Lusterka asferyczne

03 Lip 2008, 07:17

Witam wszystkich forumowiczów.
Mój samochód to VW Passat kombi (buda B3) 91r. Nie dawno kupiłem sobie w necie dwa lusterka asferyczne (same szkła). Teraz mam zagwozdke, jak mam je zamontować w miejsce starych. Po pierwsze problem polega na tym że stare (fabryczne) lusterka są płaskie a te które kupiłem są minimalnie wybrzuszone. Po drugie - nie mam pojęcia jak zdjąć stare lustra. I teraz nie wiem czy sobie darować zdejmowanie starych i spróbować przymocować te nowe na wierzch tych starych. Macie może jakieś sugestie , jak to zrobić?? :(
vorti
Nowicjusz

03 Lip 2008, 13:24

Żeby zamontować(a raczej przykleić) te nowe lustra,to musisz najpierw odkleić te stare.Jak będziesz robił to sam,to jest wielkie prawdopodobieństwo,że ci te stare podczas odklejania pękną.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2008, 13:47

To to akurat pikuś, problem w tym że te nowe (asferyczne) nie są płaskie tylko wypukłe, więc prawdopodobnie powierzchnia styku będzie znikoma, tylko na krawędziach bocznych. A tak to mi odpadną, co zrobić żeby je dobrze przymocować?
vorti
Nowicjusz

05 Lip 2008, 13:50

Musisz albo gdzieś kupić(raczej tylko giełda,chociaż i tam będzie cieżko) podstawy do montażu takich lusterek.A jeżeli nie,to musisz je zrobić sam z jakiegoś plastiku(ciężka robota).Dziwię się tylko,że wraz z tymi lusterkami nie było w komplecie takiej podstawy.Ze strony wewnętrznej,czyli tej,która dolega do obudowy lusterka jest ona płaska,a z drugiej strony,od lustra,jest ona własnie wypukła.No i musisałbyś też mieć odpowienią obudowę lusterka,ponieważ podstawa wraz z lustrem będzie ci wystawała z obudowy i brzydko będzie to wyglądac.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lip 2008, 05:52

Czyli najprościej to by było kupić całą obudowę z takimi lusterkami, tylko ciekawe czy do takich starych samochodów są sprzedawane.
vorti
Nowicjusz

10 Lip 2008, 13:41

Będziesz miał bardzo ciężko.Poszukaj na szrotach.Ale najlepszym wyjściem,będzie pomyśleć o założeniu normalnych lusterk.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...
    VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...