Lublin III, lepsze lampy

27 Sty 2011, 19:58

Witam,

mam taki problem, że w moim Lublinie jest strasznie słaba widoczność w nocy ze względu na słabo świecące lampy. Są to standardowe lampy z żarówkami H4 55W, mierzyłem panujące napięcie w lampie i jest na poziomie 13,8V, więc chyba OK. Wydaje mi się że jest to wina odblaśnika - chyba tak się nazywa część lampy odbijającą światło, jest trochę poczerniona wewnątrz.
Teraz moje pytanie, czy można w jakiś sposób rozebrać tą lampę i ja doczyścić, czy trzeba wymienić na nową, widziałem na allegro po 120pln sztuka. A może jeżeli już wymieniać lampę to pasują jakieś lepsze z innego auta.
Piszę gdyż muszę coś z tym zrobić, gdyż po zmroku jeździ się po prostu fatalnie.

Pozdrawiam,
Adam
krejzol_3000
Nowicjusz

Miejscowość: z Internetu

27 Sty 2011, 20:23

Zanim kupisz lampy warto może na starcie kupić żarówki dające "więcej" światła (+60% widziałem niedawno, sprzedawca mówił, że jest widoczna różnica), to wydatek ok 35 zł za komplet na przód więc myślę, że przed zakupem odbłyśnika czy lampy warto sprawdzić, nawet jeśli nic by to nie dało to Ci zostaną i założysz do nowych lamp.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Sty 2011, 20:31

żarówki były sprawdzane różne, nawet przez chwilę 90W. Także pozostaje wymiana lampy, zastanawiam się tylko czy pasuje jakaś z innego auta, może o lepszym odbiciu światła.
krejzol_3000
Nowicjusz

27 Sty 2011, 20:38

krejzol_3000 napisał(a): czy można w jakiś sposób rozebrać tą lampę i ja doczyścić,

Wierz mi ze nie warto tego robić.Mialem klienta który chciał ustawić światła- nie pamiętam m-ki sam. Ktoś mu doradził zeby pomalował lustra reflektora srebrzanka.Chyba się domyslasz jaki byl tego efekt.Owszem swieciły-tylko nie tam gdzie trzeba i calkowity brak skupienia.Ingerując w lustra reflektorów/czyszczenie/moze osiagnąć podobny efekt....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

27 Sty 2011, 21:04

dobrze, w takim razie sprawa zmiany żarówek i czyszczenia odblaśnika odpada.

Pozostaje tylko kwestia tego czy są jakieś inne modele pasujących lamp, nie wiem czemu ale mam przeświadczenie że nawet nowe lampy lublinowskie nie będą dawać dobrej widoczności.

Dziękuję za odpowiedzi.
krejzol_3000
Nowicjusz

27 Sty 2011, 23:04

Nie wiem dlaczego tak uważasz. Wymień lampy, przede wszystkim odblaśnik, żarówki też możesz wymienić na te np. +60%, jedź na diagnostykę, niech Ci je odpowiednio ustawią i nie powinno być problemów z oświetleniem. Każdy samochód musi spełniać określone kryteria oświetlenia (z tego co pamiętam to światła mijania nie krótsze niż 40m. jeśli coś pokręciłem to Migi mnie poprawi :mrgreen: ) i fabrycznie producent stosuje takie, że w normach muszą się mieścić.
Wymień to co napisałem, podjedź na diagnostykę, będziesz miał wszystko czarne na białym.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

27 Sty 2011, 23:45

stasiowski121 napisał(a):z tego co pamiętam to światła mijania nie krótsze niż 40m

Nie ma takiej potrzeby... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Sty 2011, 01:12

stasiowski121 napisał(a):Nie wiem dlaczego tak uważasz.

...

Każdy samochód musi spełniać określone kryteria oświetlenia

wiem że musi spełniać pewne wymogi, ale mimo tego jedne samochody oświetlają drogę lepiej - inne gorzej. Wydaje mi się, że z lampami jest jak ze wszystkimi produktami, jedne są zrobione na minimum a inne mają lepsze parametry.
Pozdrawiam
krejzol_3000
Nowicjusz

28 Sty 2011, 09:05

krejzol_3000 napisał(a): jedne są zrobione na minimum a inne mają lepsze

Normalna rzecz.Kupujesz orginały/wiadomo boli $$$$/ale masz efekt.Kupisz Made in China nie boli i nie ma efektu.Brak dobrego skupienia swiatła oraz swiecą wszędzie ale nie tam gdzie potrzeba...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP