisuje Lexus. Czy możesz mi go opisać?

Musisz się dokładnie określić co chcesz bo:

GS nie jest limuzyną w stylu fajtona ponieważ jest mniejszy... tu bardziej pasuje LS430 FL.
Twój budżet pozwala na zakup gs430 mk3 który jest rozchwytywany jak passat 1,9 tdi z przebiegiem 100tyś.km. :D ale wciąż nie jest to wypasiona limuzyna z masażem i lodówką na driny :mrgreen:

Ogólnie wady gs430 mk2, mk3 można wymienić na palcach dwóch rąk a usterki techniczne na palcach jednej ręki :) .
szybki
Moderator - Tuning

21 Maj 2016, 13:38

W tym budżecie Lexus będzie najlepszą opcją. Jest jeszcze niedoceniana Kia Opirus, ale bez dwóch zdań Lex to lepsza opcja.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

21 Maj 2016, 15:41

Wg mnie Phaeton będzie bardziej przestronny i wygodniejszy niż Lexus GS, bo to segment F bardziej jak Lexus LS albo Jaguar XJ, BMW 7..

Będzie prawdopodobnie lepiej wyposażony, chociaż to często tylko różne bajery, za to lexus pewnie dynamiczniejszy (?)
Phaeton mimo że to VW to nie jest to auto które ludzie utożsamiają z Golfem III i remizą, wręcz przeciwnie, no i rzadkie w PL.

Poszukaj jednego i drugiego, przejedź się zobacz.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...

21 Maj 2016, 16:27

Lovato34 napisał(a):Wg mnie Phaeton będzie bardziej przestronny i wygodniejszy niż Lexus GS, bo to segment F bardziej jak Lexus LS albo Jaguar XJ, BMW 7..

Będzie prawdopodobnie lepiej wyposażony, chociaż to często tylko różne bajery, za to lexus pewnie dynamiczniejszy (?)

Za to dużo droższy w utrzymaniu i pewnie bardziej awaryjny.

Raz gdzieś oglądałem , nie pamiętam gdzie , jak roczny phaeton rdzewiał i Wieśwagen nie chciał tego uznać.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

21 Maj 2016, 17:31

Awaryjny? Wątpie z reszta jeśli w ogóle to tak samo jak Lexus GS..
Ale nie oszukujmy się Lexus GS tez nie będzie kosztował w utrzymaniu tyle co golf 1,6..
to nie te jednostki i te auta..

Za to komfort większy i zależy co kto woli ale jest to konkretna rzadka limuzyna, już prędzej spotka się Audi A8 niż Phaetona na ulicy.

Z GS40 jest też ten problem że wystawionych jest w PL 5 sztuk z czego 3 to angliki, rozbite za 8 tys zł..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

21 Maj 2016, 20:05

Lovato34 napisał(a):Phaeton mimo że to VW to nie jest to auto które ludzie utożsamiają z Golfem III i remizą, wręcz przeciwnie
wiesz co, mam wobec tego pewne wątpliwości, bo który normalny bogacz kupi sobie limuzynę ze znaczkiem, który jest na Gulfach jego mniej zamożnych sąsiadów? :D oczywiście na forum nie oceniamy ludzi, tylko auta, ale Phaeton kojarzy mi się biznesmanami z małych miasteczek/większych wiosek, którzy swoją fortunę zawdzięczają rozkwitowi swojej fabryki...kaloszy czy innego tego typu błahych przedmiotów.
Podobnie rzecz się miała 15 lat temu z DU Leganza :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

21 Maj 2016, 20:09

55tyś to dobry budżet na Volvo S80, można by poszukać V8 4.4 lub T6 285/304KM
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

21 Maj 2016, 21:51

Fajton to wg mnie pomyłka i zdecydowanie lepiej brać A8 z tego koncernu. LS 430 (ich konkurent) będzie tańszy w utrzymaniu, bo auto ma bardzo stabilną elektrykę/elektronikę nie to co niemieckie z segmentu F. Oczywiście nie każdemu pasuje jego emerycki wygląd.

GSa można zestawić z Acurą (Hondą), czy A6 i też wypadnie lepiej jeśli chodzi o koszta utrzymania i frajdę z jazdy (jednak to V8)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

22 Maj 2016, 10:04

Lovato34 napisał(a):Awaryjny? Wątpie z reszta jeśli w ogóle to tak samo jak Lexus GS..

Mam problem ze zrozumieniem Ciebie bo raz piszesz normalnie a drugim razem walniesz jak z porównaniem golfa do s clasy... :cry:

Poświęć się chociaż raz w życiu i kup sobie takie auto i zobacz co znaczy nie psucie się... :D
Kasy i tak nie stracisz jak na wieśwagenie a przynajmniej tanio użyjesz V8ki :ok:

Powiem ogólnie to co wielu Lexowców powtarza szczególnie tych co doświadczyli taniości premium aut EU.

Lex pozwala zaznać frajdy premium bez stresu i martwienia się o kasę a jak sobie połączysz z bardzo małym spadkiem wartości robi się naprawdę oszczędnie. Dodam że modele z silnikiem V8 3uz już tylko zyskują na wartości.
szybki
Moderator - Tuning