Luksusowe auto do 75 tysięcy

28 Lis 2012, 12:33

Witajcie!

Niestety wczoraj spod bloku zniknęło moje Audi A4 z 2009 roku i stanalem przed wyborem nowego auta.
Nie ukrywam, ze najchetniej to bym w ogole nie zamienial, bo Audi postawilo poprzeczke na prawde bardzo wysoko...

Z ubezpieczalni dostane 65 tysiecy, 10 moge dolozyc - do wydania okolo 75 tysiecy wiec;)

interesuje mnie auto luksusowe, najlepiej w pelnym wyposazeniu, uzywane, dynamiczne ale rowniez oszczedne (disel?), w miare rodzinne no i komfortowe, prestizowe.

jak oceniacie lexusa is 250? za te cene jest bardzo ciekawy
tak na szybko to znalazlem jeszcze
bmw serii 5
bmw serii 3 z lepszym wyposazeniem
audi a6 starsze (audi juz chyba nie bedzie mi sie dobrze jezdzilo, jak nie moim)
volvo s60
passat cc
mercedes c 280

co mozecie mi doradzic?
z gory dzieki za kazdy komentarz!
majk1
Obserwowany

Auto: audi a4

28 Lis 2012, 14:02

Passat cc za 75 tys? Mój znajomy sprzedał za nie całe 90 tys z najmocniejszym tdi do tego auta. Z 2008 roku przebieg 120 tys. A może poszukac superba w tdi? Za te pieniądze dostaniesz 170 km w wersji elegance/platinum
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Lis 2012, 13:29

generalnie nie bralem pod uwage skody, audi mnie troche rozbestwilo i chyba wolalbym pozostac na troche wyzszym poziomie, niz renault albo skoda...nie zrozumcie mnie zle;)
majk1
Obserwowany

Auto: audi a4

30 Lis 2012, 15:50

To weź Superba pod uwagę, bo w dobrym wyposażeniu to jest bardzo ciekawe autko - mówię to jako właściciel Octavii.
KrissB
Nowicjusz

Auto: Octavia

30 Lis 2012, 17:50

Ja rozumiem ale.. Myslisz że jak ktoś ma audi to jest jakiś lepszy? Superba porównywano do mercedesow.. To bardzo dobre auto. Audi zresztą są częściej kradzione. Też bym wziął to pod uwagę :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Lis 2012, 17:54

Jak już ktoś się przyzwyczai do jakiegoś samochodu, to ciężko mu zmienić przyzwyczajenia. Ja to rozumiem. Też nie wiem, czy zdecydowałbym się teraz na Skodę, bo przyzwyczaiłem się do azjatyckich samochodów :)
To będzie mój samochód - Toyota Corolla
Javier
Nowicjusz

Auto: Mazda

01 Gru 2012, 16:55

Czasami warto przełamać granice ;-)
Też polecam Superba.

@Chciałem jeszcze dodać, że luksus to określenie względne, dlatego też nie traktowałbym A4 czy BMW serii 3 jako aut luksusowych, co najwyżej prestiżowych dzięki swojej marce.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad Superbem, IS 250, Toyotą Avensis (nie wymieniłeś jej, a auto warte i godne uwagi), Volvo S60/S80. Szczególnie dwa ostatnie jak dla mnie są świetnymi autami - klasyka połączona z nowoczesnością, niezawodne i w ogóle same och i achy, ale jestem miłośnikiem Volvo, więc nie sugeruj się tym tak bardzo. :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

01 Gru 2012, 19:14

A ja jeszcze od siebie dodam to autko:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Autko świeże na rynku, bardzo dobrze wykończone lepiej niż avensis, nie gorzej niż superb, miejsca bardzo wiele, jedynie skoda w tej klasie go bije. No i ta stylistyka : )
Za tą kwotę autko będzie miało około 3-4 lata gwarancji bez limitu km(gwarancja hyundaia)

Ewentualnie tutaj masz max wyposażony, benzyna 177 km. Tylko trochę ponad budżet. Ale myślę że warto.:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Gru 2012, 23:07

Hyundai mówisz... Warto rozważyć. Chociaż z moich znajomych to chyba nikt hyundaiem nie jeździ. Ale wygląda nieźle. Oferta jest ciekawa.
Javier
Nowicjusz

03 Gru 2012, 23:46

Nie tylko znajomi. Ogólnie polacy myślą tak że wszystko co niemieckie i jest dobre. A się okazuje inaczej. Silniki w volkswagenie wymieniali po przebiegu 10 tys . Nie mówiąc jak szwankuje elektronika. Wystarczy wejść na autocentrum i przeczytać opinie aktualnej wersji passata. Nie ma na celu to nikogo urazić , nikomu czegoś takiego nie życzę ale w dzisiejszych czasach nie powinno patrzeć się na markę. Łatwo przewidzieć że silnik bez turba więcej wytrzyma. No chyba że się mówi o 1.9 tdi. To można by było się kłócić.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Gru 2012, 00:37

fizzy ma nieco racji, ale nie bez powodu wzięło się przekonanie, że niemieckie auta są solidniejsze. Teraz te różnice się zatarły, ale i tak dochodzą mnie słuchy, jakoby w Hyundaiach jakość wykończenia wnętrza, tj. plastiki nie były adekwatne do sugerowanej jakości przez producenta. Co nie znaczy, że jest gorsze niż w innych autach - nie zdziwiłbym się, jeśli to plotka rozpuszczona przez psychofanów niemieckich aut. Po prostu porównaj w salonie jak tam z jakością w Hyundaiach. I subiektywnie - na Twoim miejscu brałbym Hyundaia, wygląda nieziemsko.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

05 Gru 2012, 00:33

Mnie nie chodziło o to, że wolę niemieckie auta, tylko o to, że akurat znajomi nie mają konkretnie hyundaia. A wśród nich właśnie przez to co mówicie spada takie zaufanie do niemieckich aut. Coraz więcej osób przekonuje się do azjatyckich. Jak zapytałem ostatnio znajomego mechanika, to mówił, że już dawno żadnego azjatyckiego auta nie miał w warsztacie. Co znaczy, że niezbyt często się psują.
Javier
Nowicjusz

05 Gru 2012, 08:16

No widzisz. Za i40 wiele osób by się patrzyło. Przyciąga wzrok. Szkoda że tak mało tego jeździ. Fakt silnik bez turbiny. I czuć dopiero te 180 km przy 5 tys obrotów. Ale ja uważam że to nawet i dobrze. Przynajmniej nie będzie palił 15 litrów w mieście. W lecie podobno się można w 10 przy normalnej jezdzie zamknąć.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Gru 2012, 00:17

No to całkiem nieźle to wychodzi, jeżeli to prawda. Może warto zastanowić się poważnie nad tym samochodem. Ja potrzebuję czegoś, co będzie mi służyło przez lata, więc cena nie gra aż tak wielkiej roli. Oczywiście w granicach rozsądku ;)
Javier
Nowicjusz