LPG - czekam aż wypali się benzyna w gazniku i ...

20 Wrz 2013, 06:25

Witam.mam vw jetta a2 z 91r. jest z gazem na gazniku,przełączać muszę na centralce ręcznie z gazu na benzynę i w drugą stronę czekam aż wypali się benzyna w gazniku dopiero mogę włączyć gaz,czy jest możliwość założenia jakiejś centralki automatycznej do przełańczania gazu ? jeżeli tak,to co muszę mieć,wystarczy sama centralka czy jest potrzebne coś jeszcze do tego przykładowo jakiś amulator,
22233ab
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW JETTA II
Silnik: 1,6 70km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1991

20 Wrz 2013, 16:21

22233ab napisał(a):czy jest możliwość założenia jakiejś centralki automatycznej do przełańczania gazu ?

Przyznam że nie widziałem automatu do takiego przełączania. Masz przycisk do przełączania gazu 3 pozycyjny.
1 - praca na benzynie
2 - wypalanie paliwa z komory pływakowej
3 - włączamy lpg
Czasy wypalania paliwa będą inne przy jeździe i na wolnych obrotach więc nawet jakieś urządzenie czasowe do przełączania by nie zdało egzaminu.

Ale może ktoś się wypowie znający bardziej temat...
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

20 Wrz 2013, 18:44

tak też myślałem,natomiast jest na allegro centralka za 30 zł nowa i w opisie pisze że do automatycznego przełączania [link do oferty na Allegro wygasł]
22233ab
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW JETTA II
Silnik: 1,6 70km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1991

20 Wrz 2013, 20:37

Być może i taka centralka zdaje egzamin. Dobrze jak by się wypowiedział ktoś bardziej znający temat takich centralek i przełączania silnika z benzyny na gaz w silnikach z gaźnikiem.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Yaris Hybrid-R concept
    Rok po rynkowej premierze Toyoty Yaris Hybrid, na targach we Frankfurcie 2013 zadebiutował 420-konny Yaris Hybrid-R concept z napędem 4x4. Był to kolejny po wyścigówce Toyota TS030 Hybrid samochód, który ...