Lupo problem z odpalaniem

23 Lis 2021, 20:24

Witam Szanowne Grono.
Pacjent VW Lupo 1.4 Fsi automat.2003r.
Autko żyje swoim życiem.
Raz odpali a raz nie. Bywa tak że zaraz po odpaleniu i wyłączeniu silnika samochód nie odpala wcale innym razem jeździ i odpala przez cały dzień bez problemu . Autko zachowuje się tak jakby nie dostawało impulsu do rozrusznika, kontrolki nie mrugaja. Jednak wystarczy zdjąć klemę z aku na 2-3 sekundy i samochód odpala od strzała. Za każdym razem po odpięciu klemy autko odpala od razu. Nie wiem gdzie szukać problemu. Kolejny temat to skrzynia biegów. Od niedawna jestem właścicielem tego cacka miałem już kilka innych samochodów w automacie jednak ten to chyba wyjątkowy egzemplarz ponieważ autko włączy silnik wyłącznie gdy dzwignia zmiany biegów jest w pozycji "N" w innych pozycjach dźwigni autko nie reaguje kontrolki świecą jednak rozrusznik milczy.
Nie mam wiedzy w temacie Lupo może tak ma być ? , jednak jest to dla mnie zaskoczenie w innych automatach takiego czegoś nie miałem. Bardzo proszę o poważne wsparcie w temacie gdzie szukać przyczyny takiego działania mojego "lupka"
Zibi73
Obserwowany

23 Lis 2021, 21:53

Zibi73 napisał(a):Autko żyje swoim życiem.
To stare auto jednakże trochę tam elektroniki jest . Więc podłączenie komputera z odpowiednim programem i przeskanowanie wszystkich dostępnych sterowników rzuci jakieś światło na problem .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna