LPG lub diesel do 4500 zł

28 Maj 2015, 16:15

Świetne propozycje, dzięki. Jednak ceny dość wysokie, a właściciele nie za bardzo chcą się targować. A co powiecie o tych?

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
borkos123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 11 2010
Auto: Brak

28 Maj 2015, 19:43

Pierwsza wygląda ok,druga ze śladami rdzy ale poza tym też ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2015, 00:40

Kupując 80-tke trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na blacharkę. 80-tki postrzegane są jako swego rodzaju "mentorki" jeśli o blacharkę chodzi - gruba blacha porządnie ocynkowana, jeśli nie miała partacko naprawianego dzwona lub czegoś co oderwało lakier do gołej blachy, będzie się trzymać lata.
Kondycja silnika jest też wiadoma sprawa bardzo ważnym czynnikiem. O ile kupując diesla można w miarę jego kondycję w jeździe testowej wyczuć (moc, elastyczność, dymienie) o tyle z benzynowym silnikiem jest ciężej. Tutaj warto podjechać na SKP sprawdzić ciśnienie sprężania. Ogólnie trzeba sprawdzić jak silnik pracuje, czy nie faluje, nie szarpie, czy po rozgrzaniu do temperatury ok 95*C nie dzieje się z nim nic niepokojącego (nie wywala wody, nie dymi z rury, czy ukł chłodzenia w ogóle funkcjonuje poprawnie).
Co do zawieszenia to wiadomo, każdy chciałby kupić w miarę w jak najlepszym stanie, ale nawet jeśli jadąc po dziurach odzywa się trochę któraś gałka czy stabilizator warto negocjować cenę i wymienić po zakupie - 80'tki mają trwałe zawieszenie a za 300 zł masz kompletny zestaw lemfordera na przód, do wymiany spokojnie we własnym zakresie, jedynie po wymianie na kąty i zbieżność trzeba się udać.
BTW - Ja nie mam 1.9 TDI, to samochód szwagra ale razem sporo przy nim dłubaliśmy. Moja to Avant 2.6 V6.

@EDIT:
No i nie zapominaj że większość egzemplarzy które będziesz oglądać mają 20 lat więc salonowych okazji nie oczekuj :P
Auta z ostatnich dwóch linków :
1) W miarę ładna ale to ABT - 90 koni a spala tyle samo co 115.
2) Podejrzany ten silnik, widziałem kilka takich w życiu, obstawiam wyciek spod dekla rozrządu. Do sprawdzenia też czy turbo nie przepuszcza zbyt dużo oleju do intercoolera. Teoretycznie nie powinno go tam być w ogóle ale silnik ma prawie 400 tyś km (zakładając że oryginalny ten przebieg).

Generalnie zerknij jeszcze na Passata B4 bo oferuje więcej przestrzeni wewnątrz niż Audi 80, silniki tak samo 1.9 TDI (z tym że tutaj możesz wyrwać AFN'a w tej kasie) i 2.0 115 KM (najlepiej AGG albo ADY).
A może jeszcze Daewoo Leganza ? :mrgreen:
W razie pytań pisz, w miarę możliwości odpowiem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Maj 2015, 17:07

Dzięki wielkie Panowie. W środę oglądam B4 z Gdańska za 5300 w sedanie. Znalazłem przed chwilą coś takiego, mógłbym tam jutro podjechać, ale najpierw wolę Was spytać czy to ma sens:

[link do oferty na Allegro wygasł]
borkos123
Nowicjusz

31 Maj 2015, 17:21

Trochę wypicowany i ciekawe co pod tymi plastikowymi nakładkami progów się dzieje.
Auto zapewne od ponad 10 lat w jednych rękach (polska flaga na rejestracji i skończona legalizacja butli)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2015, 18:50

Z zewnątrz wydaje mi się, że dobrze umyty, ewentualnie wypastowany, środek bez rewelacji, poodkurzany, wyprane boczki i tyle. Tył troszkę krzywo spasowany ale generalnie za te pieniądze i tak nie jest zły. ABS to bardzo prosty silnik, praktycznie większość rzeczy zrobisz przy nim samodzielnie, a w zamian za regularne wymiany oleju i dobre traktowanie potrafi śmigać bardzo długo. Zwróć szczególną uwagę na progi, podłogę i nadkola, one tutaj rdzewiały.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czeka cię wymiana opon? Pamiętaj o zasadzie 3P
    Szukasz nowych opon i nie wiesz, jak je wybrać? Planujesz wymienić zimówki na letnie i nie wiesz jak znaleźć profesjonalny warsztat, który ich nie zniszczy? Jak odróżnić ten profesjonalny serwis od przypadkowego? ...
    Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...

31 Maj 2015, 19:03

Nawet jeśli jest dobrze umyty, to rdzy specjalnie na zdjęciach nie widać. Zakładając że ten dom należy do właściciela auta, to jest szansa że na samochodach też nie oszczedzał, tak sobie myślę. :-D
borkos123
Nowicjusz

31 Maj 2015, 21:08

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I jeszcze Passat, sorki że tak rzucam co chwilę, ale jutro chcę obejrzeć jak najwięcej aut. Moim zdaniem Passat tez nie wygląda źle.
borkos123
Nowicjusz

01 Cze 2015, 06:25

Niezłe to Vento,ma CB więc pewnie latało w trasy więc musiało być sprawne tylko ten stary gaz..
Passat też ok :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Cze 2015, 07:43

Obejrzyj to Vento, bo ładne.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Cze 2015, 07:55

Ja pierdziele, sprzedało się już to Vento. :-/:-/:-/

Znalazłem jeszcze takie, będę go oglądać o 18. Jakie macie o nim zdanie?
[link do oferty na Allegro wygasł]
borkos123
Nowicjusz

01 Cze 2015, 19:35

Kupiłeś? Bo ogłoszenie po 18 zostało zakończone :mrgreen: według mnie auto dostało w tył bo klapa jakoś krzywo spasowana.
Barol
Awatar użytkownika

01 Cze 2015, 19:43

Tak, kupiłem. :-D Naprawdę fajne i ogarnięte auto. Silnik chodzi pięknie, płynnie przełącza się na gaz, nie szarpie, nic nie słychać w zawieszeniu. Wspomniane drzwi nie odróżniają się aż tak bardzo na żywo od reszty karoserii. W srodku jest jest mega zadbany. Póki co jestem naprawdę zadowolony. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, bardzo mi pomogliscie w przedarciu się przez ten gąszcz ogloszeń. :-D Auto kupilem za równo 4 tysiące. Dołączam zdjęcie i pozdrawiam!
borkos123
Nowicjusz

01 Cze 2015, 20:15

No to szerokości :wink:
Barol
Awatar użytkownika

01 Cze 2015, 20:58

Zrób temat w dziale samochody które pomogliśmy kupić :)
Szerokości kolego. :ok: Od młodziaka żeś kupił? :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra