Lux auto do 40 tyś

12 Lis 2015, 17:16

ktosia13 napisał(a): chociaż jak mówię trochę lipa mieć korek wstydu w Infiniti
echh te "burżuazyjne" mondrości :roll:
Powiedz mi, czy większym wstydem jest mieć gaz, czy fajne auto, które stoi pod blokiem/domem nieużywane bo nie stać mnie go zalać? :sly: wg mnie to drugie, bo nie widzę nic złego w LPG. Poza tym obecna nano magio technologia pozwala na ukrycie wlewu gazu pod klapką wlewu benzyny :yes: ale to tak btw

Rzecz jasna spalanie nie jest jedynym kosztem ponoszonym w trakcie użytkowania samochodu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Lis 2015, 18:28

Ludziska byłem dzisiaj oglądać Gs 300 i IS250 oraz IS 220 D ale jeździłem tylko GS 300 i 220D. Fajnie było silniczka nie słychać biegi zmieniają się tak że prawie wcale tego nie czuć no poezja. W IS 220 D i też fajnie było cichutko choć nie polecacie diesli Lexusa lecz jest jeden w Katowicach ( jak by ktoś był zainteresowany ) za coś około 53 tys i miał wymieniany silnik na nowy w ramach akcji serwisowej przy przebiegu bodajże 80 tys czy jakoś tak i teraz na nowym silniczku ma przejechane dopiero 9 tys :naughty:
Ale i tak chyba będę polował na GS 300 lub 430 lub IS 250 :wink:
kustosz12
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: kia sportage
Silnik: 1.6 benz
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Lis 2015, 17:50

Witam ponownie po dłuższej przerwie.
Zanabyłem w końcu po wielkich bólach i przejściach Lexusa GS 300 z 2005 roku sprowadzony w 2009 roku z Niemiec. Po wizycie w ASO do wymiany poszły oba xenonki, wymienione i uzupełnione płyny i oleje oraz filtry. Badanie czujnikiem lakieru wykazało mniej więcej równą dopuszczalną grubość lakieru za wyjątkiem jednych drzwi gdzie grubość wyniosła 220 mikronów tzn o jakieś 50 więcej niż na pozostałych elementach.
Do wymiany jeszcze 3 z pośród 4 czujników powietrza w oponach bo wykazują jakieś błędy i nie są oryginalne.
Przebieg autka to 80 tys. I teraz moje pytanie do was, co jeszcze należałoby wymienić czy zregenerować w takim samochodzie ?
Pytanie drugie auto jeszcze na oponach letnich UNIROYAL RAINSPORT 2 235/45 ZR 17 W i no podczas jazdy z prędkością powyżej 60 km /h zaczyna byś słychać szum czy też dosyć głośny szum pochodzący od strony kół.Jeśli chodzi o silnik to cisza. Czy te opony tak mają że je tak słychać czy też możliwe że to bardziej łożyska do wymiany ?
kustosz12
Początkujący

28 Lis 2015, 18:13

Nic nie ruszasz, pilnujesz oleju i wszystko w temacie :mrgreen:
Napisałem o oleju bo pierwsze dwa lata produkcji coś tam podobno lubiły sobie chlapnąć oliwki.
Opony musisz dokładnie sprawdzić... sądzę że będą do wymiany chociaż sprawdziłbym ich głośność w/g producenta. Ogólnie szukałbym cichych gumek żeby użyć komfortu Lex-a. A jest spora różnica pomiędzy oponami.
Tak sobie myślę czy nie przydałoby się sprawdzić zbieżności w dobrym zakładzie.
Łożyska zostawiłbym na sam koniec...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Lis 2015, 18:37

szybki aaaaaaa fajnie zobaczyć (przeczytać) powiew optymizmu :ok:
Szczególnie jak się już wymieniło parę rzeczy w ASO i człek doświadczył tych "przyjaznych" cen i teraz się zastanawia co wybrać wymianę czujników czy opony zimowe :lol: chyba że się coś jeszcze popsuje :mrgreen:
No ale jestem dobrej myśli.
W ASO podobno zrobili mi geometrię kół no ale sprawdzę jeszcze te inne rzeczy zanim dojde do tych łożysk. A np. rozrząd trzeba wymieniać czy tam je łańcuch i co wtedy ?
kustosz12
Początkujący

28 Lis 2015, 19:02

Wrzucaj jakieś fotki albo rejestruj się na lexusforum - tam masz 10% rabatu na części w ASO :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

28 Lis 2015, 20:07

Yyyy fotencje wrzucę (jak będę umiał) bo jam jest taki konserwatysta technologiczny i miłośnik gadżetów wszelakich na których nie do końca znajomość w najwyższym stopniu opanowaną posiadam.
A kolorek srebrny a w środeczku siwa skórka i czarne drewienko.
A na jakiej zasadzie te rabaty forumowe działają ?
kustosz12
Początkujący

28 Lis 2015, 21:46

kustosz12 napisał(a):A na jakiej zasadzie te rabaty forumowe działają ?

Jest przedstawiciel ASO Lexus Warszawa na forum i przez niego :ok: Są tematy pozakładane do każdego modelu z pytaniami o ceny części i ich czas dostępu. Wysyłają też kurierem :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2015, 15:05

kustosz12 moja rada jest taka nie idź zgodnie z mitologią oraz z wygodnictwem...
Jak nauczysz się serwisować Lexa to okaże się że jego użytkowanie w wielu przypadkach będzie tańsze niż myślisz... :mrgreen:

I tak:

- raczej trzymaj się z dala od ASO chyba że będzie sytuacja podbramkowa.
- znajdź sobie dostawców części OEM ale omijających ASO
- naucz się korzystać sprawnie z portalu ebay, allegro itp.
- części eksploatacyjne kupuj w różnych miejscach i pilnuj producentów bo np: łożysko w ASO będzie kosztować x2 co te same łożysko ale bez napisu Lex. Trzeba pilnować numerów danej części.
- no i znajdź mechanika który trochę myśli a nie jest wymieniaczem co oczywiście nie zwalnia Cię z nadzoru szczególnie jak wyślę Cię do aso po części.
- awarie elektro mechaniczne można naprawiać w wyspecjalizowanych firmach.

Dam Ci przykład:

Szukasz czujników ciśnienia opon wchodzisz na alledrogo i sprawdzasz wyskakuje Ci takie cuś: :)
[link do oferty na Allegro wygasł]
na wszelki wypadek spisujesz sobie nr. części (42607-50011) bo może jest coś podobnego w toyocie co będzie kosztować połowę ceny Lexusowej i jak masz już te cyferki to otwierasz stronkę
http://www.japan-parts.eu/?part=42607-5 ... EU&cars=ok
i wklejasz numer do tego naucz się korzystać z niej bo juz często sam rysunek techniczny sporo Ci podpowie.

Tak więc czujniki już rozpracowane :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Lis 2015, 15:51

Wielkie dzięki Szybki za cenną pomoc. A znasz lub ktoś inny jakiegoś godnego mechanika Lexusowego z okolic Śląska ?
kustosz12
Początkujący

16 Lut 2016, 09:59

Troche odswieze.
Minelo sporo czasu na poszukiwaniach czegos nadajacego sie do jazdy w tych pieniadach i stwierdzilem ze to nie ten pulap cenowy na leksa gs czy audi a8. Skonczylem fantazjowac o wielkiej limuzynie i zaczelem myslec o x5 e53 e90 lub a4 b7 ewentualnie jakies inne propozycje. Ale chcialbym sie skupic na tych 3 typach. Jakie silniki polecacie nie ukrywam ze oba bmw raczej szukam w 3.0i a audi w 1.8t, co do audi malo mocy ale czytalem ze rozwojowy silnik - takie mocne 200 koni bedzie juz ok dla tych sedanow od x5 oczekuje bardziej wygody i prezencji, aczkolwiek w kazdym z przypadkow im bogatsze wyposazenie tym lepiej. Prosilbym o jakies rady i propozycje. Pozdrawiam pulap ciagle max 40 tys.
uzik92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 03 1992
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

16 Lut 2016, 18:32

BMW X5 znacznie droższe w utrzymaniu i nie jest to auto do pośmigania jak e90 330i. Całkowicie inne charakterem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 10:41

Witam po dłuższej przerwie.
Pomyślałem że podzielę się doświadczeniami z użytkowania Lexusa GS 300 z 2005 roku z 3 litrowym silnikiem benzynowym. Przejechałem nim w ciągu tych paru miesięcy koło 5 tys km. Jak na razie nic się nie psuje tylko trochę skrzypi deska rozdzielcza przy jeździe po nierownosciach ale podobno one tak mają. Jeszcze skrzypi klapa bagażnika przy otwieraniu i zamykaniu ale to może słowniczkiem wystarczy prześladować lub zawiasy. Trochę denerwuje ze na zimnym silniku biegi nie zwiększają się na niższych obrotach przez co spalanie wzrasta no i trochę silniczek wyje niepotrzebnie. Spalanie no mieszczą się w 10 litrach a na trasie przy jeździe do 130 km na h i tempomacie ostatnio miałem 7,8 litra średnie. Także jest nie źle. Ogólnie jestem zadowolony wygląd autka tez piękny choć w środku zamiast siwej wolałbym czarną lub kremową skórę. To tyle jeśli ktoś niezdecydowany ma pytania to walić śmiało jak będę umiał to odpowiem. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję tym którzy mi tu pomagali na forum.
kustosz12
Początkujący

18 Lut 2016, 13:12

Oleju silnikowego w większych ilościach nie wciąga? :)
Bezawaryjności :ok:
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

18 Lut 2016, 13:43

Gratuluję zakupu pochwal się zdjęciami :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu