LR Freelander

10 Sty 2010, 21:22

nie ma potrzeby wymieniać tej świecy, niepotrzebne koszty tylko :P
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

11 Sty 2010, 09:57

Nie ma potrzeby? A to niby czemu? Że co na szczęście?Przecież jak się zużywają to wszystkie... To tak jakby zostawić w silniku benzynowym jeden kabel wysokiego napięcia nie wymieniony. Poza tym wydaje mi się troszkę tutaj mylisz pojęcia. Na świecach żarowych nie sprawdza się czy iskrzą, bo nie iskrzą (to nie benzyniak). A rezultat mojej wymiany jest taki że auto pali bez zarzutów... To jest dla mnie najważniejsze.
Paweł tu był :D
pablo406
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

11 Sty 2010, 13:47

nie ma potrzeby bo ten silnik rovera był w 2uch wersjach 4 i 3 świecowych, w późniejszych wersjach otwór na 4tą świecę był zaślepiony bo jest ona zbędna, ten silnik idealnie pali nawet na siarczystych mrozach bez 4tej świecy więc szkoda czasu i pieniędzy na jej wymianę, poza tym po drodze zawsze mechanikor może nie chcący przestawić kąt wtrysku podczas wyjmowania pompy. Poza tym diesel ma to do siebie że i bez świec by odpalił, trzeba by tylko dłużej kręcić do momentu aż uzyskał by odpowiednie ciśnienie. Bynajmniej pojęć nie mylę, nie chodzi tu o to czy świeca daje iskrę bo żarowe iskry nie dają tylko się rozgrzewają chodzi o to ze jak masz wkręconą świecę i podajesz na nią bezpośrednio napięcie to w momencie pocierania przewodem pod napięciem o korpus świecy zaczyna ona iskrzyć, znaczy to że nie jest przepalona/nie ma przerwy. Tak sprawdzisz czy jest sprawna.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Sty 2010, 15:27

Mam wersję z 4 świecami. Wszystkie cztery nie były sprawne, więc dalej utrzymuję że potrzebna była wymiana wszystkich czterech...
Pozdrawiam
Hmm
Poza tym .Kąt mógł się faktycznie zmienić, ale w rezultacie autko nie paliłoby jak należy. A jest już w porządku...
Następna rzecz hmmm chyba po to płacę żeby mieć zrobione DO KOŃCA. A nie, że Tobie nie wymienili bo im się nie chciało, to Ci kit wciśli że nie trzeba. Chyba, że się mylę i jesteś serwisantem takich samochodów?
Paweł tu był :D
pablo406
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

12 Sty 2010, 07:14

haha ja nie potrzebuję do wymiany świec mechanika :) bez obrazy ale tak elementarną wymianę potrafię sobie sam zrobić, a tej 4tej świecy nie wymieniałem bo dobrze znam zasadę działania tego silnika, oczywiście nie upieram się przy tym żeby jej nie wymieniać :), jak kto chce, jeśli Ci kąta wtrysku nie przestawili to masz szczęście, bo większość osób po wymianie tej 4tej świecy ma tylko problemy. Pozdrawiam :)
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika