REKLAMA
Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post na forum, ale forum czytam już od dłuższego czasu. Ostatnio jestem zmuszony pokonywać , ok 4200 km miesięcznie. Wiąże się to ze sporymi wydatkami na paliwo. Obecnie mój samochód pali ok. 11 litrów gazu na 100. Samochodem jeżdżę głownie trasę ok. 180 km w jedną stronę. Droga w miarę gładka. Po mieście ok. 15 km. Poszukuję samochodu, który byłby w stanie spalać maksymalnie 8 litrów gazu. Jestem gotowy kupić auto na benzynie i wstawić mu gaz, wtedy koszt auta musiałby się zamknąć w 10000 PLN. Wcześniej jeździłem oplem astrą F 1.4, obecnie mercedes 190 1.8. Komfort jazdy w obu samochodach był wystarczający. Oczywiście samochód powinien wytrzymać jakieś 100000 km bez kosztownych napraw. Wiadomo filtry, oleje, świece na czas ale żeby było w miarę ekonomiczne w serwisowaniu. Trasę pokonuje spokojnie w okolicach 90 km/h, ale lubię czasami depnąć i 140 na autostradzie ( wtedy nie martwię się o spalanie). czytałem, że fiat brava z silnikiem 1,2/80km potrafi spalić w trasie nawet poniżej 7 litrów, co byłoby dla mnie rewelacyjnym wynikiem. Ale nie wiem jak z wytrzymałością tego samochodu, bo większość ofert to roczniki ok. 1999-2001.
Reasumując samochód spalający nie więcej niż 8 litrów gazu, tani w utrzymaniu, mało awaryjny cena do 12000 z gazem lub do 10000 sama benzyna, który musi pokonać miesięcznie ok. 4200 km
Czy to są warunki realne do spełnienia? Proszę o wasze propozycje modeli i konkretnych samochodów. Szukam na terenie województwa mazowieckiego,łódzkiego. Najlepiej okolice Łodzi lub Mławy
Z poważaniem,
Tomasz