REKLAMA
Witam. Na wstępie zaznaczam, że przeczytałem temat pt. czy stać cię na diesla, ale mi to jeszcze bardziej namieszało
Proszę Państwa, chciałbym kupić Volvo V70 II z silnikiem D5 163km lub benzyna+lpg 170km (jak bym miał kupować to drugie, to czystą benzynę, a gaz założyłbym we własnym zakresie), tylko nie wiem, który silnik będzie dla mnie bardziej odpowiedni.
Do tej pory jeździłem dieslami, ale ostatnio coraz bardziej mnie zaczął zastanawiać lpg jako paliwo, ze względu na przynajmniej teoretycznie niższe koszty utrzymania samochodu. Wiadomo, że przy lpg dochodzi jeszcze wymiana filtrów, regulacja, padający reduktor, +60zł za przegląd i szybsza utrata na wartości niż w przypadku diesla, ale może mimo to bardziej się będzie to opłacało?
I tu też rodzi się drugie moje pytanie: czy po 5-7 latach eksploatacji, silnik z lpg nie będzie po tym czasie trupem z którym są co jakiś czas tylko problemy?
Miesięcznie mam zamiar robić ok. 1000km z czego 700 w mieście na krótkich odcinkach 5, 7, 10 km... Co w tym przypadku będzie lepsze do takiej jazdy na co dzień? Dynamika obu silników z tego co się orientuję jest podobna.
P.S. Pomijam to, że diesla w dobrym stanie będzie trudniej kupić.
Z góry dziękuję za odpowiedź.