Lustrzanka

09 Lis 2009, 23:00

hazz_21 napisał(a):Sony Alpha A300
Osobiście nie mam, ale bardzo dobry aparat. Można pod niego podpiąć wszystko.
Koleżanka posiada i zdjęcia bez żadnych obiektywów i lamp błyskowych wychodzą świetne.
Rozdzielczość 1920x1080 i zdjęcie jest piękne.
Cena aparatu waha się w tych granicach co podałeś.

Jest teraz najnowsza wersja tego modelu Alpha A380.
Jeżli chodzi o pixele to tyle co jest napisane czyli jak jest 10mln to tyle będzie ich maksymalnie na zdjęciu obiektywem tego nie zmienisz, a przybliżając na zoomie cyfrowym tracisz na jakości zdjęcia.
Fajną opcja w Sony alpha jest ekran uchylno obrotowy pozwala robić zdjęcia nie gimnastykując się mocno przy aparacie ;)
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

09 Lis 2009, 23:57

Kacper napisał(a):Jest teraz najnowsza wersja tego modelu Alpha A380.

Tylko, że ona kosztuje grubo ponad 2 tysiące.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
0

10 Lis 2009, 00:07

No nic drodzy koledzy.Sprawa można powiedzieć zamknięta.Kupiłem w końcu Nikona P90.Oglądając w sklepie te dwa aparaty(Nikon i Olympus) stwierdziłem,że nikon to praktycznie to samo co ten Olympus.Różnica to taka,że Olympus ma zomm x26,a Nikon x24.Ale inne rzeczy nadkładają to,tak,że wychodzi prawie na to samo.No i nie wiem jak dla was,ale dlamnie lepszą baterią jest ta standardowa z aparatów,a nie paluszki - Olympus jest na 4 paluszki.
Nikon ma dość ciekawe i duże możliwości i jak narazie,myślę,że moja żona poradzi sobie z nim dopiero po jakimś czasie - instrukcja obsługo po polsku ma 178 stron i jest pisana drobnym pismem.Ale za to jest naprawdęjasna i pisze krok po kroku co i jak robić.
Myślę,że jak na początek przygody ze zdjęciami,to był dobry wybór.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

10 Lis 2009, 20:22

Moja instrukcja obsługi jest taka,że słabnę gdy patrzę na tę książkę,nigdy nie opanuję wszystkich możliwości tego aparatu(D 80),nawet jej jeszcze nie czytałem ale?!Ja jej nie potrzebuję ,tłukę zdjęcia o rewelacyjnej jakości jako amator,aparat obsługuję intuicyjnie,prosta sprawa mimo tej księgi napisanej maczkiem ,za to lubię NIKONA :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
0

10 Lis 2009, 21:45

Tak. Instrukcja nie jest za bardzo potrzebna. Wszystko co potrzebujesz nauczysz się ( powoli ) robiąc zdjęcia.

PhantomASA1, pochwal się jakimiś swoimi fotkami :mrgreen:
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

10 Lis 2009, 21:56

Endrju już chciałem to uczynić i przesłać zdjęcie mojego Merasia ale niestety format nie ten a zielonego pojęcia nie mam jak zmienia się format(podobno trzeba mieć program).Zrobiłem zdjęcie swoim sąsiadom ,jest takiej jakości,że nigdy takiego zdjęcia jeszcze nie widziałem :!: Mam nadzieję że Twój Canon robi prawie takie same! :mrgreen: Żartuję oczywiście,Canon to Lider tylko NIKON jest przed nim :mrgreen: Pozdrawiam a zdjęcie prześlę (mojej cudownej maszyny naturalnie) :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
0

11 Lis 2009, 20:37

No ja tą instrukcję już zdążyłem przeczytać.Dzięki niej dowiedziałem się kilku rzeczy,których nie wiedziałem.A ze zdjęciami będzie pewnie tak jak piszecie - żona będzie się uczyła obsługiwać ten aparat jak będzie robiła zdjęcia.
Mam tylko taki jeden mały problemik - robiłem zdjęcia mojej małej kotce i jak robię je z bliska,to na wąsach widać tak jakby miała rosę - są to oczywiście jakieś zniekształecenia.W instrukcji coś tam było na ten temat napisane,ale nie mogę za cholerę tego znaleść.Coś mi się kojarzy że to ma coś wspólnego z ISO,megapikselami.Wiecie możeo co chodzi?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Lis 2009, 22:33

zdjęcie szumi :P Dzieje się tak jak robisz iso ( nie wiem jakie Ty tam masz największe ) powyżej 800. Zmniejsz sobie manualnie iso na np. 400 . Iso zwiększa się jak jest ciemniej, aby wyrównać tzw "różnicę ciemności". Im ciemniej tym większe iso. Gdy np. ściemnia się i wyskakuje iso 800 i dasz na 200 to zdjęcie będzie ciemne. Więc zaprowadź kotkę do jaśniejszego pomieszczenia i rób zdjęcia :wink:
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

12 Lis 2009, 13:24

Największe ISO mam 6400.Można ustawiać w kilku programach tematycznych na 64,100,200,400,800,1600,3200 i 6400.
A kiedy jeszcze zdjęcie może szumieć?Czy ustawienie jakości zdjęcia i rozmiaru zdjęcia też ma znaczenie?
Z tego co wiem,to megapiksele nie mają zbyt dużego znaczenia,jeżeli zdjęć się nie powiększa i nie drukuje w powiększeniu.Tak więc czy ustawię sobie 12 megapiksela czy 3 mega,to nie ma znaczenia jak zdjęcie wyjdzie?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

12 Lis 2009, 18:27

im mniej pixeli tym mniejszy format zdjęć. Czyli jak zrobisz mały format na np 1600x1200 i będziesz hcciał coś powiększyć to zapewne będzie rozmazane.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

25 Lis 2009, 22:58

Nie będzie rozmazane tylko będzie widać takie kwadratowe bloczki czyli powiększone pixele z których składa się zdjęcie.
A do zmiany formatu zdjęcia PhantomASA1 możesz posłużyć się chociażby Photoshopem CS2/CS3 i zapisać w dowolnej postaci, najlepiej *png lub *jpg.
Osobiście używam zwykłej cyfrówki Pentaxa X70 i nie narzekam, bardzo ładne wszystko, intuicyjne i do tego filmy HD :mrgreen:
Nie potrzebuję lustra bo nie robię aż tak zdjęć.
stasiowski121

0

03 Gru 2009, 09:17

Nikon...typowy błąd:P Trzeba było brać canona:P

A poważnie, to najlepiej robić zdjęcia w jak najlepszej jakości i w jak największej rozdzielczości... łatwiej bez strat takie zdjęcie zmniejszyć, niż małe powiększyć :)
qla-king
Nowicjusz

0

17 Maj 2015, 18:38

Najlepiej sprawdzaj na bieżąco aktualne rankingi np. na ranking-aparatow.net.pl dowiesz się z nich jaki aparat na rynku jest obecnie najlepszy i dlaczego :)
dzaris
Nowicjusz

Auto: Yaris
1

31 Maj 2015, 02:25

Jeżeli chodzi o lustrzankę w tym przedziale cenowym to wolałbym dorzucić 2-3 stówy i zakupić Canon EOS 600D. Będziesz zadowolony z jakości.
MotoAlbercik napisał(a):Może jeszcze co będzie fotografowane - wiadomo,że jakieś ważniejsze przyjęcia,pobyt na wczasach,ale najważniejsze,że krajobrazy - góry,morze,jeziora,wschody i zachody słońca,mróz na drzewach,ptaki, itp.

Jeżeli chcesz robić zdjęcia obiektów w szybkim ruchu to musisz zainwestować w wyzwalacz migawki. Ze swojego doświadczenia mogę polecić Ci Nero Trigger.
MarcinZM
Obserwowany

Auto: BMW E46
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

31 Maj 2015, 09:59

Sony Alpha 77 Body to mój koszt nieco ponad 2000 zł baaardzo dobry.
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

0