LR Dicsovery/automat i uszczelnienia

16 Maj 2009, 16:46

Witajcie.

Powoli dojrzewam do zamiany Freelandera na coś poważniejszego ;)

Freelanderem jeździłem w wodzie do osi kół - czyli lustro wody nieco powyżej podłogi. Ale mój ma skrzynię ręczną, więc nie ma większego problemu.

Moim przyszłym autkiem będę sporadycznie robił wypady w "średni" teren - czyli np. błotko po kolana, woda może nieco wyżej.

Będzie to auto jedyne, służące jednak do codziennej pracy, głównie do dojeżdżania do klientów. Stąd wolałbym automatyczną skrzynię biegów. Skłaniam się ku Diccovery, Diesel, wersja przed TDI - czyli tak mniej-więcej przed rokiem 2000.

Nie chcę Common-Rail (TDI) ze względu na problemy przy kiepskim paliwie, a czasem zamierzam wyjechać dalej poza cywilizację.

Ale do rzeczy.

Pytanie takie:

1.Co trzeba uszczelnić w przypadku przygotowania auta do przeprawy przez wodę?
Snorkel jest oczywisty.
2.Niektóre auta mają odpowietrzenia skrzyń biegów, skrzyń przekładniowych, mostów, itp.
3.Czy takie odpowietrzenia też są w Discovery?
4.Czy można je przedłużyć wężykiem i przenieść wyżej?

Jeszcze coś?

Wody wewnątrz auta w kabinie nie boję się. Dla mnie auto to tylko narzędzie - nie eksponat wystawowy ;)

Czy może ktoś ma negatywne doświadczenia i lepiej nastawić się na Defendera czy jakiegoś HZJ?
Ostatnio edytowany przez Rander, 16 Maj 2009, 21:26, edytowano w sumie 1 raz
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2009, 21:29

1. w przypadku diesla nic
2. w zasadzie wszystkie terenowe mają
3. tak
4. nawet jest to wskazane
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

18 Maj 2009, 06:45

a prywatnie mam takiego Disco w aftamacie i chwalę sobie... chwalę :mrgreen:
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

19 Maj 2009, 19:40

DreadXXL napisał(a):a prywatnie mam takiego Disco w aftamacie i chwalę sobie... chwalę :mrgreen:

Taplałeś go troszkę w błocku?
Czy masz porównanie wersji automat/manual poza asfaltem?

Czy przy założeniu, że nie dbam o samochód "jak baba" - czyli autko może być dla mnie brudne, porysowane, itp - ale dbam od strony technicznej, czyli częsta wymiana płynów ustrojowych, sprawdzanie, czy go coś nie boli ;) - czy automat jest w miarę bezawaryjny? Chodzi mi o układ przeniesienia napędu.

Czy nie ma problemów z ruszeniem przy dużym obciążeniu (ciężka przyczepa) względnie pod dużą górę?
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Maj 2009, 10:06

nie jest kolesiem od extrem, ale jeszcze mnie mój konik nie zawiódł...

jest inny temat... czasem gdy atakujesz górkę i wiesz że idziesz źle, stajesz i żeby cofnąć (zjechać ) musisz zmienić bieg.... w manualu wciskasz sprzęgło i w dół... a tu nic z tego... trza wajchą machnąć... ale mnie to nie przeszkadza...

za to na długich przelotach po czarnym i w miejskiej dżungli wygoda jak ch...a...

takimi tematami jak straty na mocy czy tryb " o rany, nie dam rady!" jeszcze nie nie zakoczył... a ładuję go solidnie...

a co do karoserii czy lakieru... hmmm... miałem takie fajne plastikowe osłony... miałem...kiedyś... hehehe :wink:

ale kto by się przejmował..... :twisted:
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

29 Maj 2009, 23:22

ad.1 obudowe paska rozrządu, i pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów bodajrze zwie sie to obudową koła zamachowego ale nie dam sobie reki uciąc ;)
ad.2/3 disco ma odpowietrzenie mostów (obydwóch) i skrzyni rozdzielczej, skrzynia biegów automat nie ma odpowietrzenia (manual prawdopodobnie ma)
ad.4 disco ma wężyki wyprowadzone ponad poziom podłogi
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...