LPG Opel Astra 1.4 60KM Czy warto?

06 Kwi 2014, 09:35

Bo miałeś pusty bak..! Jak zejdzie teraz do poziomu nad rezerwą,to wlej 15.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Kwi 2014, 12:13

Jeśli chodzi o gaz to wszystko zależy od tego ile jeździsz, jak robisz miesięcznie sporo km bo do pracy dojeżdżasz itp to bez problemu opłaca się zakładać LPG. Znajdź sobie tylko dobry warsztat bo to podstawa jakby coś to mogę Ci doradzić w Warszawie, wpisz sobie w google: jj karasińscy i Ci pierwsza ich strona wyskoczy zadzwoń i zapytaj to Ci powiedzą co jak i za ile.
:yes:
anian
Obserwowany

Auto: citroen

26 Kwi 2014, 20:03

Dobra Twój post specjalnie reklamujący serwis w Warszawie jest zbędny bo jakbyś tak łaskawie chciał przeczytać to gaz założyłem już w lutym:)
Co do dalszych moich doświadczeń:) :
Przejechałem na gazie już ponad 2000km i mogę śmiało powiedzieć że jest to oszczędność,
Coraz częściej słyszę,że gaz zdrożeje ale tak sobie myślę że nawet jakby zdrożał to i paliwo benzynowe i diesel też pójdzie w góre:)
A ile to razy musieli tymi podwyżkami straszyć kolegę Artura73 który dalej jeździ na gazie mimo podwyżek :)
Także na pewno się opłaca,świadczą o tym kolejki do montażu LPG w dobrych serwisach.
Byłem jeszcze raz w tym serwisie bo silnik gasł po przełączeniu na gaz coś mi tam przestawił i od tej pory zero problemów ale w razie czego silnik zawsze staram się trzymać na obrotach jednak jest to gaz i warto zagrzać silnik a nie zimny przełączać na gaz.
Nawet gdzieś czytałem,że gdy silnik włącza się na gaz na krótkie odcinki to silnikowi skracamy żywotność ale jakoś mi to nie przeszkadza bo i tak wiem że pojeżdżę góra 4 lata tym samochodem.
Bardzo często zmieniam zdanie więc bardzo możliwe,że sprzedam go gdy gaz się zwróci i kupię coś dużo lepszego o ile tylko będzie mnie stać.
Co do spadku mocy,
Dziwna sprawa niby prosta instalacja II generacji a spadku nie widać powiedziałbym nawet że po tych ostatnich ustawieniach co mi gazownik zmienił silnik jest mocniejszy na gazie jak był na benzynie.
Przykład:
Kiedy zjeżdżam 5-tym biegiem z górki bez dodawania gazu zamiast prędkość maleć to wzrasta naprawdę silnik jest mocniejszy sam nie wiem dlaczego.
Teraz kończę butle z tymi ustawieniami i dam znać czy spalanie nie wzrosło :)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

27 Kwi 2014, 14:35

No to widzę,że miałem rację namawiając cię do tej inwestycji w instalację. Pisałem tez ,że nie było spadku mocy w Takiej Astrze jak ją zagazowałem. Podobnie u Ciebie. A co do kolesia z reklamą,to dostał za nią ostrzeżenie ode mnie.
A na gazie będę jeźdił dalej. Problem zacznie się za kilka lat,bo coraz mniej aut dziś produkowanych,będzie można zagazować. Zobacz na grupę VW z silnikami FSI ,TFSI itd... Za chwilę będzie poszukiwanie prostych aut i modeli do zagazowania. Już widać,że ludzie szukają np Octavii 1,6 MPI żeby ją zagazować. Dzisiaj wszyscy się śmieją z marki Dacia ale przeproszą te auta za kilka lat.
artur73
Awatar użytkownika

27 Maj 2014, 09:40

Wczoraj gdy jechałem do pracy samochód zaczął szarpać na gazie to znaczy po przejechaniu na nim jakieś 2km na 5-tym biegu miałem prędkość około 60km/h więc dałem 4-kę i dalej było podobnie dopiero na 3-ce i dodaniu dobrze gazu poszedł ale co to mogło być to nie mam pojęcia dodam że miałęm pół butli,może to wina gazu bo tankuje najtańszy?
Może pora tankować coś lepszego?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Maj 2014, 13:52

Może ... Najpierw należy zobaczyć czy robi też tak na benzynie! jeśli tak,to nie jest to wina gazu,a raczej problem elektryczny lub z dolotem powietrza ,a może i z przepustnicą. :)
Oczywiście jakość gazu ma duże znaczenie. Jeśli chcesz nie mieć kłopotów ,to tankuj droższy na normalnej stacji (Orlen,BP czy LUKOIL) czy . Fakt ...wydasz na zbiornik 2 zł więcej ale pojedziesz normalnie jak człowiek.
Pamiętam jak kiedyś zatankowałem na taniej stacji 100 km od Poznania. Ujechałem 100 km w takim stresie,że nie dojadę. Auto trzymać musiałem na szosie na 3 biegu (to był Golf) wtedy spalało więcej gazu i nie szarpało) Wypaliłem ile się dało i dotankowałem do pełna normalnej jakości gazu. Problem od razu prawie zaniknął... :) Tak więc jakość gazu ma znaczenie!
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jaki wpływ na prędkość ma hałas silnika, a jaki muzyka?
    Badania wykazują, że hałas silnika ma wpływ na prędkość, z jaką jedzie kierowca. Gdy kierowca nie słyszy natężenia pracy silnika, jeździ szybciej i znacznie zaniża szacowaną przez siebie prędkość, z jaką się porusza*. A jak ...

27 Maj 2014, 22:08

Też mi się tak wydaje,że jakość gazu ma jednak znaczenie.
A jakie można mieć problemy tankując najtańszy kiepskiej jakości gaz?
To znaczy mam na myśli co się bardziej niszczy?
Spróbuje się przerzucić na najlepszy gaz w okolicy z prywatnej stacji bo takie są u nas najbardziej chwalone.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Maj 2014, 08:16

Jak zatankujesz sporadycznie,to nic się nie stanie z autem. Nikt jednak nie chce ,żeby auto kaszlało i strzelało w kolektor.To nie jazda tylko męczarnia dla kierowcy i dla silnika. Silnik musi pracować normalnie !!!
artur73
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 23:10

Zatankowałem na stacji która oferuje prywatny gaz,jedna z porządniejszych w okolicy.
Od razu po zatankowaniu samochód nabrał mocy ale zdarza się jeszcze czasami że sporadycznie szarpnie myślę,że został mu ten dziadowski gaz z tamtego tankowania ponieważ jak tankowałem to mogłem zrobić jeszcze jakieś 100km na tym trefnym gazie.
Teraz wyjeżdze do końca,ale widze że jest już dużo lepiej.
Rozmawiałem też z ludźmi którzy tankowali ten najtańszy gaz i mówili żebym zapomniał,że istnieje taka stacja.
Skarżyli się między innymi na gasnący silnik,a nawet problemy z ponownym odpaleniem oraz tak jak było w moim przypadku na szarpanie silnika.
Wniosek? Co tanio to drogo nie warto oszczędzać tych kilku groszy na litrze tym bardziej że robi się mniej kilometrów więc nawet wychodzi drożej tankując tańszy gaz :o
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Cze 2014, 23:06

mateo199214 napisał(a):Wniosek? Co tanio to drogo nie warto oszczędzać tych kilku groszy na litrze tym bardziej że robi się mniej kilometrów więc nawet wychodzi drożej tankując tańszy gaz :o

Racja i...jeszcze małe prywaciarskie stacyjki często mają "walnięte" litry na dystrybutorze. niedużo ale wystarczy żeby trochę podreperować budżet! Więc kolejny powód że się tam tankować nie opłaca.
artur73
Awatar użytkownika

08 Cze 2014, 02:59

Wyjeździłem do 350km więc w butli zostało jakieś 80-100 km do wyjeżdzenia,
Widać,że wypalił się ten beznadziejny gaz bo samochód bardzo dobrze i płynnie się prowadzi.
Ogólnie płynność jazdy jest nieporównywalnie lepsza na dobrym autogazie,
Co do prywatnych stacji to chyba nie zrozumieliśmy się do końca,
Właśnie ta prywatna stacja oferuje najlepszej jakości gaz,jest bardzo dobrze zrobiona kostka brukowa,świetne oznakowanie itd.
Gościu ma w sprzedaży tylko gaz i butle z gazem nic więcej i jest pewny.
Nawet orlen ma sporo gorsze paliwo,mało kilometrów się na nim robi wyobraź sobie że normalnie robie 450km a na orlenowskim gazie niecałe 400 :no:
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Cze 2014, 19:12

Jak widać od reguły są wyjątki. :)
Ja tankuję na Lukoil. Mam czyściutkie filtry od gazu po 10 tys przy wymianach. :)
artur73
Awatar użytkownika

12 Cze 2014, 23:20

Jednego tylko nie rozumiem do dzisiaj,
Samochód szybciej i lepiej zbiera się na lpg niż na benzynie!
To jest bardzo dziwne,ale tak faktycznie jest lepiej wchodzą obroty itp.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Cze 2014, 17:29

Może kiepskie ciśnienie na pompie paliwa..? Tym się nie martw. Jeżdzisz na lpg ,a benzyna jest do rozruchu więc po co grzebać przy pompie.
artur73
Awatar użytkownika

01 Paź 2014, 21:37

Może to był po prostu taki chwilowy zbieg okoliczności :)
Użytkuję instalacje 9 miesiąc i muszę stwierdzić,że samochód minimalnie mocowo osłabł,
Sprawdzałem świece i są w stanie idealnym,to samo już niestety dzieje się na benzynce,ale gdy patrzę ile przez ten czas zaoszczędziłem chociażby na dojazdach do pracy i tym że nie muszę już tak jak było w przypadku benzyny pilnować "minimalnego nacisku pedała gazu" i bać się o spalanie żeby przypadkiem zbytnio nie podskoczyło :D to naprawdę aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.
Warto także wspomnieć o tym że astra f z tym silnikiem nie należy do bolidów wyścigowych :no:
Byłem na badaniu technicznym i wszystko wyszło bardzo ok jeśli chodzi o gaz.
Wbrew ludziom którzy piszą,że gaz w samochodzie śmierdzi jest to nieprawdą u mnie nie czuć go ani trochę,
Polecam przed założeniem gazu popytać lub rozejrzeć się za dobrą stacją do tankowania żeby później nie było rozczarowania jaki ten gaz zły :yes:
Ja osobiście tankuje gaz tylko na jednej stacji i do tego prywatnej,gaz jest tam może drogi cenowo ale za to bardzo dobrej jakości,ceny niemalże orlenowskie.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika