Lokalizator gps OBD2

14 Mar 2020, 14:45

Potrzebuję lokalizator gps - najlepiej na OBD2 - nie chcę ingerować w elektrykę auta i ewentualnie mieć możliwość przerzucenia go do innego.
Znalazłem kilka ofert np :
Lokalizator OBD2 do samochodu / ciężarówki + karta Orange + platforma GPS Acurel albo Lokalizator GPS 306A z interfejsem OBD II.
Ktoś używa - jak to się spisuje ?
A może jest urządzenie, które mają większą baterię i są w stanie dłużej działać bez zasilania?
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 01 09 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda CR-V
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Mar 2020, 19:52

Po co ci pod OBDII? Potrzebujesz jakieś dane na bieżąco monitorować z samochodu?
Lepszym rozwiązaniem będzie osobny nadajnik który podłączysz pod zapalniczkę lub bezpośrednio pod 12V w instalacji. Te pod OBD są nie wygodne o tyle że można szybko uszkodzić jak nie nadajnik to złącze bo przeważnie jest gdzieś pod nogami kierowcy. Dodatkowo obciążać to złącze na długi czas też nie jest wskazane.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Mar 2020, 08:16

Tak jak pisałem - nie chcę ingerować w instalację. Gniazdo obd jest schowane obok skrzynki z bezpiecznikami za zaślepką także nie ma możliwości uszkodzenia mechanicznego. Gniazda zapalniczki natomiast są tak umiejscowione, że jeżeli oprócz zapalniczki chce się coś podłączyć musi być otwarta popielniczka ( ewentualnie bardzo mała - krótka ładowarka ).
borsuchi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 01 09 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda CR-V
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Mar 2020, 15:39

Skoro tak to wybierz takie pod OBDII i jak zależy ci na cenie to sprawdź czy oferują dostęp do map i systemu śledzącego za darmo lub w cenie lokalizatora bez abonamentu miesięcznego bo i tak za kartę sim będziesz musiał co miesiąc płacić.

Tu masz chyba coś takiego na dwa lata bez dodatkowych kosztów [link do oferty na Allegro wygasł] później płacisz abonament roczny.

Zwróć też uwagę na to że jak złącze OBD masz mocno schowane to mogą występować problemy z gubieniem sygnału GPS.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 1 tii 2007
    Studium stylistyczne skupione wyłącznie na wyścigach motorowych. Samochód zbudowany w oparciu o BMW serii 1 Coupé wpisuje się w tradycję tworzenia kompaktowych, lekkich i sportowych aut coupé produkcji ...