LR Freelander TD4- problem z klimą

14 Lip 2009, 13:57

Witam, mam problem z klimatyzacją w przekładanym Freelanderze. Po próżniowym teście szczelności i nabiciu układu czynnikiem kompresor zaskoczył i klima zaczęła pracować, natomiast nie było żadnej reakcji w kabinie. Po jakimś czasie pomimo pracy kompresora przewody pod maską robią się ciepłe, a zimnego powietrza jak nie ma tak nie było. Sprawdzałem szczelność układu i napełniałem klimę w dwóch różnych miejscach. Na obu stacjach powiedziano mi, że problem leży w rozdzielaniu powietrza i że powietrze przechodzi przez nagrzewnicę, co skutkuje ogrzaniem zarówno powietrza jak i całego układu. Czy jest to możliwe, aby włączenie klimatyzacji nawet jeżeli powietrze przechodzi przez nagrzewnicę nie spowodowało nawet drobnego schłodzenia ?? Jak sądzicie co może być przyczyną i w jaki sposób można to zweryfikować?? Czy jest jakiś sposób na rozłączenie nagrzewnicy tak, aby sprawdzić, czy układ faktycznie będzie chłodził?? z góry dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam.
neverhood
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

14 Lip 2009, 14:48

1.Jak masz wyłączoną klimę to leci ci ciepłe, ogrzane powietrze czy o takiej temperaturze jaka jest za oknem?Jeżeli grzeje kabinę jak masz włączony tylko nawiew a zmniejszasz temp. ogrzewania na potencjometrze to jest to możliwe że jest on zepsuty i zatrzymał się na maksymalnym obrocie i cały czas grzeje.
2.Sprawdź filtr kabinowy bo możesz mieć zasyfiony i będzie dużo słabszy strumień powietrza.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

14 Lip 2009, 19:21

neverhood napisz czy masz wycięty otwór ,którym ma być doprowadzone powietrze z zewnątrz ,jak sprawdzałeś klimę był obieg wewnętrzny czy zewnętrzny ,wylatuje ci powietrze jakiekolwiek z nadmuchów ? .Rozłączyć obudowę klimy z obudową nagrzewnicy można wyjmując taką rurę harmonijkową ,która łączy te dwie obudowy ale to ci nic nie da bo silnik ,który zaciąga powietrze jest w obudowie nagrzewnicy chyba ,że włożysz jakoś rękę i sprawdzisz czy ta chłodnica w obudowie klimy jest zimna.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...