Mała pomoc

19 Cze 2009, 01:29

Witam.
Mam do was pytanko. Jakie autko wybrali byscie spośród tych dwóch:
1.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(Audi A4 1995r. Moc: 101 KM, Pojemność skokowa: 1600 cm3, benzyna )

2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(Opel Vectra B , 1996r, Moc: 136 KM, Pojemność skokowa: 2000 cm3, benzyna+LPG)

Chciałbym żebyście spojrzeli na te autka też pod względem - cześć zamiennych, awaryjności itp. A nie tylko pod takim względem ze to się lepiej prezentuje a tamto nie ;). Mogą być też wasze ogólne opinie.

Autko raczej po jeździe w mieście.
.. z góry dzięki :).
skromny987
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

19 Cze 2009, 06:10

Trudny wybór...
Oba auta mają wady.W tej A4 jest za słaby silnik...a Vectra jest biała,ma zwykłą instalację gazową i pewnie nie najnowszą.
Nie zmienia to faktu,że oba te auta to dobre samochody.Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to na pewno Vectra bierze górę ze względu na LPG,dynamiką silnika 2.0 też bije na głowę A4 z 1,6.Za to pewnie częściej coś do wymiany będzie w tym Oplu,z tym że ceny części nie są wygórowane.W perspektywie czasu może się okazać,że w Vectrze zaistnieje wcześniej problem korozji.W Audi o ile jest bezwypadkowe o rdzę nie trzeba się martwić.
Tak ogólnie to gdybym miał wybrać któreś z tych podanych przez Ciebie aut,to mój wybór uzależniłbym od... jazdy próbnej czyli od tego którym mi się lepiej jechało i które z tych aut bardziej mi leży oraz spełnia moje oczekiwania.Jazda próbna może także któreś auto zdyskwalifikować jeśli wyda się Tobie coś podejrzanego w zachowaniu samochodu podczas jazdy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Cze 2009, 08:28

artur73 napisał(a):Oba auta mają wady.W tej A4 jest za słaby silnik...a Vectra jest biała,ma zwykłą instalację gazową i pewnie nie najnowszą.

Przepraszam, jaka jest? Biała? A to wada? :shock:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Cze 2009, 10:18

Nie ważne czy wadą jest to ze jak biała - użytkownik "artur73" możliwe ze wyraził po prostu swoją opinie - a nie każdemu muszą sie podobać przecież białe samochody ;)Milo by było jak by się jeszcze ktoś wypowiedział odnośnie tego jaki samochód lepiej by było wybrać spośród tych dwóch.

Mogę dodać ze do super szybkiej jazdy nie jest mi potrzebne autko.
skromny987
Nowicjusz

19 Cze 2009, 10:18

może mu chodzi, że jak jest biała to się mocniej brudzi, haha
Loosmo
Początkujący

19 Cze 2009, 11:09

Nie wiem, ale jako jedyny na razie chociaż mi coś doradził.
skromny987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania
    Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania – Toyota Corona EX – styczeń 1982. Innowacyjne rozwiązanie nie zawsze oznacza rewolucję technologiczną w motoryzacji, jednak zwiększa komfort, a czasem także i bezpieczeństwo ...

19 Cze 2009, 11:16

Ja wziąłbym Audi, lepsza jakość wykonania a moc w oplu też nie będzie powalać chociażby ze względu na stare LP
logotyp24
Nowicjusz

19 Cze 2009, 11:17

Loosmo napisał(a):może mu chodzi, że jak jest biała to się mocniej brudzi, haha

każdy się brudzi tak samo mocno i tak samo szybko, na bardziej widać
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

19 Cze 2009, 12:51

Podziwiam niektórych panów na tym forum,którzy zamiast zmierzać do pomocy przy wyborze auta,czekają i pózniej próbują zdyskredytować opinie tych co cokolwiek w przedmiocie postu napisali... lub inaczej wnieśli do dyskusji.
Jeśli chodzi o kolor ,to jak ktoś nie wie ile można wytargować od sprzedającego za biały kolor auta,to chyba nie żyje w tym kraju.Proszę np. spróbować sprzedać białą A4 za tyle samo co czarną... Tak więc dla mnie jest to wada w kontekście wartości auto przy ewentualnej odsprzedaży i tyle... Oczywiście białego okulara też można sprzedać ale nabywcą pewnie będzie pan który chce nim wozić pary do ... ślubu lub taksówkarz.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

19 Cze 2009, 13:09

artur73 napisał(a):Jeśli chodzi o kolor ,to jak ktoś nie wie ile można wytargować od sprzedającego za biały kolor auta,to chyba nie żyje w tym kraju.Proszę np. spróbować sprzedać białą A4 za tyle samo co czarną... Tak więc dla mnie jest to wada w kontekście wartości auto przy ewentualnej odsprzedaży i tyle...

Tak, biały kolor jest zaletą przy zakupie (bo taniej), ale jak już trzeba sprzedać to wada (bo taniej). Iście polska mentalność. Punkt widzenia zależy od punktu patrzenia.

Jest wiele aut, które syglądają w białym kolorze wręcz najlepiej, przykłady: GOLF 5 GTi, LEGNUM.

kolor auta to kwestia gust i bezpieczeństwa, w niektórych krajach za białe, szare, czarne, srebrne trzeba dopłacić (do ubezpieczenia) bo gorzej widoczne na drodze, a najtańsze ubezpieczenie dostanie się na czerwonego, ale generalnie kolor to kwestia gustu, nic poza tym, a o gustach się nie dyskutuje
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

19 Cze 2009, 13:38

artur73 napisał(a):Podziwiam niektórych panów na tym forum,którzy zamiast zmierzać do pomocy przy wyborze auta,czekają i pózniej próbują zdyskredytować opinie tych co cokolwiek w przedmiocie postu napisali... lub inaczej wnieśli do dyskusji.

Ja pytam tylko, nie obrażaj się tak od razu :grin:
Dla mnie biały kolor nie jest wadą. Ważniejsze w aucie które ma więcej niż 10 lat jest jego stan, podatność na usterki, itd. a nie kolor. Kolor to rzecz gustu, jeżeli oddziałuje na cenę to w sposób niewielki.
W przypadku kilkunastoletniej Vectry określić o ile droższa byłaby granatowa jest bardzo trudno, nie wiem czy nawet da się to oszacować.

Dlatego moim zdaniem kolor nie ma tu większego znaczenia. Może w przypadku Ferrari, ale Vectry?
artur73 napisał(a):Proszę np. spróbować sprzedać białą A4 za tyle samo co czarną...

Ale piszemy o Oplu, nie o Audi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Cze 2009, 13:44

Jezeli o mnie chodzi to hm..jesli sugerowac sie cena to owszem audi jest o wiele drozsze.. (ale posiada mniejsza moc.a i rocznik starszy..).,a wiec bez zastanowienia wybralabym Vectre..ale nikt za Ciebie nie podejmnie decyzji.,najlepiej obejrzyj oba samochody z jakims dobrym mechanikiem ktory stwierdzi ktory sie bardziej opłaca kupic .
<KK>
Kinia_17_17
Nowicjusz

19 Cze 2009, 14:21

Jestem pewny, że ci co piszą, że biały kolor jest OK nigdy białego auta nie mieli...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

19 Cze 2009, 14:48

Hm..a co tu ma do tego kolor?? według mnie jest najmniej istotny..ważne co ma w "środku" ^^ "
<KK>
Kinia_17_17
Nowicjusz

19 Cze 2009, 16:29

oby dwa auta to shit
andrewb25