Luz w kierownicy

18 Mar 2011, 19:38

Witam,
posiadam opla vectra b
mam problem: wyczuwam mały luz na kierownicy, tj ruch kierownicy podczas gdy koła pozostają dalej nieruchome (albo tak mi się wydaje)
gościu na zbieżności powiedział że jest lekki luz na drążku albo końcówce drązka kierowniczego, tylko nie zapamiętałem na czym.
Chce to wymienić ale nie wiem co kupić może mi ktoś pomóc jak stwierdzić na czym to luz? Czy na drążku czy na koncowce?
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc

18 Mar 2011, 22:10

Podnieś auto na lewarku ,zdejmij koło i poruszaj prawo/lewo. Jeżeli masz zużytą końcówkę drążka wtedy zobaczysz że zwrotnicą się porusza- końcówka nie, ma luz , operację można przeprowadzić z kanału- jedna osoba rusza kierownicą prawo/lewo a ty z kanału patrzysz które końcówki czy drążki i mają luz, czyli działają z"opóźnieniem" i można jeszcze chwycić za drążek i mocno poruszać, wtedy wyczujesz czy jest zużyta.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

18 Mar 2011, 22:41

ble napisał(a): tj ruch kierownicy podczas gdy koła pozostają dalej nieruchome (albo tak mi się wydaje)

Całkiem mozliwe ze tak.Moze to byc luz na drazkach kier.,końcówkach lub na przekładni...

[ Dodano: 18 Marzec 2011, 22:42 ]
Ps.Sprawdz czy nie ma przypadkiem luzu na wałku kierowniczym...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Mar 2011, 00:34

ok dziękuje za odpowiedz. Tak zrobie.
Jak sprawdzic ten luz na walku kierowniczym?

[ Dodano: 29 Marzec 2011, 16:06 ]
Wymieniłem drążki. Na prawym faktycznie luz wyczuwallny był. Na zbieżnośći gosciu nie stawierdził żadnych luzów a na kierownicy dalej luz choć mniejszy.
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne