LPG Modus skrzynia automatyczna

26 Maj 2019, 20:01

Cześć, tydzień temu założono instalację gazową w moim aucie Renault Modus ze skrzynią automatyczną. Na początku wszystko bylo ok, ale teraz są dwa problemy - po wlaniu gazu do pełna, pojawiają się dodatkowe kreski, przedstawiające poziom benzyny (mimo, że ta nie była tankowana), a już po ok 10-15 km poziom gazu spada o 1 kropkę (całość to 4 kropki).
Drugi problem gorszy - bardzo nagrzewa się "coś" pod maską, jak podniosłam maskę, by sprawdzić to to ciepło wręcz "buchnęło" mi w twarz, dodatkowo czuć nieprzyjemny zapach (czuje bedac za kierownicą, ale on pochodzi właśnie spod maski). Zauważyłam też, że bardzo ciężko dodaje mi się gazu przy ruszaniu (wcześniej jak i przez pierwsze dni na gazie nie było tego problemu)
Co się dzieje?
Będę dzwnić jutro do gazownika, ale pytanie czy ja mogę w ogóle bezpiecznie jeszcze jechać? Jak szybko da się to naprawić?
Z góry dziękuję za pomoc
solterka
Nowicjusz

Auto: Renault Modus
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • 27 Maj 2019, 08:33

Napisz nam jaka to jest instalacja gzowa? Generalnie zaraz po montażu nie powinno być problemów, chyba że potrzebna jest jeszcze jakaś regulacja.

solterka napisał(a):a już po ok 10-15 km poziom gazu spada o 1 kropkę (całość to 4 kropki).
    Tu zapewne trzeba wykonać kalibrację centralki i wtedy powinno być ok. Musisz jednak wiedzieć że nie jest ona dokładna i czasem odczyty na diodach mogą być nie do końca zgodne z ilością gazu w zbiorniku. Dlatego najlepiej zwracać uwagę na ilość przejechanych km na zbiorniku wtedy będzie wiedział kiedy zbliża się czas tankowania, a centralka będzie ci służyła poglądowo :)

solterka napisał(a):Zauważyłam też, że bardzo ciężko dodaje mi się gazu przy ruszaniu (wcześniej jak i przez pierwsze dni na gazie nie było tego problemu)
    Tak jest tylko na LPG?

solterka napisał(a):Drugi problem gorszy - bardzo nagrzewa się "coś" pod maską, jak podniosłam maskę, by sprawdzić to to ciepło wręcz "buchnęło" mi w twarz, dodatkowo czuć nieprzyjemny zapach
    Nie wiemy nawet jaki masz tam dokładnie silnik, nic o tym nie napisałeś.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

28 Maj 2019, 10:29

Silnik 1,6, rocznik 2005
    Zostawiłam auto w warsztacie, w którym montowali mi LPG. Długo szukali przyczyny, ostatecznie wyszło na to, że zbierała się woda (z opadów deszczu itp) i powodowala zwarcie przy silniku. Pytanie tylkko czy to ma związek ze świeża zamontowaną instalacją? Gośc mówi, że nie. Ale auto jest użytkowane przez nas przez 13 lat i nigdy takiej sytuacji nie było, tyle lat się zbierało i akurat teraz? Jak myślicie?
    Isntalacja sekwencyjna STAG.
    Z góry dzięki za szybką odpowiedź, po południu odbieram auto, jestem baba i nie wiem jak to tego podejśc :)
    solterka
    Nowicjusz

Auto: Renault Modus
    Paliwo: Benzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2005

28 Maj 2019, 10:37

solterka napisał(a):Pytanie tylkko czy to ma związek ze świeża zamontowaną instalacją?
    Może mieć związek. Sterownik od gazu podpinają do instalacji samochodu więc jakaś ingerencja w nią jest. Być może cos źle zaizolowali ciężko tu dokładnie stwierdzić co tam się stało nie widząc tego ale możesz zapytać się dokładnie gdzie był problem i co poprawili później zrobisz zdjęcie i wrzucisz nam pokazując będziemy mogli dokładnie ocenić :)
    solterka napisał(a):ostatecznie wyszło na to, że zbierała się woda (z opadów deszczu itp) i powodowala zwarcie przy silniku
    Mogło być też tak że coś złe złożyli i woda z deszczu nie odpływała kanałami także zobacz co oni powiedzą dokładnie i niech pokażą co naprawili.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

9 rzeczy, które musisz wiedzieć o nitro N2O
      Ludzie nieustannie czegoś poszukują – astrofizycy życia w kosmosie, biolodzy recepty na długowieczność, a tunerzy sposobów na wyciśnięcie jak największej mocy z silników. Ci ostatni mają najłatwiejsze ...
      Rajdowe Mitsubishi L200
      Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...