Lupo do 6 tysięcy. Dobry wybór?

15 Lip 2014, 16:35

Cześć wszystkim.

Przejrzałem wiele wątków na tym forum, ale nie znalazłem zbyt wielu konkretnych informacji o Volkswagenie Lupo. W większości odnosiły się do jego wyglądu i rozmiaru, a nie do typowych awarii i usterek. Chciałbym się dowiedzieć jakie konkretnie są plusy i minusy Lupo. Mówię tu głównie o awaryjności. To jak wygląda i ile jest w nim miejsca raczej nie podlega dyskusji, bo to każdy może stwierdzić oglądając zdjęcia.
Rzecz jasna nie wykluczam zakupu innego samochodu. Wytycznymi do wyboru samochodu są ekonomiczność i niska awaryjność. Interesują mnie silniki benzynowe o małej pojemności (do 1,6) ze względu na to, że będzie to moje pierwsze ubezpieczenie i chciałbym uniknąć zbyt wysokich płatności.
Chciałbym, żeby średnie spalanie było na poziomie ok. 6l/100km. Wyposażenie jakiego oczekuję nie jest nadzwyczajne. Wspomaganie kierownicy, mile widziana klimatyzacja, ale to nie konieczność. Korbki do szyb mi nie przeszkadzają.
Samochodem planuję jeździć w większości po miastach Bielsko-Biała i Katowice oraz do przemieszczania się pomiędzy nimi. Raz może dwa razy w roku jakaś dłuższa trasa.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
diego
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Lip 2014, 21:12

Lupo? Przecież to auto jest ultra nie wygodne, bardziej niż Seat Arosa... Już wolałbym tego seata. Poza tym, jeśli auto do 6 tyś i ekonomiczne, to myślę że wyrwiesz jakąś honde civic 1.4 :)
kurlz
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza IV 6L
Silnik: 1.2 12V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

16 Lip 2014, 13:56

Civic VI? A jak wygląda sprawa z częściami zamiennymi? Japończyki są chyba w tej kwestii najdroższe, prawda? Civic jest wygodny? I jak wygląda kwestia spalania? Myślałem o tym samochodzie, ale boję się, że w razie awarii nie wyrobie na naprawę.
diego
Nowicjusz

16 Lip 2014, 14:17

Wiesz, jeśli myślałbym o samochodzie mało awaryjnym pomiędzy VW Lupo a Civic to wybrałbym civic VI 1.4 16v 90KM.

Co do spalania, każdy jeździ inaczej i ciężko jest powiedzieć jaka jest średnia.
Jeśli będziesz jeździł w stylu nieco emeryckim to te 6l wyciśniesz. A jak dynamicznie to wiadomo - więcej.

Jednak, musisz bardzo uważać na stan blacharski Hondy...

Jeśli interesuje cię jeszcze większe auto, dynamiczne itp. To od siebie dodam propozycje auta Daewoo Leganza 2.0 + LPG. Może zostanę zjechany na tym forum, ale uważam że to auto nie jest wcale aż tak bardzo awaryjne, no i świetnie znosi gaz.
kurlz
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza IV 6L
Silnik: 1.2 12V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

16 Lip 2014, 14:25

Civic mi bardzo odpowiada. Mimo upływu lat nadal wygląda atrakcyjnie. Jak silnik 1.4 dogaduje się z gazem? Może to jest sposób na oszczędność na paliwie zamiast emeryckiej jazdy. Co do leganzy to odpada, bo ubezpieczenie silnika 2.0 z gazem chyba by mnie zjadło.
diego
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Bartosza Ostałowskiego w płomieniach!
    Bartosz Ostałowski jest wyjątkowym drifterem. Jako pierwszy Polak gościł w kultowym programie The Grand Tour. Ponadto, jest jedynym na świecie posiadaczem zawodowej licencji FIA, mimo że auto prowadzi bez użycia rąk. Poprzez ...