Maksymalnie ekonomiczne auto do 12000

04 Mar 2014, 15:07

Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post na forum, ale forum czytam już od dłuższego czasu. Ostatnio jestem zmuszony pokonywać , ok 4200 km miesięcznie. Wiąże się to ze sporymi wydatkami na paliwo. Obecnie mój samochód pali ok. 11 litrów gazu na 100. Samochodem jeżdżę głownie trasę ok. 180 km w jedną stronę. Droga w miarę gładka. Po mieście ok. 15 km. Poszukuję samochodu, który byłby w stanie spalać maksymalnie 8 litrów gazu. Jestem gotowy kupić auto na benzynie i wstawić mu gaz, wtedy koszt auta musiałby się zamknąć w 10000 PLN. Wcześniej jeździłem oplem astrą F 1.4, obecnie mercedes 190 1.8. Komfort jazdy w obu samochodach był wystarczający. Oczywiście samochód powinien wytrzymać jakieś 100000 km bez kosztownych napraw. Wiadomo filtry, oleje, świece na czas ale żeby było w miarę ekonomiczne w serwisowaniu. Trasę pokonuje spokojnie w okolicach 90 km/h, ale lubię czasami depnąć i 140 na autostradzie ( wtedy nie martwię się o spalanie). czytałem, że fiat brava z silnikiem 1,2/80km potrafi spalić w trasie nawet poniżej 7 litrów, co byłoby dla mnie rewelacyjnym wynikiem. Ale nie wiem jak z wytrzymałością tego samochodu, bo większość ofert to roczniki ok. 1999-2001.
Reasumując samochód spalający nie więcej niż 8 litrów gazu, tani w utrzymaniu, mało awaryjny cena do 12000 z gazem lub do 10000 sama benzyna, który musi pokonać miesięcznie ok. 4200 km
Czy to są warunki realne do spełnienia? Proszę o wasze propozycje modeli i konkretnych samochodów. Szukam na terenie województwa mazowieckiego,łódzkiego. Najlepiej okolice Łodzi lub Mławy
Z poważaniem,
Tomasz
nbd000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1970
Auto: Mercedes
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1993

04 Mar 2014, 15:12

proponuje Ci znalezc jakas Skode Fabie albo w 1.2 benzynie, albo w dieslu sdi(bez turbinki)
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

04 Mar 2014, 15:15

Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. Orientujesz się jakie jest realne spalanie tych silników w gazie lub dieslu przy spokojnej jeździe? Wiem, że to często zależy od modelu.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz
nbd000
Nowicjusz

04 Mar 2014, 15:17

[link do autocentrum.pl wygasł]

pod tym linkiem masz raporty spalanie jakie zamieszczaja kierowcy i w ben i on i lpg, klikasz w wybrany silnik i czytasz sobie;)
Nethann
Aktywny

04 Mar 2014, 16:20

Dzięki za linka. Rozumiem, że silnik 60KM. Fabia wygląda na oszczędną propozycję. Czy ktoś wie jak te silniki znoszą gaz, widziałem ofertę z gazem fabrycznym z 2005 r. 176 tyś, za 12 tyś zł. czy jest sens ładować się w silnik na gazie o takim przebiegu. Ja w mercedesie zrobiłem prawie 200 tyś. na gazie bez większych problemów, ale to solidny silnik, chociaż niektórzy twierdzą, że nie do gazowania. NA co zwrócić uwagę przy zakupie skody?

Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz
nbd000
Nowicjusz

04 Mar 2014, 17:22

w 1.2 60km nie ma problemow ani przeciwskazan co do gazu;) zastanow sie, przejrzyj oferty czy lepiej kupic w benie i sprawdzic jak jest z espalanie i ewentualnie samemu zalozyc gaz czy kupic juz z ;)
Nethann
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...

04 Mar 2014, 20:21

Napisałeś że chcesz jechać w trasę i od czasu do czasu przycisnąć a zastanawiasz się nad silnikami 1,2 pamiętającymi erę kamienia łupanego...
Przy takim czymś jak 1,2 grupy wieśwagen co nazywa się potocznie silnik zejście do 8l lpg wiąże się ze stwarzaniem zagrożenia na trasie...a tak właściwie normalnie korzystając z auta takie spalanie jest mało możliwe.

Nie wspomnę już o doznaniach płynących z jazdy w trasy fabią 1,2.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

04 Mar 2014, 21:41

Dzięki za odpowiedź. Priorytetem jest dla mnie ekonomia. Portfel niestety nie jest z gumy. Drogi po których jeżdżę są mało ruchliwe w porze, o której się po nich poruszam. Także przyjemność z jazdy jest dla mnie sprawą drugorzędną, wystarczy mi, że mogę się przemieścić z punktu A do B w ok. 2,5h. Jeśli nie będę mógł przycisnąć, to jest to koszt jaki jestem w stanie ponieść w imię ekonomicznej jazdy. Jeżeli uważasz, że ta jednostka jest z ery kamienia łupanego, to poleć coś w tych pieniądzach, odpowiednio ekonomicznego. Oplem Astrą F 1.4 miałem podobne osiągi, przy zadowalającej mnie dynamice.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne propozycje, tego czym warto się zainteresować.
Tomasz
nbd000
Nowicjusz

04 Mar 2014, 22:19

Żadne 1.2. Ten silnik to dziadostwo. Musisz go piłować żeby to się toczyło..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Mar 2014, 11:10

A co z jednostką 1.2 80KM w fiacie Bravo, Brava, Albea. Słyszałem, że są to ekonomiczne jednostki, dobrze znoszące gaz, a przy tym wystarczająco dynamiczne do masy samochodu. Na dodatek nie sprawiające problemów. Ja potrzebuję samochodu, który generalnie ekonomicznie jedzie w zakresie 80-100 km/h. Drogę mam spokojna z niewielkim ruchem, ewentualnie 2 pasy. Nie potrzebuję samochodu do szaleństw, tylko do maksymalnie ekonomicznego przemieszczenia się na odcinku 1000 km tygodniowo. Są to 2 przejazdy po 360 i raz 240 w obie strony, plus jakieś drobne odcinki. Także nie jeżdżę codziennie i wytrzymam to fizycznie. Ekonomiczna propozycją wydaje mi się C1 z silnikiem 1.0, który z powodu małej masy samochodu jest dynamiczny. Co sądzicie o takim silniku. Czekam na inne propozycje dotyczące oszczędnych i ekonomicznych w utrzymaniu pojazdów.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz
nbd000
Nowicjusz

05 Mar 2014, 14:21

Trudno Ci doradzić bo bierzesz pod uwagę auta już tak oszczędne że nie da się jeździć oszczędniej a do tego jeszcze przeznaczenie ich jest całkowicie inne niż Ty planujesz.

Co do C1 to nie jechałem ale mój kolega ma aygo 1,0 to to samo co C1... generalnie nie widzę oszczędności na zakupie tak małych aut jeżeli np: aygo spali tyle samo co yaris a można nim podróżować trochę wygodniej i bezpieczniej...bo w razie wypadku nie będziesz myślał czy Twoje auto paliło 5,5l czy 6l.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

05 Mar 2014, 15:33

Maksymalnie ekonomiczne środek transportu - rower :naughty:
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

05 Mar 2014, 16:28

Akurat Fiat z silnikiem 1.2 80KM dość dobrze jedzie i mało pali, ale.. na litość Boską Ty będziesz jeździł w trasy więc kup coś z klasy "C" lub wyżej. Mogę Ci polecić Vectre B 1.8 16v 125KM z LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Mar 2014, 15:03

Dzięki za odpowiedzi. Vectra trochę za dużo pali :) Ja już się ostatnio przyzwyczaiłem do toczenia :) Naprawdę jestem w stanie wytrzymać 2,5h spokojnej jazdy na dystansie 180 km, drogi mam mało uczęszczane, więc nie mam większej potrzeby wyprzedzania. Wiem że można i 200 km pokonać w 2h ale nie zależy mi na takiej jeździe. Chcę samochodu spokojnie jadącego i maksymalnie oszczędnego, może rzeczywiście C1 jest zbyt małym samochodem, ale wydaje mi się, że brava lub bravo byłoby ok. pytanie tylko jak taki 12-13 letni fiat zniesie taką eksploatację, ciężko coś znaleźć w moich rejonach coś nowszego i sensownego.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz
nbd000
Nowicjusz

07 Mar 2014, 14:58

Vectra B z silnikiem 125 km plus lpg polecana przez Moderatora to wg mnie dobry wybór. co prawda przebieg każdej z nich będzie spory,ale tym się nie sugeruj. Do 12 tyś w segmencie C to naprawde ciekawa propozycja.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3