Listy z PZU

10 Cze 2008, 18:41

Witam,
w listopadzie sprzedałem samochód za granicę (na Ukrainę- pojechał z tablicami i dowodem) kupiony w październiku (bez przerejestrowywania na siebie). OC było do maja bieżącego roku. W lutym otrzymałem niewiele mówiący list z PZU, z opłatą za ubezpieczenie. Opłaciłem, bo stwierdziłem, że niedopłacone było coś wcześniej. Jakiś czas temu dostałem jednak kolejny list, ale na nim jest opłata ponad 600zł. Nie stać mnie na płacenie takich pieniędzy za samochód którego od dawna nie mam. Co to jest? Czy po sprzedaży trzeba iść do PZU (byłem w Urzędzie Komunikacji i tylko tam załatwiałem sprawę sprzedaży). Bardzo proszę o pomoc bo nie bardzo wiem co mam z tym zrobić.
Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
Dziambyt
Nowicjusz

10 Cze 2008, 20:54

Sprzedaż samochodu nalezy zgłosić w ubezpieczalni.Mówią o tym OWU.Jeżeli tego nie zrobiłeś ZU ma prawo przedłużać umowę ubezpieczenia na kolejny okres,a ty masz obowiazek to zapłaic.Musisz iść do ZU,czyli w twoim przypadku do PZU i wyjaśnić całą sprawę - być może anulują ci te opłaty,aczkolwiek nie spodziewaj się za wiele,poinieważ PZU nie liczy się z klientami w takich sprawach.Oni są tylko mili i uprzejmi,jak zawierasz z nimi umowę ubezpieczenia.Ale jak przychodzi do jakichś roszczeń,to robią problemy,niejednokrotnie naciągając swoich klientów nawet łamiąc przepisy,licząc na niewiedzę klienta.Po niejednym spotkaniu z PZU mogę śmiało powiedzieć,że jest to nieuczciwy zakłąd ubezpieczeń.Mimo,że jest jednym z największych.Nikomu go nie polecam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...