Kupując 80-tke trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na blacharkę. 80-tki postrzegane są jako swego rodzaju "mentorki" jeśli o blacharkę chodzi - gruba blacha porządnie ocynkowana, jeśli nie miała partacko naprawianego dzwona lub czegoś co oderwało lakier do gołej blachy, będzie się trzymać lata.
Kondycja silnika jest też wiadoma sprawa bardzo ważnym czynnikiem. O ile kupując diesla można w miarę jego kondycję w jeździe testowej wyczuć (moc, elastyczność, dymienie) o tyle z benzynowym silnikiem jest ciężej. Tutaj warto podjechać na SKP sprawdzić ciśnienie sprężania. Ogólnie trzeba sprawdzić jak silnik pracuje, czy nie faluje, nie szarpie, czy po rozgrzaniu do temperatury ok 95*C nie dzieje się z nim nic niepokojącego (nie wywala wody, nie dymi z rury, czy ukł chłodzenia w ogóle funkcjonuje poprawnie).
Co do zawieszenia to wiadomo, każdy chciałby kupić w miarę w jak najlepszym stanie, ale nawet jeśli jadąc po dziurach odzywa się trochę któraś gałka czy stabilizator warto negocjować cenę i wymienić po zakupie - 80'tki mają trwałe zawieszenie a za 300 zł masz kompletny zestaw lemfordera na przód, do wymiany spokojnie we własnym zakresie, jedynie po wymianie na kąty i zbieżność trzeba się udać.
BTW - Ja nie mam 1.9 TDI, to samochód szwagra ale razem sporo przy nim dłubaliśmy. Moja to Avant 2.6 V6.
@EDIT:
No i nie zapominaj że większość egzemplarzy które będziesz oglądać mają 20 lat więc salonowych okazji nie oczekuj
Auta z ostatnich dwóch linków :
1) W miarę ładna ale to ABT - 90 koni a spala tyle samo co 115.
2) Podejrzany ten silnik, widziałem kilka takich w życiu, obstawiam wyciek spod dekla rozrządu. Do sprawdzenia też czy turbo nie przepuszcza zbyt dużo oleju do intercoolera. Teoretycznie nie powinno go tam być w ogóle ale silnik ma prawie 400 tyś km (zakładając że oryginalny ten przebieg).
Generalnie zerknij jeszcze na Passata B4 bo oferuje więcej przestrzeni wewnątrz niż Audi 80, silniki tak samo 1.9 TDI (z tym że tutaj możesz wyrwać AFN'a w tej kasie) i 2.0 115 KM (najlepiej AGG albo ADY).
A może jeszcze Daewoo Leganza ?
W razie pytań pisz, w miarę możliwości odpowiem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."