LR Freelander

04 Gru 2009, 12:18

Jako, że najprawdopodobniej mam walnięty przekaźnik, bo świece grzeją raptem 1-2 sekundy, co nie wystarcza i mam problemy z odpalaniem zwłaszcza teraz gdy jest zimno. Nie wiem gdzie ten przekaźnik się znajduje, czy przekaźnik w kabinie (mniemam ze znajduje się gdzieś przy stacyjce) jest jedynym przekaźnikiem od grzania świec? Czy np. jest on sterownikiem dla drugiego przekaźnika znajdującego się w komorze silnika? Gdzie znajdę ten przekaźnik w kabinie? W komorze silnika koło komputera zauważyłem 3 małe i 1 duży przekaźnik czy to któryś z nich? Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Legion1349, 26 Sty 2010, 23:15, edytowano w sumie 1 raz
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

04 Gru 2009, 16:09

Są dwa przekaźniki – R4 w komorze silnika w skośnym pudełku, który podaje zasilanie przez F1 (to samo pudełko) na cewkę drugiego przekaźnika, ten podaje prąd z akumulatora przez FL6 (to samo pudełko) bezpośrednio na świece żarowe. Ten drugi przekaźnik musi gdzieś „wisieć” w komorze, dojdź po przewodach – z FL6 brązowo/biały i dalej z tego przekaźnika do świec - brązowy. Do jego cewki dochodzi z F1 czerwono/biały a wychodzi czerwono/czarny. Jeśli dojdziesz gdzie jest ten przekaźnik daj znać.
Pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

04 Gru 2009, 17:01

jesteś pewien że to przekaźnik nie świece? przy przekaźniku nie powinno ci się nic świecić, sprawdź świece zanim zaczniesz grzebać w elektryce :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Gru 2009, 01:03

rafciuch a orientujesz się jaki to ma być przekaźnik? na forum roverowym dowiedziałem się że ten główny (od samego grzania) ma być 80A ale nie wiem jaki ma być ten drugi w komorze silnika. Pocieszny świece wymieniłem tak że są nowe, zaworek zwrotny na gruszce jest nowy, kat wtrysku jest ok, a on dalej słabo pali na zimnym ;/ im zimniej tym gorzej, wczoraj przy lekkim mrozie musiałem kręcić 30sekund ;/
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 12:01

Nie wiem czy to będzie off topic czy nie, ale dodam od siebie, że nie dość, że musiałem bardzo długo kręcić silnikiem żeby łaskawie zapalił to jeszcze w tej chwili dodatkowo nawet nie chce zakręcić.... Po prostu przekręcam kluczyk i ...... nic nawet nie łaskaw obrócić.
Troszkę jestem zniesmaczony, bo to moja pierwsza terenówka no ale co zrobić :-(
No właśnie co? Może macie poczciwi forumowicze jakieś pomysły? Auto stoji mi pod domem i póki co na razie tylko ładnie wygląda...
Paweł tu był :D
pablo406
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

26 Gru 2009, 12:23

a rozrusznik masz sprawny?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX hybrid - 2,6 sek., 581 KM
    Legendarny, najszybszy model Hondy w wielkim stylu powrócił po ponad 10 latach przerwy, debiutując w 2015 roku na Salonie Samochodowym w Genewie. Napędza go hybryda, będąca połączeniem turbodoładowanego silnika 3.5 ...

26 Gru 2009, 12:49

No właśnie nie wiem. Działał do tej pory. Ale wychodzi na to że po świętach czeka mnie wizyta u elektryka. A może powiecie mi czy można tego typu silniki ,, na pych'' odpalać?
pablo406
Nowicjusz

27 Gru 2009, 00:30

... może musisz podładować akumulator ? pytanie jakimi rocznikami koledzy dysponują, może kompresja nie jest najlepsza ?
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Gru 2009, 09:13

Ja mam rocznik 1998. Podładuję dziś i zobaczymy. Chociaż wszystko się świeci, działa, alarm tak samo... Ale warto spróbować dzięki.
pablo406
Nowicjusz

27 Gru 2009, 19:19

nawet jak by nie miał kompresji to i tak by chociaż kręcił, mnie się wydaje że po prostu rozrusznik umarł.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 15:48

No i masz kolego rację. Styki z rozrusznika zaśniedziały i rozrusznik nie kręcił bo nie miał prądu. Teraz już wszystko ok. Jeszcze tylko świece żarowe zmienie bo czasami długo muszę kręcić.
Dzięki za radę
Pozdrawiam
pablo406
Nowicjusz

28 Gru 2009, 17:43

Cieszę się że mogłem pomóc :) A co do świec to, najpierw je sprawdź bo może się okazać (jak u mnie) że niepotrzebnie wydałem kasę i wymieniałem dobre świece. Sprawdź je na iskrzenie, sprawdź (jak masz jakaś wolną świecę) czas grzania świec (czy przekaźnik jest ok). Ja bym szukał problemu gdzieś indziej, nie w świecach. Byłeś na kompie? Kąt wtrysku sprawdzałeś? filtr paliwa nie jest zawalony? nie cofa Ci się paliwo do baku?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Sty 2010, 14:31

Sprostowanie dla zainteresowanych... Na pych można odpalać tego typu auta (diesle) ale na wysokim biegu.... 3 najlepiej. Świece żarowe wymieniłem i samochód odpala w każdych warunkach.. Znaczy się wymienili mi w warsztacie... Patrzałem na łapki żeby zostały wymienione wszystkie. Póki co jest ok.
Pozdrawiam
pablo406
Nowicjusz

10 Sty 2010, 13:02

tą za pompą też Ci wymienili?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Sty 2010, 14:49

Tak. Też. Tylko długo to trwało. Czekałem od 9 tej do 17 prawie. A mechanika już plecki bolały :-)
pablo406
Nowicjusz