Łozysko oporowe hałasuje jak nie wciśnięte?

07 Mar 2008, 19:14

Witam. Co to moze byc?
gdy podczas postoju ( na luzie bądz nie ) wcisne sprzegło: jest ok, a kiedy je puszcze to spod maski slychac jakies szmery i szelesty, szelest slychac tez podczas jazdy...

... dodam ze łozysko oporowe czasami slychac jak wcisne sprzegło do połowy ale wydaje ono raczej delikatny odgłos kołatania.Chce byc pewien czy to moze tez hałasowac gdy jest niewcisniete i vice versa.

Pedał jest tez coraz bardziej twardy ....bardzo.Chce sie upewnic czy na pewno jest to "tylko" łozysko do wymiany, czy moze cos innego tez siadło.

myslalem ze padniete lozysko slychac jak sie wciska sprzeglo a nie odwrotnie. Prosze o pomoc

auto ma 100 tys km
cojest21
Nowicjusz

• 07 Mar 2008, 20:30

Jeśli łożysko jest do wymiany to wymienia się też najczęściej całe sprzęgło. Łożysko słychać przy nie wciśniętym pedale sprzęgła. To co opisałeś może być już sygnałem, że należy wymienić docisk i łożysko.
    Badbit
    Początkujący

07 Mar 2008, 20:49

Badbit napisał(a):Jeśli łożysko jest do wymiany to wymienia się też najczęściej całe sprzęgło. Łożysko słychać przy nie wciśniętym pedale sprzęgła. To co opisałeś może być już sygnałem, że należy wymienić docisk i łożysko.

dziekuje, oczywiscie wiem ze cena wymiany jest wieksza od ceny czesci, wiec wymienia sie wszystko. chcialem sie tylko upewnic czy juz czas! auto jest mi potrzebne jeszcze przez miesiąc, mam nadzieje ze dociągnie.
    cojest21
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpiecznie dla pieszych od września
      Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...